Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 21:36 - Четиригодишно дете е починало след операция на сливиците
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1431 Коментари: 3 Гласове:
4



image

Фотограф: Надежда Чипева

 

 

Четиригодишната Гергана почива на Бъдни вечер от кръвоизлив, след като две седмици преди това е била оперирана от сливици в университетска болница "Царица Йоанна" ИСУЛ . Според родителите й - Анна и Пламен Йорданови - причината е лекарска небрежност и немарливост, предаде Би Ти Ви.

Момиченцето страдало от възпалени сливици и след консултация в началото на декември в ИСУЛ, главен асистент Маджунов насрочва операция за 8 декември. Според личния лекар на семейството д-р Мария Трифонова обаче може би моментът не е подходящ за операция.

"Аз си спомням, че подавайки изследванията казах, че не би трябвало или може би няма да я оперират при тези изследвания. Но в крайна сметка преценката е тяхна, на специалистите в  болницата", казва Трифонова.

Когато майката на Гергана отива при д-р Маджунов с препоръката на личния лекар, той отговаря, че детето няма да спре да кашля докато не й се извадят сливиците. Момиченцето е оперирано на осми и изписана на същия ден. На следващата сутрин е прегледана от Маджунов, който казва, че е добре и трябва да пие течности. След пет дни Гергана вдига 39 градуса температура и близките й я водят отново при главния асистент, който я е оперирал.

На следващия ден - 15 вечерта Гергана започва да повръща кръв, вечерта е приета в болницата. Въпреки че момиченцето е прието по спешност, на следващия ден  Маджунов я изписва като казва, че пак няма проблем. На 23 декември, детето отново е прокървило и то е прието в ИСУЛ.

"Настанихме се в стаята, включиха системата, пуснах й детско и отидох до тоалетната. Когато се върнах -  тя между двата кревата, права, повръща кръв. Веднага извиках сестрата, тя започна да вика докторите, тя тръгна да се свлича, да колабира", разказа майката .  

"Чух Гери да казва, че иска мама и тати. Доц. Мелничаров я взе на ръце и я свали в операционната", споделя още Анна Йорданова. Това са последните думи на дъщеря й.

Според бащата последният екип се е опитал да спаси детето. "Те не са виновни - последният екип. Грешката е на д-р Маджунов  - на 14 и 15-ти, той не се опита да я ревизира. Ако е искал повече пари, да беше казал", каза Пламен . Според доц. Мелничаров  д-р Маджунов не е трябвало да оперира детето болно и това е причината за смъртта. Срещу Маджунов е имало и предишни оплаквания за неетично отношение към пациентите и близките им, разказва шефът на ИСУЛ д-р Бойко Коруков.

"Каква е била причината да бъде сложено на операционната маса, при наличието на анамнестични данни от близките, това ще трябва медицинската комисия да установи", смята още Коруков."Този случай е непростим. Имам един син, една вечер го заболя коремчето. Сигурно съм преглеждал хиляди хора за апандисит, но цяла вечер не спах. Как се чувстват тези хора, умът не ми го побира... Ние ще искаме да си дадем един отговор на въпроса  - защо едно дете идва на крака, а го върнахме на родителите в ковчег?", казва още началникът.

Бащата на Гергана, Пламен разказва, че дъщеря му е заведена в болницата на 8 сутринта и същия ден е изписана. По документи, обаче - момиченцето е прието на 7 и на 9-ти е изписана. "Защо? Доят касата... Той сега си е вързал гащите, все едно три дни е лежала там", казва пред Би Ти Ви бащата Пламен.

Директорът на болницата заяви, че това също ще подлежи на проверка. По думите му това не е практика и дори лечебното заведение е санкционирано от касата за такива случаи.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/04/1019665_chetirigodishno_dete_e_pochinalo_sled_operaciia_na/



Гласувай:
4



1. meto76 - Ебати медицината. На Запад такива ...
04.01.2011 21:37
Ебати медицината.На Запад такива операции на сливици правят със затворени очи.
цитирай
2. zabavnata - meto76
04.01.2011 21:52
Да, ама там се гордеят с професията си. Тук ти взимат пари, а ако стане фал ти бутат визитка на погребална агенция и си взимат бонус от там...Е, как беше на Запад?
цитирай
3. kapito - Ебати медицината. На Запад такива ...
05.01.2011 08:45
meto76 написа:
Ебати медицината.На Запад такива операции на сливици правят със затворени очи.

и ръцете им да вържеш, с крака ще ти я направят и пак ще е успешна!
Жалко, наистина имах добро мнение за медицината у нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616986
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930