Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 22:14 - Лондон направи световен закон за борба с корупцията
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1355 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.08.2011 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лондон направи световен закон за борба с корупцията 04.07.2011 / 17:12 от: Мария Дерменджиева   image
Испански сътрудник на германски индустриален концерн дава на свой бизнес партньор от Азербайджан дебел плик с доларови банкноти, за да получи поръчката за голям строителен проект в столицата Баку. По-късно за това концернът ще бъде осъден от съдия в Лондон. Присъдата ще е глоба от няколко милиона лири стерлинги, а компанията няма да има достъп до каквито и да било обществени поръчки във Великобритания през следващите години. Възможно ли е акт на корупция в Кавказ да бъде наказан край Темза? Звучи доста странно, но от 1 юли 2011 г. това вече е възможно.

Причината е влизането в сила на новия закон за борба с корупцията във Великобритания. В петък Би Би Си съобщи, че той дава възможност по-лесно да се привличат към отговорност компании, даващи подкупи в чужбина.

Съгласно последния доклад на „Трансперънси Интернешънъл” Великобритания се нарежда сред най-некорумпираните държави в света заедно с Австралия, Дания, Канада, Финландия, Норвегия САЩ и Израел. Досега борбата с корупцията в страната законодателно се уреждаше с актове, приети в периода между 1889 и 1916 г. Чрез новия закон британското правителство се надява да съхрани своята репутация на държава, която има една от най-ефективните системи за борба с корупцията.

Строгите разпоредби в закона предизвикаха безпокойство у някои компании, че случаи на изразена позитивна нагласа по отношение на бизнес партньори могат лесно да бъдат тълкувани като подкуп. Затова приемането на закона беше отложено.

От 1 юли вече е факт, че текстовете на британския закон за борба с корупцията могат да се прилагат спрямо всички чуждестранни компании, които имат седалище във Великобритания, но също така и спрямо предприятия, които имат бизнес отношения със страната. Към втората категория спадат преди всичко физически и юридически лица и съдружия, които са учредени според законодателството на Обединеното кралство – например търговски дружества с ограничена отговорност (Limited Companies), които извършват дейността си в други държави в Европа и по света.

Под ударите на закона могат да попаднат и компании с дружества – майки, или дъщерни фирми във Великобритания, както и предприятия, които поддържат бизнес клон или някакво производство на нейната територия.

Според тълкуванията на закона застрашени от съдебно преследване в случай на нарушаването му са и компании, които търгуват с Обединеното кралство, които имат британски банкови сметки или използват електронна поща с британски домейн.

Законът предвижда сериозни санкции – нарушителите могат да бъдат наказани с лишаване от свобода до 10 години и парична глоба, която няма определена горна граница.

В момента като доста доходоносен бизнес се очертава консултирането и обучението как фирмите да се предпазват от ударите на строгия нов закон за борба с корупцията на Великобритания, чието действие на практика обхваща целия свят.

Причината е, че когато едно предприятие заради свои престъпни сътрудници попадне на мушката на британското съдебно преследване, неговите мениджъри трява най-напред да докажат, че в миналото са положили сериозни усилия да предотвратят корупцията в предприятието си. Само наличието на етичен кодекс или на правила за поведение няма да е достатъчно, за да спаси фирмата или нейното ръководство от присъда.


http://www.glasove.com/london-napravi-svetoven-zakon-za-borba-s-koruptsiyata-14713


http://svejo.net/1228558-globalization-london-napravi-svetoven-zakon-za-borba-s-koruptsiyata




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584202
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031