Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2006 23:52 - В Китай се задава безработица? Капитализъм в действие!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3742 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2007 12:37


 В Китай се задава безработица?

Публикуване: 28.11.2006, 16:56

image

Автор: Димитър Събев

Агенция Xinhua предаде днес от Пекин, че според министъра на труда и социалната сигурност на Китай Тиен Чънг Пинг, градските центрове на страната трябва да създават 13 милиона повече работни места годишно.

В идващите няколко години най-малко 24 милиона градски жители ще търсят работа всяка година. Но само 11 милиона нови работни места ще бъдат откривани. Тиен предрича, че десет милиона нови работници от селата ще се струпват в градските зони всяка година.

И затова броят на завършилите университети и колежи, които не могат да си намерят работа всяка година устойчиво нараства. Тиен каза, че през тази година  1.24 милиона университетски възпитаници са нямали работа, когато са завършили следването си.

Сигурността на работното място е повлияна от банкрутирането на някои държавни преприятия. Според Тиен 3.5 милиона държавни служители могат да бъдат уволнени между 2006 и 2008 г. Броят на заетите в държавни предприятия е паднал от 71 милиона през 1998 до едва 40 през 2005 г.

Повечето от безработните градски жители се намират в по-слабо развитите западни и централни части на страната. Най-често те са между 40 и 50 годишни и им липсват технически умения. Едновременно с това много предприятия и заводи са в отчаяна нужда от квалифициран персонал.

Правителството възнамерява да се справи с проблема, като развива трудоемки индустрии като услуги, частен сектор и средни и малки предприятия. Освен това ще се развива професионалното образование, също и учебни класове за безработни, които да им помагат да започнат собствен бизнес.

Предвижда се и промяна на адресната регистрация в Китай, с цел да се осигури свободния поток на трудови ресурси и еднакви услуги по заетостта за градските и селските работници, е казал Тиен.

Вашето мнение

Само Левски Регистриран на: 26.07.2006, 23:16

Пуснато на: 28.11.2006, 23:41

ПРОМЯНАТА НА КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО Т.Е. НА АДРЕСНАТА РЕГИСТРАЦИЯ В КИТАЙ ЩЕ ДАДЕ СИЛЕН ТЛАСЪК ЗА СВАЛЯНЕ НА РЕЖИМА. 


Статистически данни за броят на оттеглилите се от
Китайската Комунистическа Партия и нейни сродни организации на страницата по долу.

http://www.epochtimes-bg.com/9komentara/stats.htm


Ускоряване на преобразуването на държавните предприятия в акционерни
cri

imageНа 25 т.м. в Пекин председателят на Комитета за контрол на държавното имущество Ли Жунжун заяви, че през 2007 година ще се ускори преобразуването на държавните предприятия в акционерни.

На проведеното същия ден национално съвещание за контрол на държавното имущество Ли Жунжун изтъкна, че трябва постепенно да се осъществи разнообразието на инвеститори в държавните предприятия с изключение на предприятията, свързани с националната сигурност и забранени от индустриалната политика за достъп на чуждестранни и частни инвестиции. Трябва активно да се стимулират крупните и средните предприятия с назрели условия да се котират в страната и извън нея и да се превърнат котираните предприятия в по-оптимизирани и могъщи. Освен това, ще бъде въведен режима за създаване на единен Управителен съвет в държавните предприятия и час по-скоро да бъде взето решение за подбиране и изпитване, както и награждаване и наказване на висши управители на предприятията от Управителния съвет.




http://bulgarian.cri.cn/61/2007/01/25/1@49750.htm

http://bulgarian.cri.cn/jj/



Гласувай:
0



1. thehobbit - Kитайският балон ще се спука
29.11.2006 14:42
... по една много проста причина: Той е буквално пъклена комбинация от тоталитарна диктатура и експлоатация на труда в най-прозаичен марктистки смисъл - при това експлоатация непозната в досегашната история на капитализма.

Просто уровенът на живот в огромна част от провинциите е толкова нисък, че прагът на търпимост към нечовешките условия на труд е доста висок.

