Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2006 13:16 - Отровеният ексагент на КГБ и ФСБ Александър Литвиненко почина в Лондон
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2818 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2006 23:39


Отровеният ексагент на КГБ и ФСБ Александър Литвиненко почина в Лондон Николай Атанасов - 24 Ноември 2006 Скотланд Ярд все още води разследване по мистериозното отравяне с чай и смята смъртта на агента за необяснима
image image image

Бившият сътрудник на контраразузнаването на КГБ и наследилата го Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко е починал снощи в болницата на University College в Лондон. Причината за смъртта са разрушителните за организма последствия от отравянето с неизвестно вещество, чието естество все още не е установено. В едно от последните си интервюта експолковникът от ФСБ заявява: “Тези гадини ме докопаха, но няма да стигнат до всички”, посочва Sky News.

“Принудени сме със съжаление да съобщим, че в 21,21 ч. на 23 ноември 2006 г. (23,21 ч. българско време) Александър Литвиненко почина”, се посочва в официалното изявление на медицинския център на Юнивърсити Колидж в Лондон (UCH), където бе настанен за лечение 43-годишния Александър Литвиненко до смъртта си. В изявлението се отбелязва, че лекарите са направили всичко възможно да спасят живота на получилият политическо убежище на Острова руснак. Лондонската полиция обяви, че “продължава разследването по случая и засега смята смъртта му за необяснима”.

Лекарите и приятелите на покойния уточняват, че здравето му рязко се влошило в четвъртък. Напомняме, че Литвиненко бе хоспитализиран преди 3 седмици, след среща с бившия бодигард на Борис Березовски, Андрей Луговой, също бивш майор от ФСБ, и неизвестен мъж на име Владимир, който се превърна в основен заподозрян за отравянето му. В същия ден Литвиненко се срещал с Марио Скарамела, за който се предполага, че му е съобщил информация, свързана с убийците на Анна Политковская. Александър обаче така и не сподели получените от италианеца сведения с полицията.

Службата за външно разузнаване на Русия отхвърли всякаква връзка с отравянето на бившия сътрудник на ФСБ, но заяви готовността си да сътрудничи с британските спецслужби в издирването на отровителите на Литвиненко. 

По думите на лекуващите му лекари, откритите на рентгеновите снимки затъмнения в червата на Литвиненко, всъщност са свързани с промени в тях, предизвикани от използваното лечение. По този начин, версията за чужди предмети във вътрешните органи на Литвиненко не получи потвърждение. След подробни изследвания, медиците напрактика изключиха възможността експолковникът от ФСБ да е бил отровен с талиев сулфат или радиоактивен негов изотоп, както се предполагаше по-рано, но така и не успяха да установят точния причинител на болестта му.

“Бяха изпробвани всички способи за установяването на причините за състоянието му и в момента с разследването по делото се занимават детективи от Скотланд Ярд. По тази причина ще се въздържаме от всякакви по-нататъшни коментари по случая”, се отбелязва в болничното изявление. След като миналата седмица лондонските лекари окончателно заключиха, че причина за заболяването е отрова, в разследването по случая се включиха и сътрудници от антитерористичното подразделение на британската полиция.

Близките на Литвиненко: Убиха го агенти на руските спецслужби

Близкото обкръжение на Литвиненко е убедено, че той е бил убит от агенти на руските специални служби, тъй като е започнал разследване на причините за убийството на журналистката Анна Политковская през октомври, която бе известна с безкомпромисните си репортажи за събитията в Чечня. Кремъл определи обвиненията като “пълна измислица”.

Както посочва SkyNews, няколко часа преди окончателно да изпадне в безсъзнание, Литвиненко сподели с най-бодрия си приятел, режисьора Андрей Некрасов, че осъзнава възможността вида на отровата никога да не бъде установен. Според него, фактът, че е бил отровен означава, че е бил на прав път и доказва, че Кремъл се цели в хората, които се опитват да кажат или търсят истината.

Западните средства за масова информация цитират реакцията на руската делегация на срещата ЕС-Русия в Хелзинки, която определя случилото се като “човешка трагедия”. “Човекът е бил отровен, но обвиненията по адрес на Кремъл по този повод са просто невероятни и извънредно глупави, за да бъдат коментирани от руска страна, посочва представител на руската делегация.

Биографията и историята на бягството на Литвиненко във Великобритания

Александър Валтерович Литвиненко е призован на редовна военна служба през 1980 г., веднага след завършването на гимназия. За 20 години служба, достига чин подполковник. От 1988 г. работи в органите на контраразузнаването на КГБ на СССР. От 1991 г. у прехвърлен в централния апарат на ФСБ. Специализиран е в борбата с тероризма и организираната престъпност. През 1997 г. е прехвърлен в най-секретното подразделение на ФСБ на РФ – Управлението за разработване на престъпните организации, като старши оперативен сътрудник и зам.-началник на 7-ми отдел.

