Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 22:23 - Комунизмът напусна и Калкута
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1633 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 18.05.2011 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Комунизмът напусна и Калкута През тази седмица властта в индийския щат Западна Бенгалия бе отнета от ръцете на Комунистическата партия, която управляваше в Калкута от десетилетия. image Снимка: www.kansascity.com        

 

Въпреки крахът на комунизма в Източна Европа след падането на Берлинската стена през 1989 година, в една друга, далечна за нас страна, комунизмът продължаваше да съществува необезпокояван.

За изненада на повечето, става дума за един индийски щат - Западна Бенгалия, в който комунистическата партия управляваше необезпокоявано повече от три десетилетия. Комунистите в щата си бяха построили политически рай в Индия, като са печелила седем последователни изборни кампании в най-голямата демокрация в света. През тази седмица обаче и на този анахронизъм бе сложен край.

Това не стана чрез кървав преврат или чрез някаква друга драматична промяна, а по най-баналния начин - чрез избори. Резултатите от вота съответстваха напълно точно на направените прогнози - и един от слабо познатите бастиони на комунизма в света падна.

Потвърди се това, което политическите анализатори предвиждаха от месеци - левият фронт, твърдо укрепил се в Западна Бенгалия от 1977 г., бе победен от популистката партия "Тринамолски конгрес". Воден от бившата министърка на железопътния транспорт Мамата Банерджи, Тринамолският конгрес спечели подкрепата сред бедното население чрез сътрудничеството си с Партията на националния конгрес, която в момента управлява в Индия.

Местните медии съобщиха за рекордния обрат на щатските избори, забавяни няколко седмици, за да бъде гарантирана максималната им сигурност и прозрачност. Гражданите на Западна Бенгалия се събраха миналата седмица в столицата на щата - Калкута, за да видят оттеглянето на червените власти и да документират сами за себе си този ключов момент в историята на страната.

Статуя на Владимир Илич Ленин, драпирана в розова гирлянди може да се види над столицата на Западна Бенгалия, а оградени с чук сърп и знамена висят отпуснати в тропическото небе на града. От десетилетия насам чукове и сърпове са украсявали сградите и билбордовете в Калкута. В града също така има булевард, кръстен на Карл Маркс, Фидел Кастро е считан за герой, а улицата, на която се намира американското консулство, е наречена на виетнамския лидер Хо Ши Мин. Сега обаче комунистическата държава в Източна Индия може да получи пълна промяна.

Западна Бенгалия е страна на бедността, на уморени хора, жадни за промяна. Всички те са били "пленени" от популисткия водач Банерджи и нейната партия Тринамолски конгрес успя да измести Комунистическата партия на Индия-марксисти от властта  за първи път на 34 години.

Комунистите са виновни за превръщането Западна Бенгалия в земя на стачки, на промишлен и селскостопански застой, на неразположение, когато и бившата културна столица на Индия -  Калкута, спря да се развива и изпадна в застой.

Самите комунисти признават, че са направили няколко зрелищни политически гафа. В продължение на години, страната поддържа забраната за използване на компютри в банките поради опасения, че ще се отнемат работни места. И това елиминира изучаването на английски език в училищата - едно унижение за Калкута, градът, който е дом на британския Губернатор през периода 1772-1911 година, на Нобеловия лауреат Майка Тереза, на поета Рабиндранат Тагор, и на международно признати писатели и режисьори.

Калкута днес е много далеч от града с изваяни градини, с мраморни паметници и университетски кампуси на британските колониални владетели преди 1947 година.

Повечете местни жители днес се чувтсват неподготвени за живота през 21-ви век. Те са отвратени от комунистите, защото администрацията е проядена от корупция и беззаконие.

За сметка на това Мамата Банерджи, и нейния Тринамолският конгрес обещава на хората съвсем друго нещо, нещо много обещаващо. Според нея Бенгалия с нейните 91 милиона души население може да стане Швейцария в полите на Хималаите, ще се издигнат петзвездни курорти на океанския бряг, а Калкута ще се превърне в Лондон на Изтока.

Една приказка свърши за народа на Бенгалия, започва друга. Дано тя не се превърне в кошмар, както и предната.

http://www.livenews.bg/world/s/850506101


http://svejo.net/1131936-globalization-komunizmat-napusna-i-kalkuta












Гласувай:
5



1. schumpov - Да, за да се избавят от комунизма ще ...
19.05.2011 23:51
Да, за да се избавят от комунизма ще им трябва яко дупе. Но като се вземе предвид, че там няма български комунисти, да се надяваме, че бързо ще се отърват.
Благодаря за информацията. Зарадва ме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625777
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930