Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2007 09:52 - За състоянието на Съюза- Реч пред Конгреса на Съединените щати 28.01.2003 год.
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2007 10:08


За състоянието на Съюза

Реч пред Конгреса на Съединените щати

28-01-2003, 09:01 - 10:07

Click Story

Речта в снимки

Преведе специално за "Още инфо": Вероника Бикова

 

Г-н председател, г-н вицепрезидент Чейни, членове на Конгреса, уважаеми граждани, съотечественици,

Всяка година, съгласно закона и традицията, се срещаме тук, за да обсъдим състоянието на страната. Тази година се събираме в тази зала с ясно съзнание за решителните дни, които ни предстоят.

И вие, и аз служим на родината си в много отговорен период. По време на тази сесия на Конгреса сме длъжни да реформираме вътрешни програми, жизненоважни за страната; имаме възможност да спасим живота на милиони хора в други страни от ужасно заболяване. Ще работим за благоденствие на всички, и ще отговаряме на всяка опасност и всеки враг, които заплашват американския народ.

В тези дни на обещания и равносметка можем да бъдем уверени: сред вихъра на промените, надеждите и опасностите вярата ни е крепка, решителността ни е твърда, страната ни е силна.

Страната е изправена пред много предизвикателства. Няма да отричаме, няма да игнорираме, няма да препращаме нашите проблеми към следващите парламенти, президенти и поколения. Ние ще се изправим пред тях – целенасочено, с яснота и мъжество.

През последните две години видяхме какво можем да постигнем, когато работим заедно. За да повишим стандартите на нашите държавни училища, извършихме историческа образователна реформа, която сега трябва сега да бъде осъществена във всяко училище и във всяка класна стая, така че всяко дете в
Америка да може да чете, да учи и да успява в живота. За да защитим нашата страна, реорганизирахме правителството и създадохме Министерство на
вътрешната сигурност, което да мобилизира усилията ни срещу заплахите на новата епоха. За да изтръгнем икономиката от рецесията, ние предоставихме най-голямото данъчно облекчение в живота на едно цяло поколение. За да осигурим почтеността на американския бизнес, проведохме тежки реформи и подвеждаме под отговорност извършителите на корпоративни престъпления. За някои това може да е добра равносметка, за мене е добро начало. Днес моля Палатата на представителите и Сената да ме подкрепят при следващите смели стъпки в служба на нашите съотечественици.

Първата ни цел е ясна: трябва да имаме икономика, която расте с достатъчно
бързи темпове, за да осигури заетост за всеки мъж и жена, които търсят работа. След рецесията, терористичните атаки, корпоративните скандали и
спада на фондовите борси нашата икономика се възстановява, но растежът й още не е достатъчно бърз и силен. Поради увеличаващата се безработица нашата страна има нужда от отваряне на повече малки фирми, от повече инвестиращи и разширяващи се компании, от повече работодатели, които да окачат табелката “Търсим работници”.

Работни места се откриват само когато икономиката расте; икономиката расте, когато американците могат да харчат и инвестират повече пари; а най-добрият и справедлив начин американците да имат тези пари е на първо
място те да не им бъдат вземани под формата на данъци. Предлагам намалението на подоходния данък, предвидено за 2004 и 2006 г., да стане постоянно и да влезе в сила още през тази година. Според моя план, веднага щом подпиша закона, тези допълнителни пари ще започнат да се
появяват в чековете за заплати на работниците. Вместо постепенно да намаляваме размера на брачния данък, ние трябва да го намалим веднага.
Вместо бавно да покачваме детския данъчен кредит до 1000 долара, би трябвало да изпратим чековете на американските семейства още сега.

