Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 18:12 - Хосни Мубарак подаде оставка
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1092 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 11.02.2011 20:35


Хосни Мубарак подаде оставка 11 февруари 2011 | 18:06 | Агенция "Фокус" Начало / Свят


Кайро. Президентът на Египет Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление, съобщи телевизия „Евронюз”.
Мубарак се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни.
По-рано днес Хосни Мубарак замина за лятната си резиденция в курорта Шарм ел Шейх.


http://www.focus-news.net/?id=n1491507

Великобритания призова за изграждането на цивилно демократично управление в Египет 11 февруари 2011 | 20:19 | Агенция "Фокус" Начало / Европейски съюз Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Египет трябва да се насочи към изграждането на цивилно демократично управление след оставката на Хосни Мубарак, предаде АФП.
Камерън посочи, че за Египет е настъпил „скъпоценен момент и възможност за формиране на правителство, което може да обедини цялата държава”. „Вярваме, че това трябва да е правителство, което да внимателно да изгради едно наистина открито, свободно и демократично общество”, подчерта Камерън.



Анкара. Турският външен министър поздрави египетския народ след оставката на президента на страната Хосни Мубарак и изрази надежда, че ще бъде изградена нова политическа система след напускането на дългогодишния държавен глава, предаде АФП.
„Поздравления за египетския народ! Надяваме се да бъде изградена нова политическа система в страната, която да отговаря на очакванията на народа”, заяви Ахмет Давутоглу, който е на посещение в Грузия.



Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел приветства решението на Хосни Мубарак да подаде оставка, но в същото време призова новото ръководство на страната да спазва мирния договор с Израел от 1979 г., предаде АФП.



 Ерусалим. Израел се надява предаването на властта в Египет след оставката на президента Хосни Мубарак да премине „гладко”, заяви говорител на правителството, цитиран от АФП.
„Надяваме се преходът към демокрация за Египет и съседните държави да протече гладко”, заяви представителят, пожелал анонимност, малко след като Мубарак след 30 години на власт предаде управлението на египетската армия.
Израелският представител също така подчерта, че Египет трябва да продължи да спазва мирния договор с Израел от 1979 г., който бе подписан две години преди идването на Мубарак на власт.


Брюксел. Европа днес приветства решението на египетския президент Хосни Мубарак да предаде властта, заявявайки, че той „се е вслушал в гласа на египетския народ” и е дал път на реформите в страната, предаде АФП.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че с оттеглянето си Мубарак „създава възможност за провеждането на по-бързи и по-широки реформи”. „Бъдещето на Египет вече е в ръцете на египетския народ”, допълни тя.



Ерусалим. Бившият израелски министър на търговията и индустрията Бенямин Бен Елиезер, който има тесни връзки с египетския режим, заяви, че президентът Хосни Мубарак му е казал, че търси начин за „достойно оттегляне”, предаде АФП.
Бен Елиезер е провел телефонен разговор с Мубарак малко преди вчерашното телевизионно обръщение на египетския президент.
„Той осъзнава, че всичко е приключило, че това е краят на пътя. Не ми каза нищо друго преди речта си, освен, че търси начин да се оттегли”, посочи бившият израелски министър.



 Кайро. Милиони демонстранти по улиците в египетските градове с ликуване приветстваха новината за оставката на египетския президент Хосни Мубарак, предаде РИА Новости.
По улиците се движат автомобили с национални флагове, чуват се изстрели и фойерверки. По улиците и площадите хората се прегръщат и танцуват. Египет се потопи в атмосферата на всеобщ празник.
Изявлението за оставката на Мубарак днес бе прочетено по националната телевизия от вицепрезидента на страната Омар Сюлейман. Властта в страната е предадена в ръцете на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет.











Гласувай:
4



1. meto76 - http://militero. wordpress. c...
11.02.2011 22:49
http://militero.wordpress.com/2010/10/03/arab-reforms/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618027
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930