Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2010 15:57 - Уикилийкс: АЕЦ "Белене" вони от корупция!
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1264 Коментари: 2 Гласове:
3



Белене вони!     image

 Белене = непрозрачност, опасност и нечисти пари
Белене вони на съмнителни сделки, пише британският в. "Гардиън". Изданието цитира американски дипломатически доклади, разпространени от Уикилийкс, според които проектът е "преследван от сериозни опасения за сигурността".  

 

Един от най-големите енергийни доставчици за Великобритания, който иска да построи половин дузина ядрени реактори в Обединеното кралство, е помогнал за разработването на един български проект, който е бил "преследван от постоянни сериозни опасения за сигурността", пише в. "Гардиън", като се позовава на американски дипломатически доклади, разпространени от сайта Уикилийкс.

image

 ЕрВеЕ хвърли кърпата

Германската фирма ЕрВеЕ (RWE), която доставя електроенергия и газ на 6,7 млн. британски потребители, купува 49-процентов дял в проекта през декември 2008 г. и се оттегля като стратегически партньор през октомври 2009 година. Компанията заявява, че решението й да се оттегли от проблемния проект на стойност 7 млрд. евро се дължи на факта, че "финансирането може да не бъде финализирано в рамките на договорения период" и че "въпросите на сигурността не са фактор".

"Компрометиран проект"

Но участието й в такъв очевидно компрометиран проект, който според дипломатите "вонял на съмнителни сделки" още преди ЕрВеЕ да купи 49-те процента, би могло да навреди на репутацията й по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори.

ЕрВеЕ заявява, че спазва стриктни стандарти на безопасност и критерии и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта Белене е, че поради международната икономическа и финансова криза финансирането на проекта не могло да бъде изяснено в съответния срок. ЕрВеЕ е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.

Дипломатическият доклад твърди, че въпреки старанията й, самоувереността на ЕрВеЕ по отношение на Белене се е превърнала в съмнения само за седмици. Цитирани са информатори, които твърдят, че е имало "трескаво бързане" да се започне строителството, така че проектът да задържи ЕрВеЕ. Компанията от своя страна казала, че няма да предостави финансиране, докато не види, че "първият бетон се излива". Експерти по проекта неофициално изразявали "сериозни опасения", че ако практиките за безопасност продължават да бъдат пренебрегвани, "това може да представлява огромен риск" . Твърди се още, че ЕрВеЕ била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама компанията още през февруари поискала да бъдат преразгледани всички свързани с Белене споразумения.

image


  За Белене се говори все
по-често ""под сурдинка""

"Отровна комбинация"

Същата грама от февруари 2009 г. докладва, че ЕрВеЕ се тревожи от липсата на прозрачност, както и от необходимостта да се работи с "Атомстройекспорт". Приблизително по същото време се съобщава, че ЕрВеЕ преговаря с редица европейски енергийни групи, сред които белгийската "Електрабел", за да намали дела си, но не намерила купувач.

ЕрВеЕ осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании в енергийния сектор е "отровна комбинация", се казва в документа. В него се твърди също, че когато българите говорят за централата в Белене, все по-често го правят под сурдинка. Неизбежно се споменават проблеми със забавянето и с финансирането, непрозрачни пазарлъци и съмнителни сделки, руско влияние и интереси на политици с дебели връзки.

 

Г/АГ/БТА/ДПВ


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6362483,00.html




Гласувай:
3



1. ticktack - за руснаците съществува само едно - ...
21.12.2010 16:02
за руснаците съществува само едно - Геополитика!!!
цитирай
2. karambol5 - А стига бе ! Верно ли ? Вони от Белене ? ...
21.12.2010 16:23
А стига бе ! Верно ли ? Вони от Белене ? И трябваше ли да го каже Уики - то ,за да повторим и ние ,че царя е гол ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614403
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930