Данъчните облекчения са за всеки, който плаща подоходен данък - и незабавно ще помогнат на нашата икономика. Още тази година 92 милиона американци ще задържат средно почти по 1000 долара от собствените си пари. Федералният
подоходен данък на четиричленно семейство с годишен доход 40 000 долара ще падне от 1178 долара на 45 долара годишно. Нашият план ще подобри финансовото състояние на повече от 23 милиона малки фирми. Вие, членовете на Конгреса, вече сте приели всички тези данъчни облекчения или ги обещахте през следващите години. Ако тези облекчения ще бъдат от
полза за американците след три, пет или седем години, още по-добре ще е това да стане днес.

Ние трябва също да засилим икономиката, като третираме инвеститорите като равни пред нашето данъчно законодателство. Справедливо е да се облагат печалбите на една компания. Но не е справедливо акционерите да бъдат облагани отново за същите доходи. За да увеличим доверието на инвеститорите и за да помогнем на почти 10-те милиона пенсионери, които получават доходи под формата на дивиденти, ви призовавам да прекратите несправедливата практика на двойно облагане на дивидентите.

  •  Страната е изправена пред много предизвикателства. Няма да отричаме, няма да игнорираме, няма да препращаме нашите проблеми към следващите парламенти, президенти и поколения. Ние ще се изправим пред тях – целенасочено, с яснота и мъжество.

  • За да изтръгнем икономиката от рецесията, ние предоставихме
    най-голямото данъчно облекчение в живота на едно цяло поколение. За да
    осигурим почтеността на американския бизнес, проведохме тежки реформи и
    подвеждаме под отговорност извършителите на корпоративни престъпления.

  • Работни места се откриват само когато икономиката расте; икономиката
    расте, когато американците могат да харчат и инвестират повече пари; а
    най-добрият и справедлив начин американците да имат тези пари е на първо
    място те да не им бъдат вземани под формата на данъци.

  • Още тази година 92 милиона американци ще задържат средно почти по 1000 долара от собствените си пари. Федералният подоходен данък на четиричленно семейство с годишен доход 40 000 долара ще падне от 1178 долара на 45 долара годишно.

  • Намаляването на данъците и увеличаването на инвестициите ще помогнат на икономиката да расте. Увеличаването на работните места означава увеличаване броя на данъкоплатците и по-високи приходи за нашето правителство.

  • Начело на американското здравеопазване трябва отново да поставим – наместо бюрократите, адвокатите и застрахователните компании – лекарите, сестрите и пациентите.

  • Третата ни цел е да осигурим енергийната независимост на нашата страна, при едновременно и кардинално подобряване на състоянието на околната среда.
    Днес предлагам 1,2
    милиарда долара за финансиране на изследвания, които да позволят на Америка да стане световен лидер в създаването на екологично чисти автомобили с водородно гориво.

  • СПИН може да бъде предотвратен. Антиретровирусните лекарства могат да удължат живота с много години. Цената на тези лекарства падна от 12 000 долара на година на под 300 долара.

  • Докато водим тази война, ние ще помним къде започна тя - тук, в нашата
    собствена страна. Това правителство взима безпрецедентни мерки за защита на
    нашия народ и за отбрана на нашето отечество.

  • Нашата война срещу терора е волево противоборство, в което упорството е
    сила. В руините на двете кули, при западната стена на Пентагона, в полето на
    Пенсилвания нашата страна се закле, и днес ние подновяваме тази клетва: колкото и да е трае тази борба и каквито и да са трудностите, няма да
    допуснем насилието да триумфира в човешките дела - свободните хора ще
    определят курса на историята.

  • Америка си поставя за цел не просто да следва процедурата, а да постигне резултата: прекратяване на ужасните заплахи за цивилизования свят. Всички свободни нации са заинтересовани от
    предотвратяването на внезапни и катастрофални атаки. Ние ги каним да се
    присъединят към нас и много от тях го правят.

  • Американците са свободни хора, които знаят, че свободата е право на всеки
    човек и бъдещето на всяка страна. Свободата, която ние тачим, не е дар от
    Америка на света, тя е дар от Бога на човечеството.

