Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 10:09 - Оправдаха болен от множествена склероза, отглеждал марихуана
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
1



Оправдаха болен от множествена склероза, отглеждал марихуана

  Районният съд в Ловеч оправда мъж, болен от множествена склероза, който засадил и отгледал две растения канабис. Преди година спецполицаи откриват, че IT специалистът Марин Калчев отглежда марихуана в стар гардероб в мазето, предаде БНТ.

За да облекчи част от симптомите на заболяването си, 31-годишният мъж си прави екстракт от растението. Обяснява, че повишава тонуса и издържливостта му.
Как се отглежда марихуана разбрал от интернет - от “колеги” с диагнози, които също употребяват и отглеждат.

На 14 февруари съдът назначи тройна експертиза, с която да се докаже въздействието от лечението.

Експерти потвърдиха вчера в съда, че заради две от съставките си, марихуаната се използва освен при множествена склероза, глаукома, епилепсия, ракови и психични заболявания, както и че Калчев е следвал лечебна рецепта.

След проведените анализи в експертизата се посочва категорично, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Калчев, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическо натоварване, но и влияе благоприятно на общото му състояние.

“Екстрактът е с медицински цели, тъй като той използва мастен разтвор на активните съставки на марихуаната за мастноразтворими. т.е. има логика в начина му на приготовление”, каза неврологът доц. Иво Райчев.

Експертите признаха, че множество изследвания и в Европа доказват благоприятния ефект на марихуаната, че Германия и Чехия са разрешили медицинското й използване, че нашите лекари в това отношение са в дълг към пациентите си.

Според невролога доц. Димитър Георгиев алтернатива винаги има, особено при тежки заболявания, при които няма стандартно ефективно лечение. Той смята, че е абсолютно оправдано използването на марихуана за лечение.

Така след медицинската експертиза и фактът, че мъжът е отглеждал само две растения, съдът постанови оправдателна присъда.

Съдия Галя Маринова обясни, че той е извършил деянието "при условия на крайна необходимост да спаси свое лично благо здравето от непосредствена опасност.”

Това е първата оправдателна присъда в България за отглеждане на марихуана, коментира информационния портал „Medical marijuana”.

Миналата година смекчаване на присъда за притежание на марихуана
предизвика остри спорове сред магистратите в Русе и Велико Търново. 26-годишният Гален Георгиев бе осъден за притежание на 14,173 грама канабис. Той страда от хроничен вирусен хепатит C и заболяване на гръбначния стълб и леката дрога му помагала да облекчи болката.

Наказанието му беше 2 години условно и 3500 лв. глоба. След обжалване присъдата бе отменена и замена с глоба от 500 лв.

http://dnes.dir.bg/news/marihuana-kanabis-mnojestvena-skleroza-16392411?nt=4



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570445
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031