Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 20:32 - Франция изпрати посланик в Бенгази и призна Националният съвет на Либия за легитимна власт
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1311 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.03.2011 20:33


Париж призна опозицията и ще изпрати посланик в Бенгази image 13:37  |  10 март 2011 |

image 

В края на 2007 г. Никола Саркози посрещна Муамар Кадафи в Елисейския дворец
Сн.: EPA/БГНЕС

Париж официално призна Преходния национален съвет на Либия за "единствен законен представител на либийския народ".

Това обяви Али Есауи, представител на съвета след срещата си с френския президент Никола Саркози, предаде АФП, цитирана от БТА.
Европейският парламент вече излезе със становище ЕС да признае Преходния национален съвет на Либия.

В съобщението на президентската канцелария се посочва, че Франция е първата страна в света, която признава Преходния национален съвет на Либия като "законен представител на либийския народ".
"Въз основа на това признаване ние ще открием дипломатическо представителство, наше посолство, в Париж, а в Бенгази ще бъде изпратен френски посланик", подчерта Есауи.
Вторият по големина източен либийски град отдавна е под контрола на опозиционните сили.

Френският посланик ще бъде временно базиран в Бенгази, преди да се завърне в Триполи. Съобщението за решението на Париж бе направено ден преди
извънредната среща на високо равнище на ЕС утре в Брюксел, която ще бъде посветена изцяло на обстановката в Либия. Очаква се президентът Никола Саркози да предложи "глобален план" за преодоляване на кризата в Либия, посочва АФП.

По-късно източник, запознат с дискусиите на европейските лидери съобщи, че френският президент Никола Саркози ще предложи на европейските лидери извършването на въздушни удари срещу щаба на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде "Фокус". Според източника френският държавен глава ще предложи бомбени "удари на извънредно ограничен брой обекти, които са източник на най-смъртоносните операции" на лоялните на Кадафи сили.

Правителството на Германия се отнася скептично към искането на Европейския парламент ЕС да признае Преходния национален съвет за представител на Либия, заяви в публикувано днес интервю държавният министър в германското външно министерство Вернер Хойер, цитиран от ИТАР-ТАСС. В интервюто за "Франкфуртер рундшау" Хойер изразява мнение, че ситуацията в Либия още не е достатъчно ясна, за да се вземе решение какво да се прави.
"Структурите на новата изпълнителна власт в Джамахирията още не са видими", казва министърът, като добавя, че е важно да се започне диалог с новите политически сили в Либия.

По-късно по повод  идеята за признаване на официален статут на опозиционното движение с център Бенгази, външният министър на България Николай Младенов посочи, че българската позиция е да признаваме държави, а не движения. Общата позиция на ЕС е, че трябва да сме добре запознати със ситуацията на място - както в Триполи, така и в Бенгази, да се чуят мненията на всички групи в Либия, които излязоха на сцената, допълни той.

Междувременно либийското правителство започна да оказва дипломатически натиск, за да попречи на ЕС и НАТО да предприемат строги действия, предаде АП. Либийският пратеник Мохамед Тахир Сияла се срещна днес с двама служители от гръцкото външно министерство. Подобни преговори имаше в Лисабон вчера с португалския външен министър Луиш Амаду.

Последна актуализация в 16.42 ч.

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-nikola-sarkozi-Mid-East-revolution-8167213?nt=4



Гласувай:
3



1. meto76 - ЕП призова Аштън официално да пр...
10.03.2011 20:44
Либия планира да прекрати дипломатическите си отношения с Франция. Решението е взето, след като френският президент Никола Саркози призна Преходния национален съвет, формиран от противници на режима на Муамар Кадафи, предаде АФП.

Саркози ще предложи на европейските лидери извършването на въздушни удари срещу щаба на либийския лидер Муамар Кадафи. Това предаде АФП, позовавайки се на източник, запознат с дискусиите на европейските лидери.

Източникът, който не иска да бъде назован, е заявил, че на предстоящата среща на ЕС за либийската криза Саркози ще предложи "удар на извънредно ограничен брой обекти, които са източник на най-смъртоносните операции" на лоялните на Кадафи сили.

Междувременно, италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че Италия ще потърси мнението на други европейски държави преди да реши дали да признае либийските бунтовници като легитимни представители на страната.

На въпрос дали Италия ще последва решението на френското правителство да признае либийската опозиция, Берлускони каза пред репортери на пресконференция в Рим: „Това е гледната точка на едно единствено правителство”.

„Мисля, че е по-добре за нас да се вслушаме в гледните точки на цялата европейска общност”, заяви той.

http://europe.actualno.com/news_338602.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628259
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930