  • Намаляването на данъците и увеличаването на инвестициите ще помогнат на икономиката да расте. Увеличаването на работните места означава увеличаване броя на данъкоплатците и по-високи приходи за нашето правителство.
    Най-добрият начин да се справим с дефицита и да постигнем балансиран  бюджет е да насърчаваме икономическия растеж и осигурим повече бюджетна дисциплина във Вашингтон. Заедно трябва да осигурим финансирането само на нашите най важни приоритети. Ще ви предложа проектобюджет, който предвижда увеличаване на разходите с 4% за следващата година - почти толкова, колкото се очаква да нарасне средният доход на семействата. За нас това ще бъде добър показател: федералните разходи не трябва да се увеличават по-бързо, отколкото заплатите на американските семейства.

    Растящата икономика и особеното внимание към най-съществените приоритети ще имат решаващо значение и за бъдещето на социалното осигуряване. Заедно с продължаването на нашата съвместна работа за осигуряване на здравината и надеждността на социалното осигуряване, трябва да дадем и възможност на по-младите работници да инвестират в пенсионни влогове, които сами да управляват и притежават.

    Втората ни цел е осигуряването на всички американци с висококачествено и достъпно медицински обслужване. Американската система на здравеопазване е образец на професионализъм и иновации, с които науката допринася за
    удължаване на нашия живот. Но все още за много хора медицинските услуги са прекалено скъпи, а мнозина нямат никаква здравна осигуровка. Тези проблеми няма да бъдат разрешени с една национализирана здравна система, която да
    диктува осигуровките и да разпределя услугите. Вместо това ние трябва да работим за система, в която всички американци да имат добра застраховка, сами да избират лекарите си, а пенсионерите и бедните да получават помощта, от която имат нужда. Начело на американското здравеопазване трябва отново да поставим – наместо бюрократите, адвокатите и застрахователните компании – лекарите, сестрите и пациентите.

    Реформата в здравеопазването трябва да започне с Medicare (Медикеър – федерална програма за безплатно медицинско осигуряване на пенсионерите – б.пр.). Medicare е основен ангажимент на едно общество, основано на съчувствието. Ние трябва да подновим този ангажимент, като дадем на пенсионерите достъп до превантивната медицина и до новите лекарства, които преобразяват американското здравеопазване.

    Пенсионерите, които са доволни от Medicare, трябва да могат да запазят осигуровките си непроменени. И точно като вас, членовете на Конгреса, екипите ви и другите федерални служители, всички пенсионери трябва да имат възможност да изберат план за медицинско осигуряване, който им осигурява
    безплатни лекарства, предписани с рецепта.

    Моят бюджет предвижда допълнително 400 милиарда долара за реформа и укрепване на Medicare през следващото десетилетие. Лидерите и на двете политически партии в продължение на много години са говорили за укрепване на Medicare. Призовавам членовете на този нов Конгрес да преминат и към дела през тази година.

    За да подобрим на нашата здравна система, трябва да се справим с една от причините за по-високата цена на медицинското обслужване – постоянната заплаха от необосновани съдебни искове срещу лекарите и болничните заведения. Поради огромния брой дела всеки плаща повече за медицинско обслужване и много части на Америка губят добри лекари. Никой никога не е бил излекуван от ексцентрични съдебни процеси. Затова настоятелно призовавам Конгреса да промени законодателството, засягащо отговорността на медицинския персонал и болничните заведения.

    Третата ни цел е да осигурим енергийната независимост на нашата страна, при едновременно и кардинално подобряване на състоянието на околната среда.Изпратих ви изчерпателен енергиен план за повишаване енергийната ефективност и опазването на природата, за развитие на по-чисти технологии и увеличаване производството на енергия в страната. Изпратих ви законопроекта “За чисто небе”, който предвижда 70-процентно съкращение на замърсяването на въздуха от електроцентралите през следващите 15 години. Изпратих ви и инициативата “За здрави гори”, която ще помогне за предотвратяването на катастрофалните горски пожари, опустошаващи населени места, унищожаващи животинския свят и изгарящи милиони декари ценни гори.

