Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 22:06 - България пласира 950 млн. евро петгодишни облигации при 4.4% доходност!
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.07.2012 22:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

950 млн. евро. Продадено България успешно се завърна на международните дългови пазари, като пласира петгодишни облигации при 4.4% доходност
След десетгодишна пауза България се завърна на международния дългов пазар. И въпреки напрегнатата ситуация в Европа страната успя да пласира петгодишни облигации при по-добри условия от тези, при които в момента се финансират Испания и Италия. Интересът към емисията е бил много висок, което логично е позволило на правителството да продаде по-изгодно. Успехът на новата емисия е важен, защото тя осигурява на държавата предвидимост в публичните финанси предвид предстоящото първо голямо плащане по външния дълг догодина.

Подадените поръчки са надхвърлили над пет пъти предложените книжа на стойност 950 млн. евро. Според източници от пазара постигнатата доходност е 4.436%.

Първоначалната информация, разпространена от Reuters, бе, че предлагането става при цена от 350 базисни точки (3.5 процентни пункта) над средната стойност по котировките на лихвените суапове (от англ. mid-swap е дериват, предлагащ възможност за предпазване на притежателите му от промени в лихвените равнища). Тяхната стойност бе около 130 базисни точки, или 1.3%, което означава, че доходността, която инвеститорите ще търсят от българските облигации, би била около 4.8%. Заради големия интерес в средата на работния ден банките агенти (HSBC, Raiffeisen и BNP Paribas) са свалили добавката под 320 базисни точки над лихвените суапове. Банкери твърдят, че към българския дълг са проявили интерес купувачи не само от Европа, но и от Азия и Близкия изток. Най-много оферти е имало от германски институционални инвеститори.

Колко успешно е предлагането

Доколко успешна е емисията на държава като България показва горницата, с която доходността по книжата ни надхвърля тази по германските облигации, които се считат за безрискови.

В понеделник 5-годишните облигации на германското правителство се търгуваха на равнище от 0.59% (59 базисни точки), което означава, че ако средната доходност по българските облигации е 4.4%, рисковата премия за инвестиция в държавен дълг е 3.8%. Това е по-ниско равнище в сравнение с румънските книжа, което означава, че икономиката ни се оценява като по-сигурна, но по-високо в сравнение с облигациите на балтийските държави, които пък се приемат за отличниците на Източна Европа.

Представител на западна банка, пожелал анонимност, каза за "Капитал Daily", че постигнатият резултат е много добър, защото България не предлага често облигации на външните пазари и поради това инвеститорите са били по-резервирани в сравнение с емисиите на балтийските държави например.

За успешното пласиране повлия и добре подбраният момент. В рамките на няколко дни се събраха доста позитивни новини както на европейско ниво - срещата на лидерите на ЕС, така и на местно - новините за доброто представяне на бюджета, което поуспокои инвеститорите.

Какво привлече инвеститорите

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков и подуправителят на Българската народна банка Калин Христов са представили новата емисия на потенциалните инвеститори в поредица от срещи из големите финансови центрове. Извън частните разговори с най-големите играчи на дълговия пазар е имало и общи презентации за институции с по-малък потенциал да записват от предложените облигации.

Участник в една такава среща обясни, че 99% от въпросите след презентацията са касаели състоянието на банковата система и това как българските финансови институции биха понесли криза в гръцката банкова система. Българската позиция пък била, че банките у нас са си създали силни буфери като висока капиталова адекватност и ниско равнище на необслужваните кредити.

Кой получи книжата

Все още няма официална информация кой е купил български дълг, както и какви ще са разходите на държавата по него. Но неформално се знае, че купонът по книжата е 4.25%.

Според няколко източника от емисията ще запишат само чужди инвеститори, макар някои местни също да са заявили големи количества. Банкери твърдят, че това е била и целта на финансовото министерство - да продаде дълга с предимство на инвеститори, които нямат достъп до вътрешния пазар. По този начин държавата остави ликвидност в местните играчи и ще може да си позволи да разчита и на тях в бъдеще. Не е ясно обаче какви са били офертите на местните купувачи, но обикновено техните оферти са по-изгодни от тези на чуждестранните, тъй като познават много по-добре средата. Подобна стратегия може да означава, че правителството ще пласира под справедливата й цена, но ще запази интереса на чуждите играчи.

"Ако държавата бе допуснала български институционални инвеститори, доходността можеше да падне с 0.2% пункта, а така на данъкоплатците да се спестят между 15 и 20 млн. евро. Още утре (днес - бел. ред.) тези облигации ще бъдат препродадени на български пенсионни фондове от привилегированите инвеститори, които получиха книжа при първичното предлагане, но това ще е в ущърб на хората, които са повярвали на българската финансова система, а и на всички данъкоплатци", коментира един от двамата експерти, които сигнализираха "Капитал", че емисията ще бъде записана само от чужди инвеститори.

Продажбата на облигациите на или под тяхната номинална стойност в комбинация с лихвата, която ще плащаме, формира крайната доходност по емисията. Колкото по-висока е тя, толкова растат разходите за изплащането й, които се плащат от данъкоплатците. Представител на пазара, пожелал анонимност, обясни, че вече има вторичен пазар, на който българските облигации се продават при цена 101.5% от номинала, или при доходност 4.15%. А това допълнително показва, че има интерес към дълг на държавата. Все пак местните играчи смятат, че подобен подход ги поставя в неизгодно положение, а крайният ефект ще е загуба за държавата от няколко милиона евро.


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/07/02/1858206_950_mln_evro_prodadeno/?sp=0#storystart


http://svejo.net/1565865-globalization-balgariya-plasira-950-mln-evro-petgodishni-obligatsii-pri-4-4-dohodnost



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623112
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930