Прочее, случващото се в Китай е ужасяващо свидетелство за безскрупулността на множество западни компании, но това е отделна тема, която оставям на левичарите (кой знае защо те не са особено чувствителни към бедите на трудещите се в Русия, Китай Виетнам и прочее "червени тигри").
цитирай
2. meto76 - автора на блога
29.11.2006 22:45
Не съм съгласен с теб. Сложих тая статия с цел да покажа положителните промени, които се случват в страната. А според мен те са:1. премахването на адресната регистрация и възможността на много хора да пътуват и живеят в по-големите градове.Мисля,че всички си спомнят поне по старите, каква борба по Живково време бе за софийско жителство или такова в някои по-голям град.Цели бракове се сключваха с лица от областен център само и само селяните да могат да дойдат да живеят в големия град.Иначе нямаше МВР да им даде жителство и нямаше да могат да живеят в големия град.Премахването на крепостничеството в Китай говори за отслабване на деспотичния режим.А това комунистите го правят,защото бързото разразстване на големите градове по китайското крайбрежие в следствие на американските и други инвестиции води до недостиг на работна ръка и същевременно новите производства водят до фалит на остарелите държавни предприятия във вътрешността на страната и освобождаване на работна ръка.2.Втория положителне факт е точно този,че Броят на заетите в държавни предприятия е паднал от 71 милиона през 1998 до едва 40 през 2005 г, макар че се съмнявам че толкова малко китайци работят в държавния сектор.Повече частна собственост е равно на повече неравенство, и на по-малко контрол на кампартията.Един богат човек трудно се контролира от партийната машина.Той е независим.Той контролира,а не го контролират.Не са възможни масовите масовки от севернокорейски стил от безлични маси, обеднели и оскотели същества.
цитирай
3. nio - meto76, подкрепям абсолютно на...
29.11.2006 23:08
meto76,подкрепям абсолютно написания от тебе коментар.Искам да подчертая:

"Повече частна собственост е равно на повече неравенство, и на по-малко контрол на кампартията.Един богат човек трудно се контролира от партийната машина.Той е независим.Той контролира,а не го контролират"

Това което си написал се посочва от някои политолози като основание за очаквани промени и в политическото управление на Китай.Ще поживеем и ще видим.

А Хобит е един от десните антикапиталисти.Нормално е да пише за "експлоатацията на пролетарията".Какво да правиш,виртуален приятел от едно друго място в НЕТа.:-)))
цитирай
4. thehobbit - Няма спор,
30.11.2006 14:57
... че отмяната на крепостния ред е положително явление. Нито пък твърдя, че инвестициите вредят на китайските работници - опазил ме Бог.

Но не мога да се съглася, че забогатяването на мнозина е пряк фактор за политическо освобождение - има примери, че едно общество с капиталистическа икономика може и съвсем да не е свободно. Наистина, стабилната средна класа - а съвсем не всяка заможна класа или каста - многократно е била агент на демократизация (обикновено частична, т.е. позволяваща именно на средната класа да гласува:) ).
Тъкмо в Китай аз съвсем не очаквам това да се случи, напротив - очаквам структурирането на разширена олигархия.

Не мога да се съглася, че в Китай няма "експлоатация на работниците", колкото и страшно комунистически да звучи този израз. И не говоря за заплащането, което е свръхмизерно, но явно е по-добро от селския труд.
Говоря за условия на труд, продължителност на работния ден, използване на насилствени методи за увеличаване на производителността и пр. и пр.

Липсват данни пазарът някъде да се справил с подобни проблеми - и в Англия и в Америка се е справила държавата под натиска на общественото мнение и протестите.

И накрая - Nio, аз не съм антикапиталист. Досега много рядко съм бил против конкретно решение, предложено от либерали. Проблемът е по-скоро теоретичен и фразеологичен, явно:)
цитирай
5. анонимен - дабе надявакте се да падне Китаи. те ...
01.12.2006 21:24
дабе надявакте се да падне Китаи .те са си с4000 годишна писана изтория и се знае че там политическия опонент не се убива а се изпраща да речем в забвение като напринер Дън Сяо Пин вашата идея за ред и дори за комунизъм едвали има нещо обчто с китайската все едно да знаете китайски а както гледам маи вие незнаете:)))))))))
цитирай
6. meto76 - То и Египет е с хилядолетна история, ...
02.12.2006 11:11
То и Египет е с хилядолетна история,но вече не съществува като цивилизация.А само Русия може да конкурира Китай по брой на политическите убийства.

"има примери, че едно общество с капиталистическа икономика може и съвсем да не е свободно" - съгласен съм с това твърдение,но все пак трябва да се отбележи, че едно тоталитарно общество с капиталистическа икономика и частна собственост върху средствата за производство е много по свободно, от едно социалистическо общество и държавна икономика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579784
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031