Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 22:43 - „Дайрект Петролеум България” АД започва добив на 35 млрд. куб.м. природен газ в Дунавската равнина!
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 6677 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 30.05.2012 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Одобриха проучване и добив на природен газ в Дунавската равнина

от GreenTech.bg на 30/05/2012

image

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ с председател зам.-министър Евдокия Манева одобри осъществяването на инвестиционно предложение за “Разработка и усвояване на газокондензатно находище “Койнаре”, в блок „А-Ловеч”, включващо четири участъка: „Борован”, „Враняк”, „Девенци” и „Садовец” с възложител „Дайрект Петролеум България” АД, гр. София. В резултат на проведени геологопроучвателни работи е оконтурено газо-кондензатно находище „КОЙНАРЕ”, включващо четири участъка – „Борован”, „Враняк”, „Девенци” и „Садовец”. Търсенето и проучването е извършено на основание Разрешение на МС за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства по чл.2, ал.1, т.3 от Закона за подземните богатства за природен газ в блок „А-Ловеч” и договор за търсене и проучван на нефт и газ в блок „А-Ловеч”, сключен на 11.04.2000 г. с министъра на околната среда и водите. При провеждане на тези проучвания са извършени сеизмични изследвания; прокарване на проучвателен сондаж Р-1 Девенци; изпитателен добив на суровината; извършени са лабораторни и геоложки изследвания и е съставен геоложки доклад. Проведените геоложки проучвания доказват запаси на природен газ и кондензат. Предвижда се експлоатацията от находището да продължи около 35 години.

При проучването, сондирането и добива ще се използват класически технологии, прилагани у нас и в други находища по света. Предстои прокарване на 56 броя дълбоки сондажи за добив на природен газ, оборудване на площадките с колектори за събиране на добития флуид, продуктопроводи до сега съществуващата площадка „Девенци“, на която ще се монтира инсталация за подготовка на газа и кондензата, компресиращи съоръжения, изграждане на преносен газопровод до газопреносната система на „БУЛГАРТРАНСГАЗ” ЕАД и/или разпределителен газопровод до газоразпределителната мрежа на гр. Кнежа.

Газодобивните сондажи ще бъдат прокарани от шест площадки (три в участък „Девенци” и по една в участъците „Борован”, „Враняк” и „Садовец”). Добитите количества продукт ще бъдат транспортирани до съществуващата площадка на сондаж Р-1 „Девинци”, където ще се извърши подготовката на газа и кондензата за реализация.

На този етап от четирите участъка на находища „Койнаре” е проучен в пълнота само участък „Девенци”. По тази причина могат да се дадат по-точни данни за очакваните добиви само за този участък, които за целия период на концесията са:

- Природен газ – 13,717 млрд. куб.м.

- Газов кондензат – 2,696. млн. куб.м.

- Пластова вода – 4,528 хил. куб.м.

За останалите участъци „Борован”, „Враняк” и „Садовец” има изчислени потенциални ресурси от природен газ, без доказани запаси. В тези участъци предстои провеждане на допълнителни проучвателни работи, свързани с оценка на ресурсите и преизчисляването им в доказани запаси. При положителни резултати ще се премине към следващи фази на разработване на тези участъци. По геоложки данни, на първоначален етап се предполага, че общото количество запаси са общо както следва:

- Участък „Борован” – 8.97 млрд. куб.м.

- Участък „Враняк” – 6.83 млрд. куб.м.

- Участък „Садовец” – 6.14 млрд. куб.м.

Находище „Койнаре” е разположено в район с относително продължителна геолого-проучвателна дейност за нефт и газ и добре развита инфраструктура. Газокондензатните находища „Чирен”, „Деветаки и „Ъгленското“ газово находище са в пределите на проучвателния блок А-Ловеч. Трите находища в рамките на блока са изчерпани, като понастоящем резервоарът на Чирен се използва за газохранилище. Блок А-Ловеч се намира в централна северна България и заема обща площ 2,608 км2. Във физикогеографско отношение той е разположен на територията на Дунавската равнина и Западния Предбалкан. При разработката на находище „Койнаре” ще се използват класически технологии на сондиране, вече изпитани и значително подобрени в резултат на практически опит и развитие на техническия прогрес. Основната технология, която ще се използва при разработката на находище „Койнаре”, ще бъде наклоненото роторно сондиране, при което, по предварително зададен ъгъл на сондажния ствол, се достига до избраната позиция в желания хоризонт, различна от перпендикулярната проекция на наземната площадка. При това сондиране сондажния ствол остава с постоянно направление от началото до края си, за разлика от хоризонталното сондиране, използвано най-често при сондажите за добив на природен газ от шистови скали, при което сондажният ствол мени своето направление и достига желаната локация в газоносния пласт хоризонтално. Няма да се използва технологията на хидроразрив, която се прилага при добив на шистов газ.

Друг способ на сондиране, който ще се използва по време на разработката на находище „Койнаре”, е груповото сондиране. При този способ сондажите се извършват на групи, от плъзгаща се сонда. Традиционните сондажни апаратури изискват срок за преместване до 21 дни от един сондаж до друг. Сондите за групово сондиране позволяват преместването между сондажите да става за по-малко от 2 часа.

