Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 19:34 - Либералите в ЕП искат забрана на "Атака"
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2440 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2011 19:34


Либералите в ЕП искат забрана на "Атака" 30.05.2011,  

imageГрупата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент е излязла с призив партия „Атака" да бъде забранена. Това информира в Пловдив евродепутатът от АЛДЕ Станимир Илчев.

Той призова българското общество да обяви бойкот на „Атака", защото систематичните й прояви като крайно националистическа партия придава на темата нова актуалност и вкарва България в една група държави, в които тя досега не е била включвана. Това са държави като Дания, Финландия и Белгия, където национализмът, макар и временно, влияе на управлението.

Евродепутатът отбеляза едно ново явление в българския обществен живот, което действията на „Атака" стимулират, а именно - оформянето на две фракции сред мюсюлманската общност - тази на Касим Дал и на Доган. Агресивното поведение на „Атака" поставя тези две организации в условия, в които те са принудени да се конкурират в защитата на електората си, а това би довело до опасно радикализиране на цялата политическа система. Жълтите излязоха с декларация по повод сблъсъците пред джамията в София.

Ние смятаме, че умишлените предизборни верски конфликти не са безобидни за обществото и могат да имат тежки последици, ако институциите отбягват да застанат срещу тях. Те биха могли да доведат до сериозна политическа дестабилизация и засилено междуетническо напрежение", смятат от НДСВ.

Според тях недобре прикритата коалиция между ГЕРБ и „Атака" тласка България към „онази малка група страни, в които националистически партии играят роля в управлението и се опитват да налагат недемократични решения на обществото".

Със забавените си и омекотени реакции по отношение на събитията пред джамията в София, управляващата партия ГЕРБ, според НДСВ, затвърждава толерантността си към Атака, а оттам и към крайния национализъм. Само една силно популистка партия може да направи политически съюз и коалиция с друга примитивно националистическа партия.

България никога не е била гнездо на национализъм. Никога. Да припомняме ли защо арменците се заселват у нас, кой и как спаси българските евреи, как живеем столетия в мир с българските мюсюлмани. Да припомняме ли, че дори в истанбулската „Св. София" кръстът - знака на християнството, не е бил никога заличаван", се посочва още в декларацията на жълтите.

http://news.ibox.bg/news/id_1491186904





НДСВ: Институциите да се вгледат сериозно в плановете на „Атака”  

30.05.2011

  image Днес на пресконференция в Пловдив НДСВ оповести декларация „Институциите да се вгледат сериозно в плановете на „Атака” (прилагаме пълния текст по-долу). В срещата с медиите участваха председателят на  партията Христина Христова, Олимпи Кътев – секретар на НДСВ, Станимир Илчев – евродепутат от НДСВ, областният координатор на НДСВ в Пловдив – град  Мариана Димитрова, председателят на НДСВ – Пловдив област Таня Даскалова.

Христина Христова представи декларацията на партията по повод предизвиканите наскоро от “Атака” сблъсъци пред джамията в София, в която се изразява силна тревога от мудността и толерантността на институциите. По време на обсъждането на текста, евродепутатът Станимир Илчев информира, че групата на либералите в ЕП АЛДЕ вече е излязла с призив „Атака” да бъде забранена. Позицията е била представена от председателя на либералите в европейския парламент Ги Ферховщад. Станимир Илчев призова също българското общество да обяви бойкот на „Атака”, защото според него систематичните й прояви като крайно националистическа партия придава на темата нова актуалност и вкарва България в една група държави, в които тя досега не е била включвана. Това са държави като Дания, Финландия и Белгия, където национализмът, макар и временно, влияе на управлението. Евродепутатът отбеляза също едно ново явление в българския обществен живот, което действията на „Атака” стимулират, а именно – на оформянето на две фракции сред мюсюлманската общност – тази на Касим Дал и на Доган. Агресивното поведение на „Атака” поставя тези две организации в условия, в които те са принудени да се конкурират в защитита на електората си, а това би довело до опасно радикализиране на цялата политическа система.