    Призовавам ви да приемете тези мерки за доброто и на околната среда, и на икономиката. Нещо повече, моля ви да направите още една важна крачка за защитата на околната среда по начин, невъобразим за поколенията преди нас. През този век най-голям прогрес в опазването на околната среда ще бъде постигнат не посредством безкрайни съдебни процеси или регулация и контрол, а с нови технологии. Днес предлагам 1,2 милиарда долара за финансиране на изследвания, които да позволят на Америка да стане световен лидер в създаването на екологично чисти автомобили с водородно гориво. Химичната реакция между водорода и кислорода генерира енергия, която може да движи автомобила, като произвежда само вода, а не изгорели газове. Ако такова решение бъде прието на национално равнище, нашите учени и инженери ще преодолеят препятствията и ще пренесат тези автомобили от лабораториите във витрините, така че първата кола на някое дете, родено днес, ще бъде захранвана с водород, и екологически чиста.

    Подкрепете ме в това важно нововъведение, чиято цел е да направи нашия въздух значително по-чист и нашата страна много по-малко зависима от външни източници на енергия.

    Четвъртата ни цел е да приложим американското състрадание към най-дълбоките проблеми на Америка. Много хора в нашата страна – бездомните, сираците, пристрастените към наркотици – се нуждаят от помощ. И тук добротата, идеализмът и вярата на американския народ могат да извършат чудеса. Американците извършват добри дела от състрадание всеки ден, като посещават затворници, предоставят подслон на жени, страдащи от битово насилие, правят компания на самотни възрастни хора. Тези добри дела заслужават нашата похвала и лична поддръжка, и, когато се налага, те заслужават и съдействието на федералното правителство.

    Настоявам да приемете и инициативата ми за хуманитарната дейност на религиозните организации, и проектозакона за гражданската помощ, за да насърчите тези актове на състрадание, които могат да преобразят Америка – сърце по сърце, душа по душа.

    Миналата година призовах моите съотечественици да вземат участие в Корпуса на свободата на САЩ, който записва десетки хиляди нови доброволци из цяла Америка. Днес моля Конгреса и американския народ да насочат своя дух за служене и ресурсите на правителството към нуждите на някои от най-уязвимите ни граждани - момчетата и момичетата, опитващи се да израснат без напътствие и внимание, и децата, които трябва да минат портата на затвора, за да ги прегърнат майка им или татко им.

    Предлагам инициатива за 450 милиона долара, предвиждаща назначаването на наставници на повече от един милион социално слаби ученици от прогимназията и деца на затворници. Правителството ще поддържа подготовката и набирането на наставници, но американците са тези, които трябва да отговорят на тази необходимост. Един наставник, един човек може да промени живота на детето завинаги. И аз ви призовавам да бъдете този човек.

    Друга причина за безнадеждност е пристрастяването към дрогата. Наркоманията разрушава нашите приятелства, амбиции, морални убеждения и свежда цялото богатството на живота до единствено разрушително желание. Като правителство, ние се борим с наркотиците чрез пресичане на доставките и намаляване на търсенето посредством образователни програми анти-дрога. За онези, които са вече пристрастени, борбата срещу наркотиците е борба за техния собствен живот. Твърде много американци търсят лечение, но не могат да го получат. Затова днес предлагам нова програма, възлизаща на 600 милиона долара, която ще помогне още 300 000 американци да бъдат лекувани през следващите три години.

