Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2006 10:10 - Ще защити ли някой българските месопроизводители от Путин
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3310 Коментари: 2 Гласове:
0



Ще защити ли някой българските месопроизводители от Путин
26.11.2006 16:20

“Месото от целия ЕС е друг проблем, който е свързан с членството в ЕС на две страни – България и Румъния. За съжаление служителите от ЕК не са счели за необходимо да се консултират с нас по редица въпроси при тяхното присъединяване. Ние имаме проблеми с тези страни от фитосанитарен характер”, заяви Путин на пресконференция в Хелзинки след преговорите с финландския президент Таря Халонен.

Изказване, като това на Владимир Путин, от страна на западен политик щеше да предизвика буря от негодувание в България. Само си затворете очите и си представете, как щяха да вилнеят в общественото пространство топхарпуните на всесилното у нас руско лоби. Когато обаче руският президент Путин злостно и високомерно коментира продукцията на българските месопреработватели и месопроизводители, всички мълчат.

Мълчат браншовите и синдикалните организации, които иначе са изключително активни, когато им се наложи да защитят тясно егоистичния си интерес. Не случайно в България много рядко някой си позволява да подложи на съмнение постулатите на антипазарните, протекционистични мерки за закрила на родното производство. Е, когато другарят Владимир Путин го прави, хулейки открито продукцията на българските стопани – те не смеят да шавнат.

Следващият път, когато в България бъдат свикани протести и блокади на пътища, примерно, срещу вноса на зеленчуци от Македония, или млечни продукти от ЕС, или не знам още срещу какъв внос, защо българският потребител трябва да се съобразява с хленченето едни… страхливци?

Значи срещу Македония може, срещу Путин - не. Поне така излиза!

Още по-злокобно мълчи външната ни политика, олицетворявана и от президента Първанов. Нали именно дипломатите ни бяха призвани да икономизират външната ни политика? Щяха да разширяват пазарните ниши за българските стоки и т.н, и т.н.
Щяха, ама не щат!

Г-н Президент! Поне заради онези отрудени хорица от вашето родно пернишко село Сиришник, които толкова много Ви се радваха. Поне заради тях си отворете устата. Защитете ги!

То верно, че напоследък, който си отвори устата срещу Путин и му се случва случка, ама пък кой е казал, че президентстването е безкраен низ от прекрасни изживявания…

Антон Луков

Кремъл прекали
24.11.2006 12:46

Путин наистина се самозабрави. ЕС трябваше да се консултира с Москва за приемането на България и Румъния – оповести гениалното си и революционно прозрение авторитарният стопанин на Кремъл тези дни. И поясни, че двете бъдещи членки на Евросъюза не покривали високите фитосанитарни критерии на Русия.

"Месото от целия ЕС е проблем, който е свързан с членството в ЕС на две страни - България и Румъния. За съжаление служителите от ЕК не са счели за необходимо да се консултират с нас по редица въпроси при тяхното присъединяване. Ние имаме проблеми с тези страни от фитосанитарен характер" – ни повече, ни по-малко тъкмо това заяви Путин след разговори с финландския президент Таря Халонен.

Олеле мале! Как пък до ден днешен не бяхме осъзнали, че точно Русия е световният еталон в хигиенното месопроизводство. И че ЕС е длъжен да се консултира с Москва за всяко свое решение, като се въздържа от предприемането на каквито и да било стъпки, без да е получил преди това височайшето кремълско разрешение. Всъщност, разхайтената пасмина в Брюксел е трябвало на колене да моли Русия още за приемането на Полша, струва ми се, тъй като хигиенният световен лидер, както е широко известно на цялата прогресивна общественост, има някои мъдри забележки относно продукцията и на тази страна.

Човек би очаквал от Путин да насочи повече енергия към гарантирането на човешките права в своята собствена държава, вместо към подобни фриволни изпълнения. Да спре да преследва неправителствените организации, да намери чалъм да сложи край на “мистериозните” убийства на неудобни журналисти, да посъветва държавните си килъри да не тровят наляво и надясно зад граница.

Но не би. Настъпателно и агресивно бившият кагебист провежда зловредната си политика за установяване на енергиен диктат, за вбиване на клин между ЕС и САЩ, за смачкване на онези бивши републики на СССР, които избраха свободата, вместо оставането в нездравословната орбита на бившите си господари.

Разбира се, номерът няма да мине. Така наречената “Стара Европа” може и да е позабравила колко опасна може да бъде Москва за цивилизования свят, но в ЕС има и нови членове, чиито горчиви спомени по въпроса са съвсем пресни. Достойното поведение на Полша, която блокира подписването на споразумение между Русия и Евросъюза заради безвкусните опити на Кремъл да извива ръце, заслужават единствено адмирации. И 12 Шрьодеровци да назначи на заплата в “Газпром” Путин, пак няма как да заобиколи свободната воля на поляците. Както и твърдата позиция на Тбилиси срещу приемането на Москва в Световната търговска организация.

Колкото и да не му се иска, Володя Путин ще трябва малко по малко да се откаже от традиционното за обитателите на Кремъл имперско мислене. И да осъзнае, че не е възможно да “се разбира” само на “високо” ниво с Европа, а че си има работа с общност от свободни и равноправни държави, където решенията се обсъждат, а не се налагат със сила. Това може и да е необичаен и неразбираем за него феномен, но е време да свиква.

Жоро Георгиев



Гласувай:
0



1. meto76 - автора на блога
29.11.2006 10:14
Чудя се къде са така наречените десни политици в България, които трябва да защитават българския производител.Точно сега,когато един цял отрасъл като месопроизводството му режат пазара.Кога ще вземат пример от Полша.Къде е Лостов;бат Пешо и бат Бойко, левицата ни е ясна.
цитирай
2. thehobbit - Бат' Бойко е друга бира
29.11.2006 14:46
... той си знае откъде му идват парите.

Но другите юнаци, барбар с новоизлюпените сдружения и "вся осталная..." си гледат пъпа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584067
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031