Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2006 00:47 - Таймс”: Александър Литвиненко: Те ме спипаха
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2777 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2006 23:36


Таймс”: Александър Литвиненко: Те ме спипаха
Отровеният бивш сътрудник на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко задъхан продължава да се опълча срещу Кермъл, когато мистериозен коктейл отне неговия живот тази нощ, пише британският вестник “Таймс”.
“Аз искам да оцелея, само за да им покажа”, заяви Александър Литвиненко в специално интервю за “Таймс” през последните си часове на своя живот. Твърде слаб, за да се мърда и видимо изпитващ голяма болка, бившият сътрудник на ФСБ предположи, че може да не успее да победи в борбата срещу отровните химикали, които унищожават неговото тяло, но подчерта, че кампанията за търсене на истината ще продължи и без него. “Те ме спипаха, но те няма да могат да стигнат до всички”, прошепва той. Александър Литвиненко каза едни от последните си бунтарски думи на продуцента Андрей Некрасов, който го посещаваше всеки ден в болницата в Лондон. Некрасов описа последната си визита при умиращия Литвиненко като сцена от филма Кръстникът. “Саша беше добре изглеждащ, физически силен и смел човек. Но този, който видях приличаше на оцелял от нацистки лагер”, казва Андрей Некрасов за “Таймс”. Минути след като Александър Литвиненко почина, филмовият продуцент заяви: “виждал съм някои неща в Русия и Чечня, но това е едно от най-ужасните престъпления, на които съм бил свидетел през живота си”. “Това е садистично, бавно убийство. То е подготвено от някой изключително жесток и безсърдечен човек”, допълва той. Независимо, че Некрасов се е виждал всеки ден с Литвиненко понякога повече от един път на ден, четвъртък бе последният ден когато неговия приятел можеше да комуникира нормално. В своите последни думи, бившият руски шпионин остана непримирим в своята борба срещу руския президент Путин и руските специални служби за сигурност. Той дори се пошегува със себе си, че неговото сегашно състояние е доказателство, че неговата кампания срещу Кремъл е била насочена срещу правилните хора. “Това е нужно, за да се докаже, че някой казва истината”, допълни той, имайки в предвид изявления си, които са поместени в книгата “ФСБ взривява Русия”, която обвинява руските специални служби в предизвикването на редица експлозии в апартаменти в Москва през 1999 г., които са спомогнали за президентството на Путин. Миналата нощ в Москва Андрей Луговой, бивш телохранител от Кремъл, който бе обвинен в извършването на отравянето, заяви за “Таймс”, че не е замесен в инцидента и е готов да замине за Лондон, за да докаже своята невинност. “Ние обсъдихме възможността за ново убийство. Саша ме предупреди да не се връщам в Русия защото е било опасно за мен. За съжаление той се оказа следващата жертва, която бе атакувана в привидната сигурност на Централен Лондон”, казва Некрасов. “Това е тъжна новина защото той бе герой за Русия и герой за Великобритания. Той обичаше Великобритания колкото Русия”, заяви миналата нощ Олег Гордиевски, бивш агент на КГБ, който е избягал във Великобритания.
Докторите се оказаха безсилни срещу веществата, които Александър Литвиненко е погълнал по време на срещата си с непознат мъж в лондонски суши бар на 1 ноември. Завеждащият извънредното отделение на болницата, в която се намира Литвиненко, Джеф Белингън заяви, че причината за отравянето на бившия руски шпионин не е тежък метал от рода на метала Талиум, както се предполагаше по-рано. Нито пък той е поглъщал някакви съмнителни предмети. “Радиационното отравяне също е малко вероятно”, е допълнил той. Некрасов разкри, че молбата за британско гражданство на Литвиненко е била одобрена в деня, в който се е провела панихидата на Анна Политковскя, негова приятелка и също критик на Путин, убита в Москва миналия месец.



Тагове:   МЕ,


Гласувай:
0



1. bamby13 - Няма човек-няма проблем
25.11.2006 17:00
Май почти нищо не се е променило :-(((
цитирай
2. meto76 - съгласен
25.11.2006 21:17
Само действащите лица са се сменили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584254
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031