Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 23:01 - Ветеринар №1 в Пловдив рекетира млекари,Министър пробутва млеката на Зоров в училищата
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 4005 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.09.2010 23:16


Ветеринар №1 в Пловдив рекетира млекари image в Неделя, Септември 05, 2010 image 0 коментара      
imageimageimage























Шефът на ветеринарната служба в Пловдив Светозар Василев е собственик на частна лаботатория за анализ на храни. Скандалът със страничния бизнес на ветеринаря се разраства, след като централата на НВМС е затрупана с жалби от производители на месни и млечни продукти от цялата страна.

В оплакванията се казва, че Василев ги изнудва да изпращат пробите си в лаборатория „Алименти“. Според фирмените регистри, шефът на плодвиската служба е собственик на фирмата, стопанисваща „Алименти“.

За момента жалбите се прикриват от шефа на службата Йордан Войнов, тъй като и двамата са в близкото обкръжение на земеделския министър Мирослав Найденов. Василев, Войнов и Найденов са състуденти от Стара Загора и са ядрото на кръга „ирландско месо“, който беше изгонен от НВМС през 2006 г. след скандала с нелегалния внос на 20-годишното канцерогенно месо. Тогава проверка установи, че разрешение на вноса на месото е дал Найденов, като главен секретар на НВМС, а Василев е „одобрил“ пускането на заразенето месо в търговската мрежа. Ветеринарите се върнаха на власт, след като ГЕРБ спечели изборите и Мирослав Найденов стана земеделски министър.

 

Според европейските регламенти, производителите трябва да извършват мониторинг на продуктите си всяка седмица в лаборатория за анализ на храни. След това те са задължени да представят документа в РВМС, която дава разрешение за пускането в продажба на даден продукт. Според бизнесмените обаче, Светозар Василев не признава проби, които не са взети от неговата лаборатория. Лично той ги съветва, че за да избегнат подобни проблеми трябва да ползват услугите на неговата „Алименти“. Насиск за това ветеринанарят осъщестявал върху месо и млекопроизводители от цяла България, твърди бизнесменът Ангел Генов. Той настоява за проверка на лабораторията, в която ежедневно се изсипвали стотици проби за анализ. Бизнесмените се учудват как е възможно при наличния персонал и оборудване да се правят се правят „анализи“ на толкова много продукти всекиднивно. Те изразяват съмнение, че това е „печатница за протоколи“, от която печелят Василев и неговите покровители министър Найденов и шефът на ветеринарите Йордан Войнов. Съмненията са, че там не се правят никакви „проби“, а просто се прибират таксите и се раздават протоколи.

 

През февруари председателят на пловдивската колегия на Съюза на ветеринарите Вяра Гришина обвини Василев в в системен рекет. Гришина твърди, че Василев е накарал общинските лекари да се обаждат на частнопрактикуващите ветеринари в областта и да ги питат кой от двата варианта избират - „връщаш лаптопа - не подписваш договор с министерството" или „не връщаш лаптопа - подписваш договор". Наред с прикритата си вече собственост на лаборатория „Алименти“, Светозар Василев участва в още 6 търговски дружества. Повечете от тях се занимават с недвижими имоти. Най-извесната от тях в Пловдив е "Евроинвест".


http://etrud.blogspot.com/2010/09/1_05.html


Пробутват млеката на Зоров в училищата image в Петък, Септември 03, 2010 image 1 коментара     image





























Държавен пазар на продуктите на приятеля си Димитър Зоров търси министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Чрез новите правила за качеството на храната, която се предлага в детските заведения и училищата, той се опитва да уреди милиони левове месечна печалба на фирмите, за които работи. Така ще се гарантира пазар на сирената и млеката по БДС, който в момента единствено произвежда бизнес партньорът му Димитър Зоров.

 

 

Под благовидния предлог, че е „загрижен“ за здравето на децата, Найденов поиска да бъдат изхвърлени от детските менюта определени продукти, които били „некачествени“ и да се заменят с такива на Зоров и фирмата му „Пършевица“. Агроминистърът, прочул се с далаверата със заразеното ирландско месо, обяви, че няма да губи време и още от 15 септември започва обиколки по детски градини и училища, за да види какво се предлага на децата. Освен това ведомството му заедно с Министерство на здравеопазването ще изготви "някакъв минимум за хранителна стойност и баланс".

 

Въвеждането на новите „правила“ за храненето на децата обаче ще предизвика недовослството на родителите. Идеята децата във всички детски градини да се хранят с продуктите на Димитър Зоров ще вдигне месечната такса в заведенията. В момента тя е 60 лв. Дори само с 1 лев на ден да поскъпне храната на децата, това ще надуе таксата до 80 лв. на месец.

  Поредната съмнителна идея на Мирослав Найденов идва дни след акция "Дупетата"срещу вноса на изрезки на колбаси от Германия. Медийната кампания на практика разколеба потребителите за качеството на каквито и да е хранителни стоки. В момента има силен потребителски отлив от покупката на каквито и да било местни и млечни продукти. Цените на "качествените" често са около три пъти по-високи. Това обаче не е гаранция за произхода и качеството им. От няколко години хитри родни търговци с успех продават скъпи ментета заради схващанията на българина, че „скъпото е качествено“. В повечето случаи обаче това е поредна измама, при която мошениците продават боклуците си няколко пъти по-скъпо.


http://etrud.blogspot.com/2010/09/blog-post_03.html


Тагове:   пловдив,   млекари,


Гласувай:
2



1. sherif - Няма тук европейски разпоредби. ...
05.09.2010 23:08
Няма тук европейски разпоредби. Някои си знаят по нашенски. Пак по същия начин ще се отучат - с дебелата тояга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611157
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930