На 1 ноември 2000 г., бившият сътрудник на ФСБ Литвинеко пристига на летище “Хийтроу” и на импровизирана пресконференция обявява, че иска политическо убежище във Великобритания. В Лондон Литвиненко пристига със семейството си, посочвайки че е бил подтикнат към тази стъпка от “непрекъснатото преследване от страна на специалните служби на Русия”. В родината му срещу него е възбудено наказателно дело по 4 члена от Наказателния кодекс – “превишаване на служебните права с използването на оръжие, служебни фалшификации, незаконно присвояване и изнудване с оръжие, боеприпаси, взривни вещества или взривни устройства и незаконно придобиване, предаване, продажба, съхранение, транспортиране или носене на оръжие, боеприпаси, взривни вещества или взривни устройства”.

Конкретното обвинение срещу Литвинеко е, че през 1997 г. подполковникът и подчинените му са подправили резултатите от разследването на серия от терористични актове в Кострома, в резултата на които загиват няколко влиятелни местни бизнесмени. Следствието предполага, че Литвиненко е разкрил и установил самоличността на група лица, придобила и продавала взривни вещества, чрез подхвърлянето на експлозивите на заподозрените, след което ги задържал официално, извел ги заедно със сътрудниците си извън града и ги подложил на мъчения, докато не получи необходимите за версията му показания. 

Наблюдателите обаче посочват, че това е само формалната страна по случая Литвиненко, който е основното действащо лице по “делото за убийството на Борис Березовски”. Литвиненко обяви, чее получил от преките си началници – ръководителят на Управлението за разработване и пресичане дейността на престъпните обединения (УРПО) на ФСБ генерал-майор Евгений Хохолков и заместникът му, капитан 1-ви ранг Александър Камишников, заповед да убие скандалния руски олигарх, избягал във Великобритания, Борис Березовски. 

Сътрудникът на спецслужбите отказал и уведомил Березовски за плановете на ФСБ. Оттогава съдбата му е неразривно свързана с тази на руския олигарх. Името на Александър Литвиненко става известно на обществеността за пръв път на 17 ноември 1998 г., когато с група свои колеги (подполк. Александър Гусик, подполк. Михаил Трепашкин и майор Андрей Поникин) обяви пресконференция, на която обвини руските спецслужби в подготовката на покушение срещу медийния магнат Березовски. Литвиненко и колегите му обявиха, че освен за убийството на Березовски, са били принудени да извършвати други подобни операции, като например отвличания на близките на известни бизнесмени. 

След разкритията Литвинеко започва работа като съветник на Отдела по въпросите на сигурността на Изпълнителния секретариат на ОНД (тогава оглавяван от Борис Березовски), но е арестуван за превишаване на служебните пълномощия. На 26 ноември 1999 г. е оправдан от съда и изчезва безследно до появата си в Лондон.

На 15 май 2002 г. получава исканото политическо убежище във Великобритания. В периода май-юни 2002 г. е осъден задочно в Русия за злоупотреба със служебно положение, присвояване на взривни вещества и незаконно придобиване и съхраняване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, за което е осъден на 3,5 години затвор условно с изпитателен срок от 1 година. През юли с. г., ФСБ се обръща към британските служби с молба да разпита Литвиненко по повод връзките му с главния заподозрян във връзка с дело за взривове в Русия през 1999 г., Ачимез Гочияев. В интервю за BBC, Литвиненко заяви, че е “готов да изпълни английския закон ида се яви пред правоохранителните органи на Великобритания за даването на показания”. Той обаче поиска да даде показания пред полицията, а не пред MI5, което той като бивш офицер на руските спецслужби смята за “некоректно”.

През февруари 2003 г., ръководни представители на Управлението за изпълнение на наказанията (УИН) към министерството на правосъдието на РФ в Москва, се обръща към Чертановския съд в столицата с молба да промени присъденото на Литвиненко условно наказание с реална присъда затвор. Правосъдните органи мотивират искането си с факта, че “Литвиненко умишлено се укрива от контрола от страна на органите на ГУИН, не се явява на призовките и не живее на мястото на адресната му регистрация в Москва”. Съдът обаче постанови, че няма достатъчно основания за промяна на условната присъда на бившия агент.

Скоро след появата на Литвиненко във Великобритания, ВВС News разказа историята ан бягството му. Съществена роля в него изиграл Александър Голдфарб, известен еврейски дисидент в миналото и преводач на Андрей Сахаров, в момента американски гражданин и завеждащ катедра в Института по здравеопазване в Ню Йорк. Запознава ги Березовски, при който Литвиненко вече работи по това време. Литвиненко се свързал с Голдфарб от Анталия и разказал, че съпругата му Марина и 5-годишния му син Толя са напуснали Русия легално, а той се е добрал до Турция с фалшив международен паспорт през Украйна. Истинският бил прибран от властите, които завели и 3-то наказателно дело срещу него. Голдфарб пристигнал в Турция и помогнал на Литвиненко и семейството му да се сдобият със самолетни билети до трета държава с междинно кацане в Лондон и заминал с тях.



Тагове:   Лондон,   Отровеният,   ФСБ,


Гласувай:
0



1. bamby13 - Poklon pred pametta mu
24.11.2006 14:23
Poklon i pred pametta na Georgi Markov. Dvama dostojni myze, ubiti zaradi tova che si pozvoliha da govorqt i mislqt razlichno
цитирай
2. meto76 - автора на блога
25.11.2006 21:28
Историята ще накаже Путин и неговата шайка престъпници - агенти на НКВД и другите му буквени означения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622855
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930