    Нашата нация е осенена от благословията на някои възстановителни програми, които вършат удивителна работа. Една от тях се провежда в църквата на Изцелението в Батон Руж, щат Луизиана. Един от участниците в тази програма каза: “Бог прави чудеса в живота на хората, но човек никога не вярва, че това може да се случи и с него”. Нека днес да отправим към всички американци, които се борят с наркотичното пристрастяване, това послание на надежда: Чудото на изцелението е възможно, и може да се случи и на вас. Чрез грижата за децата, които имат нужда от наставници, и за пристрастените хора, които имат нужда от лечение, ние изграждаме по-добро общество – култура, която цени всеки човешки живот. И в тази дейност не трябва да забравяме най-слабите сред нас. Призовавам ви за защита на децата още в часа на тяхното раждане и за прекратяване практиката на аборт чрез изкуствено раждане в напреднала бременност. И понеже нито един човешки живот не бива да започва или свършва като обект на експеримент, ви моля да установите по-висок стандарт за хуманност и да приемете закон против всяка форма на клониране на хора.

    Смелостта и състраданието, към които се стремим в Америка, определят и нашето поведение във външните ни работи. Американският флаг означава нещо повече от нашата сила и нашите интереси. Основателите на нашата страна я посветиха на каузата на човешкото достойнство, правата на всеки човек и възможностите на всеки човешки живот. Водени от това убеждение, ние помагаме на страдащите, пазим мира и  противостоим на замислите на злите хора по света.

    В Афганистан помогнахме да се освободи един потиснат народ. Ще продължаваме да им помагаме в укрепването на сигурността на страната им, във възстановяването на обществото им и в образованието на всички техни деца - момчета и момичета. В Близкия изток ще продължаваме да търсим мир между един спокоен за себе си Израел и една демократична Палестина. Америка храни гладните по цял свят - повече от 60 процента от международната хуманитарна помощ за изхранване е дар от народа на САЩ. Когато нашата страна придвижва
    войски и изгражда съюзи, за да направи нашия свят по-сигурен, ние също трябва да помним и нашето призвание, че като благословена страна трябва да правим този свят и по-добър.

    Днес в Африка почти 30 милиона хора са носители на вируса СПИН - включително 3 милиона деца под 15-годишна възраст. Има цели страни в Африка, където над една трета от възрастното население са носители на инфекцията. Повече от 4 милиона се нуждаят от незабавно медикаментозно лечение. Но  засега в този континент само 50 000 жертви на СПИН, само 50 000 получават лекарствата, от които се нуждаят.

    Тъй като диагноза СПИН се смята за смъртна присъда, много хора не търсят лечение. Почти всички, които го правят, получават отказ. Един селски лекар в Южна Африка описва своето чувство на безсилие. Той казва: "Нямаме лекарства. В много болници на хората се казва – имате СПИН, не можем да ви помогнем. Отивайте си вкъщи и умирайте”. Във века на чудотворни лекарства нито един човек не бива да чува такива думи.

    СПИН може да бъде предотвратен. Антиретровирусните лекарства могат да удължат живота с много години. Цената на тези лекарства падна от 12 000 долара на година на под 300 долара, което отваря пред нас огромни възможности. Дами и господа, историята рядко е предлагала толкова голяма възможност да се направи толкова много за толкова много хора.

    Ние противодействахме и ще продължаваме да противодействаме на HIV и СПИН в нашата страна. А за противодействие на жестоката и нетърпяща отлагане криза в чужбина днес предлагам извънреден план за помощ в борбата със СПИН – благотворителна мисия, надхвърляща по мащаби всички международни усилия за подпомагане на народите на Африка понастоящем. Този мащабен план ще предотврати 7 милиона нови заразявания със СПИН, ще лекува поне 2 милиона души с животоудължаващи лекарства, ще осигури хуманни грижи за милиони хора, страдащи от СПИН и за децата, чиито родители са умрели от СПИН. Призовавам Конгреса да отдели 15 милиарда долара през следващите пет години, включително почти 10 милиарда нови средства за прелом в борбата със СПИН в най-засегнатите страни в Африка и Карибите.