При сондирането се използва промивна течност, която има следните функции: да изнася на земната повърхност скални частици (сондажен шлам), да охлажда и смазва сондажното длето, да компенсира пластовото налягане на сондираната скална формация с цел да се предотврати нежелано проникване на флуиди от тази формации в сондажа, както и да предпази откритите (необсадени) стени на сондажа от обрушване.

По време на сондирането се предвижда да се използват промивни течности, които съдържат следните химични вещества и смеси:

  • M-I Gel – съставлява смес от бентонит (80 – 95%) и кварц/ силиций (2 – 15%), като концентрацията е безопасна за здравето на обслужващия персонал.
  • Caustic soda – натриев хидроксид, течна (60-100%)
  • CMC HV (Carboxyl Methyl Cellulose) – е промивна течност съдържаща полианионна целулоза (60-100%) и натриев хлорид (1-5%). Съставките не са опасни химични вещества, съгласно Директива 67/548/ЕЕС.
  • Soda ash – натриев карбонат (60 – 100%).
  • KCl – калиев хлорид (90 – 100%). Не е класифициран като опасен, съгласно Директива 67/548/ЕЕС за здравето и околната среда.
  • Duo vis – Глиоксал (



Гласувай:
5



1. meto76 - Ето защо ни намалиха с 11% цената на ...
30.05.2012 22:52
Ето защо ни намалиха с 11% цената на природния газ. Така е когато имаш собствен добив и ставаш независим от монопола на Газпром! Сега става ясно кого обслужват кресливите еколози и Нациналните предатели от БСП,РЗС,Атака,Мартинчо от СДС и т.н.
цитирай
2. meto76 - Русия и Близкият Изток ще загубят ...
30.05.2012 23:08
Русия и Близкият Изток ще загубят значителен дял от световния газов пазар

http://money.bg/news/id_2062696286/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F_%D0%B8_%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA_%D1%89%D0%B5_%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D1%8F%D1%82_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8F%D0%BB_%D0%BE%D1%82_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2_%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80_
цитирай
3. анонимен - Ето защо ни намалиха с 11% цената на ...
31.05.2012 14:45
meto76 написа:
Ето защо ни намалиха с 11% цената на природния газ. Така е когато имаш собствен добив и ставаш независим от монопола на Газпром! Сега става ясно кого обслужват кресливите еколози и Нациналните предатели от БСП,РЗС,Атака,Мартинчо от СДС и т.н.

Само дето още не е ясно с колко ще ни дере това софийско АД, а и не е ясно дали не са същите дето поемат руския газ от Русе и ти го снасят на тройна цена, като го "помътят" из пътя /виж. Путин какво каза на ББ/ Дано ако е така вече да ги нагазят антитръстовите закони /за защита на конкуренцията/ и ДКЕВР-то.
цитирай
4. meto76 - Ако се поразровиш малко ще видиш, че ...
31.05.2012 22:29
Ако се поразровиш малко ще видиш, че нямат общо с Газпром.Американска компания, но има някакво руско участие.Това няма значение, важно е да има повече доставчици и конкуренция при цените.
цитирай
5. анонимен - Ангеле, не знам от къде си решил, че има руско участие.
04.06.2012 01:31
Може би от факта, че в момента собственик на "Дайрект Петролеум България" е кипърска компания, а руснаците много обичат да работят през Кипър. Това е така, но до този момент открих в управата на ЕООД-то (анонимният колега е в грешка - става дума за еднолично дружество с ограничена отговорност, а не за акционерно дружество) един - двама американци, един - двама турци и един българин.

Между другота, руснаците са виртуози и в придобиването и регистрирането на компании в САЩ, така че не оспорвам твърдението ти, само ми е интересно от къде вадиш този съвсем не маловажен извод ?

Ръководството на дружеството се е променяло няколко пъти през годините, както и собствеността. Предишният собственик на ЕООД-то е била американска компания, за която не открих да е имала каквато и да е друга дейност в България, както впрочем и за всички участници в управлението на дружеството, които не са българи. Днешният собственик е кипърска компания, ако не бъркам нещо, но по всичко личи, че не греша.

За миналата година компанията не е декларирала никакви приходи от продажби, което е нормално, като се има пред вид, че до този момент са се занимавали само с проучвателна и развойна дейност. Имат си хората цели 8 служители в офиса, който е обявен да се намира таман на четири места из столичния град.

Изобщо, имаме си нещо ново на пазара - да видим дали наистина е ново или ще излезе замаскирано старо. Това времето ще покаже ... :)

В заключение, налага се да напомня, че всички хора, които си анатемосал като национални предатели се обявиха не срещу собствения добив на природен газ в България, а срещу добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. Разликата е точно колкото от Ямбол до Стамбул. Съвсем не е случайно, че в твоя постинг има значителен раздел, където се изброяват използуваните промивни течности и се подчертава, че няма непознати и/или токсични течности, заложени за използуване при добива на газ от новото находище. Добив, който от написаното изглежда конвенционален ...
цитирай
6. teodordetchev - Коментар номер 5 е мой - на Теодор Дечев.
04.06.2012 01:34
Неведоми са чудесата блогови - и не знам как беше отбелязан като анонимен !? Както и да е, аз се подписвам под всичко написано по-горе в коментар номер 5. Поэдрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579967
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031