Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 08:50 - БНБ откри, че "Общинска банка" кредитира предимно Ковачки
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1727 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 15.07.2011 08:52


  БНБ откри, че "Общинска банка" кредитира предимно Ковачки
СОС даде месец на бизнесмена да сдаде доброволно контрола

Красен Николов

14 Юли 2011

 

image
 


Ръководството на "Общинска банка" ще насрочи исканото извънредно Общо събрание до един месец, каза председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов в четвъртък. Както Mediapool писа, целта на Столичната община е да си върне контрола върху кредитната институция, който е в ръцете на Христо Ковачки.
 

Идеята е осъденият условно за укриване на данъци бизнесмен да бъде притиснат чрез контролните функции на БНБ. В свое писмо до общината подуправителят на БНБ Румен Симеонов препоръчва свикването на извънредно общо събрание.

 

Според надзорна инспекция на "Общинска банка", направена от БНБ в края на 2010 година, събранието трябва да реши въпроса за нарушението на допустимата концентрация на кредити към бизнес групата на Христо Ковачки, който всъщност се явява собственик на банката, въпреки миноритарния си дял

"БНБ препоръчва на Столична община свикването на извънредно общо събрание за промяна на банковото управление, защото надзорният и управителният състав на банката не са в състояние да преодолеят зависимостта на бизнес-групата, свързана с миноритарните акционери", се казва писмото на БНБ.

В доклада на Централната банка се казва още, че "Общинска банка" е стабилна, нейното състояние се подобрява, има печалбата от 2 млн. лева за 2010 г., но трябва да се отстранят проблемите при кредитирането на свързани лица.

Именно с тези аргументи представителите на СОС ще поискат от общото събрание да промени състава на надзорния съвет на банката и да промени устава, за да гарантира контрола на общината.

Цитираното писмо потвърждава неофициалните информации, че "Общинска банка", в която Столична община е мажоритарен акционер и в която се държат парите на София и редица български общини, е използвана предимно за нуждите на миноритарния акционер Ковачки. Освен интереси в енергийния бизнес и туризма, той бе известен като "баща" на партия Лидер, отличаваща се с добре финансирани политически кампании и често споменавана покрай съмнения за купуване на гласове.

Не е ясно за кой период БНБ е открила нарушаване на допустимата концентрация на кредити към бизнес групата на Христо Ковачки, но според някои източници това е ставало със знанието на бившия зам.-кмет по финансите Минко Герджиков, както и с благословията на бившия столичен кмет Бойко Борисов.

"Ако от банката откажат свикване на извънредно заседание на общото събрание, имаме други ходове, които ще предприемем", каза председателят на комисията по стопанска политика в СОС Николай Стойнев.

В момента "Общинска банка" на практика се ръководи от Ковачки заради записаното в устава условие, че важните решения се взимат с квалифицирано мнозинство от 3/4 от акциите. Фирмите на Ковачки притежават малко над 25% от акциите, което му гарантира блокираща квота, въпреки че Столичната община владее 67% от акциите.

Общината изпусна контрола след скандална промяна в устава на банката, извършени без знанието на СОС през 2004 година по времето на кмета Стефан Софиянски, когато шеф на "Общинска банка" бе Любомир Павлов, в момента съсобственик на пресгрупата, издаваща "24 часа", "Труд" и пр. .

По-рано пред Mediapool Стойнев (ГЕРБ) заяви, че БНБ е декларирала готовност да използва правомощията си и да съдейства при нов отказ за свикване на извънредно общо събрание. Според него, ако Ковачки не е съгласен, БНБ може да вземе решение за промяна в ръководството на банката.

БНБ има право да осъществява надзор над банките и да прави препоръки за промяна в тяхното управление. С правомощията си да отнема или променя лицензи БНБ би могла да осъществява и натиск върху кредитни институции.

През последните години периодично се обсъждат и планове за продажба на общинския дял, но тази идея бе отхвърлена поне до връщането на контрола върху банката.

На извънредното Общо събрание СОС ще поиска промяна в Надзорния съвет на институцията като на мястото на Никифор Вангелов и Спас Димитров да влязат изпълнителният директор на Пощенска банка Петя Димитрова, която ще съвместява постовете и бившият служител в одиторската компания "Прайсуотърхаус Купърс" Стефан Ненов.

Общинският съвет ще поиска заедно с това и падането на тавана за еднолично взимане на решенията от 3/4 на 2/3 от акциите, което ще прехвърли контрола върху банката в ръцете на общината. Решението бе подкрепено единодушно от СОС. Единствено кандидатът за кмет на БСП и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев имаше възражения срещу кандидатурата на Петя Димитрова, която би изпаднала в конфликт на интереси.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=182082&srcpos=1


 

Нов опит да отстранят Христо Ковачки от Общинска банка
http://money.bg/news/id_809123892

http://svejo.net/1195223-globalization-bnb-otkri-che-obshtinska-banka-kreditira-predimno-kovachki



Гласувай:
3



1. hatanasov - Остава само...
15.07.2011 19:30
да "открият" на кого е спонсор Ковачки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580971
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031