Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 22:10 - Turkcell на прага на БТК
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1902 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.04.2012 22:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Turkcell на прага на БТК Поредната сделка за продажба на телекома може да отиде към финал около Великден

Поредната сделка за продажба на БТК вече е на дни от развръзка. След няколко месеца събиране на оферти и водене на преговори телекомът е на път да си намери нов собственик, при това стратегически, а кредиторите му да си отдъхнат, макар и отписвайки немалка сума пари.

Според три независими източника на "Капитал" от телекомуникационния сектор за предпочитан купувач на
БТК е избран най-големият турски мобилен оператор Turkcell. Той обаче е в малко особена ситуация - хем офертата му е посочена като най-добра, хем кредиторите и акционерите на българския телеком не са подписали с него споразумение за ексклузивитет. Практически това означава, че трите останали кандидата не са изгубили шансове за сделката, ако подобрят предложенията си. Срокът им да направят това е шести април. Доколкото обаче продажбата е изцяло частна и железни правила няма, по-щедри от турската оферти няма да бъдат върнати и в срок до Великден. Тогава се чака и решение кой ще купи телекома.

Шансовете Turkcell да купи
БТК вече са над 90%, твърдят източниците на "Капитал". Изненада, макар и не особено очаквана, може да има само от страна на притежателя на Корпоративна търговска банка Цветан Василев заедно с руската VTB.  

Парите в брой

Детайлите около предложението на Turkcell за момента не са много. Представителят на компанията в България, адвокат Сергей Пенев, отказа да потвърди дали тя e предпочетеният кандидат. Той само заяви, че разговорите продължават, и изрази надежда банките - кредиторки на
БТК, да се спрат финално на офертата на турския оператор.
 

Според два независими източника на вестника цената, предложена от Turkcell, е 870 млн. евро, които да бъдат платени изцяло в брой. По думите на трети обаче числото реално е по-малко. За момента единствената официално излъчена от турската фирма информация е съобщението й до Истанбулската фондова борса, че е подала оферта за 94% от капитала на българския телеком.

Великден или не

Конкретика какво са решили кредиторите на групата
БТК може да се очаква именно около Великден, когато и консултантът по продажбата - инвестиционната банка Morgan Stanley, ще даде своята оценка по въпроса, допълват източниците. Ако кредиторите все пак не преценят нито една оферта като достатъчно удовлетворителна, остава вариантът сделка сега изобщо да няма, а самите те да направят преструктуриране на задълженията в групата и след време да опитат нова процедура за търсене на купувач. Засега не е елиминиран и рискът офертите да не са по вкуса на необезпечените кредитори на телекома. Именно разногласието между тях, акционерите и обезпечените кредитори досега блокира евентуална сделка. Първият опит за продажба на БТК от сегашните й собственици през есента на 2010 г. се провали, защото интересите на т.нар. мецанин не бяха достатъчно защитени. Отделно акционерите не бяха доволни. А тогава имаше дори официално споразумение за преговори с един избран кандидат - арабския Oger telecom.

От сложно - по-сложно

Настоящият процес за продажба на
БТК започна през есента на 2011 г., когато основните й кредитори наеха Morgan Stanley за консултант. Необвързващи оферти се събираха до края на ноември, а срокът за обвързващите бе в края на февруари. Последният бе удължен с 10 дни заради очакването Turkcell да получи зелена светлина за оферта от борда на директорите си и в надпреварата да се включи поне един стратегически кандидат.

До необходимостта от продажба на
БТК се стигна, след като предишният й собственик - консорциум, воден от фонда на AIG (сега PineBridge Investments), натовари групата на БТК с дългове от около 1.65 млрд. евро. Парите бяха взети, за да се финансира покупката на българския телеком, но кредитните споразумения се нарушават вече две години. Тъй като кредиторите са заинтересувани да приберат вземанията си, основно те чрез специален комитет вземат решенията при сегашната процедура. В тяхната група влизат Royal Bank of Scotland, Deutsce Bank, Castle Hill, Raifeisen Zentralbank, Европейската инвестиционна банка и др. От общия дълг от 1.65 млрд. евро обаче около 400 милиона са към необезпечени кредитори с мецанин дълг, които също имат думата при избора на купувач. Тяхната група включва няколко инвестиционни компании - Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management, AXA Private Equity, Darby Overseas Investments, както и част от обезпечените кредитори Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank. Затова и сделката е сложна - отчитат се интересите на двата типа кредитори и все пак - на сегашния собственик.


http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/04/04/1801932_turkcell_na_praga_na_btk/


http://svejo.net/1477633-globalization-turkcell-na-praga-na-btk



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623241
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930