Ръководството на НДСВ в момента се среща с представителите на областните ръководства на партията в Пловдив – град, Пловдив – област и Хасково – област, за да събере актуална информация за подготовката и участието на НДСВ в местните избори.
Мариана Димитрова, областен председател на НДСВ – Пловдив съобщи на пресконференцията, че Пловдив – град е склонен по-скоро да участва със самостоятелна кандидатура за кмет и партийна листа. Крайното решение предстои да бъде взето днес. Таня Даскалова, областен координатор на НДСВ – Пловдив област информира, че вече са известни кандидат-кметовете на НДСВ за общините Садово, Сопот и Лъки, където партията ще се състезава самостоятелно. Работи се и по кандидатурите на много самостоятелни кандидат кметове на НДСВ в селата в областта, уточни тя.



Декларация на НДСВ: Институциите да се вгледат сериозно в плановете на „Атака”

НДСВ с нарастваща тревога отбелязва поредната националистическа атака на партия „Атака” и последвалото омаловажаване и подценяване  на сблъсъците пред софийската джамия от страна на институциите. Ние смятаме, че умишлените предизборни верски конфликти не са безобидни за обществото и могат да имат тежки последици, ако институциите отбягват да застанат срещу тях. Те биха могли да доведат до сериозна политическа дестабилизация и засилено междуетническо напрежение.

НДСВ неведнъж е предупреждавало през изминалите две години, че недобре прикритата коалиция между ГЕРБ и „Атака” тласка България към онази малка група страни, в които националистически партии играят роля в управлението и се опитват да налагат недеморкатични решения на обществото. Със забавените си и омекотени реакции по отношение на събитията пред джамията в София, управляващата партия ГЕРБ затвърждава толерантността си към Атака, а оттам и към крайния национализъм. Само една силно популистка партия може да направи политически съюз и коалиция с друга примитивно националистическа партия.

Но подобно политическо съчетание като ГЕРБ и „Атака” Европа смята за най-голямата опасност за демократичните процеси и най-силната спирачка по пътя към развитие и интеграция.

Затова НДСВ отново призовова българските институции да спазят закона и да постъпят според него, защото в центъра на една еврпоейска столица се палят религиозни атрибути и се провокират остри сблъсъци на верска основа. България трябва да поряви нетърпимост към войнстващия национализъм, политическата примитивност и площадната  грубост.

България никога не е била гнездо на нацинализъм. Никога. Да припоняме ли защо арменците се заселват у нас, кой и как спаси българските евреи, как живеем столития в мир с българските мюсюлмани. Да припомняме ли, че дори в истанбулската „Св. София” кръстът – знака на християнството, не е бил никога заличаван.

НДСВ подкрепя декларацията на Народното събрание по повод събитията пред софийската джамия и се присъединява към партиите, гласували срещу агресията, национализма и ксенофобията. Заедно с това НДСВ призовава всички български институциите да си свършат работата по закон, бързо и до край, защото толерарирането на крайния национализъм няма нищо общо с българските традиционни ценности нито с европейската демокрация.

НДСВ, като центристка партия на либерали, цени свободата на човека и не може да се примири с отблъскващото поведение на атакистите. Затова НДСВ се обръща към всички свои структури в страната и ги призовава още веднъж по време на изборите и след тях да избягват коалиции единствено с партия „Атака”.

http://www.ndsv.bg/content/3992.html
 



Гласувай:
1



1. анонимен - opqHoIXxsaa
09.06.2011 21:54
ThatВ’s more than sensilbe! ThatВ’s a great post!
цитирай
2. анонимен - yWhemNUO
10.06.2011 10:20
WAmH5b <a href="http://zpbemvhgmkhp.com/">zpbemvhgmkhp</a>
цитирай
3. анонимен - vzPClejgTQcwHjZrW
13.06.2011 13:34
ZzcSCB <a href="http://umhwesraviwr.com/">umhwesraviwr</a>
цитирай
4. анонимен - AwALBnhHYrU
14.06.2011 13:55
itV5cd , [url=http://vhzottbmycwt.com/]vhzottbmycwt[/url], [link=http://bufndrrckdau.com/]bufndrrckdau[/link], http://atzquyglxfxl.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581036
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031