    Нашата страна може да води света в избавянето на невинни хора от природните бедствия. Нашата страна води света и в противодействието и разгрома на ръкотворното зло – международния тероризъм.

    Има дни, когато нашите съграждани не чуват новини за войната срещу терора. Няма ден, в който аз да не научавам за поредната заплаха, не получавам доклади за провеждани операции или не давам някакво нареждане в тази глобална война против разпръсната мрежа от убийци. Войната продължава и ние я печелим.

    Към днешна дата задържахме или другояче се справихме с много ключови командири на Ал Кайда. Сред тях са човекът, ръководил снабдяването и финансирането на атаките на 11 септември; ръководителят на операциите на Ал Кайда в Персийския залив, който е планирал бомбардировките на нашите посолства в Източна Африка и на военния кораб “Коул”, ръководителят на операциите на Ал Кайда в Югоизточна Азия; бивш директор на тренировъчните лагери на Ал Кайда в Афганистан; ключов функционер на Ал Кайда в Европа; важен лидер на Ал Кайда в Йемен. Всичко на всичко са арестувани над 3 000 заподозрени терористи в много страни. Много други имаха по-друга съдба. Така да се каже, те вече не са проблем за САЩ и за нашите приятели и съюзници. Ние работим внимателно с другите страни за предотвратяване на по-нататъшни атаки. Америка и страните от коалицията разкриха и предотвратиха терористически заговори, насочени срещу американското посолство в Йемен, американското посолство в Сингапур, саудитска военна база, кораби в Ормузкия и Гибралтарския проток. Разгромихме клетки на Ал Кайда в Хамбург, Милано, Мадрид, Лондон, Париж, както и в Бафъло, щат Ню Йорк.

    Ние обърнахме терористите в бягство. Продължаваме да ги преследваме. Един по един, терористите научават значението на американската справедливост. Докато водим тази война, ние ще помним къде започна тя - тук, в нашата собствена страна. Това правителство взима безпрецедентни мерки за защита на нашия народ и за отбрана на нашето отечество. Засилихме охраната по границите и контролно-пропусквателните пунктове, изпратихме над 50 000 новообучени федерални контрольори на летищата, започнахме да имунизираме войниците и служителите на гражданска защита срещу едра шарка и да разполагаме първата в страната система от сензори за ранно предупреждение за атака с бактериологично оръжие. Тази година за първи път започваме и разполагането на система за защита на страната от балистични ракети. Благодаря на Конгреса за подкрепата на тези мерки. Днес ви моля да добавите към нашата бъдеща сигурност и един крупен научно-изследователски и производствен проект за защита на нашия народ от биотероризъм, наречен проект “Биощит”. Бюджетът, който ви изпращам, ще предвижда почти 6 милиарда долара за своевременно предоставяне на ефективни ваксини и лечение от агенти като антракс, ботулинов токсин, ебола и чума. Ние трябва да предполагаме, че враговете ни могат да използуват тези заболявания като оръжия, и ние трябва да действаме, преди опасностите да се стоварят върху нас. След 11-ти септември нашето разузнаване и правоохранителни органи работят по-внимателно от всякога за проследяване и разбиване на терористичната дейност.  ФБР подобрява своята способност да анализира разузнавателна информация и се трансформира, за да посрещне новите заплахи. Днес давам указания на ръководителите на ФБР, ЦРУ, Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на отбраната да създадат Комплексен център за борба с терористичната заплаха, който да събира и анализира цялата информация за заплахи на едно място. Нашето правителство трябва да има възможно най-добрата възможна информация и ние ще я използуваме, за да сме сигурни, че точните хора са на точните места, за да защитават всички наши граждани.

    Нашата война срещу терора е волево противоборство, в което упорството е сила. В руините на двете кули, при западната стена на Пентагона, в полето на Пенсилвания нашата страна се закле, и днес ние подновяваме тази клетва: колкото и да е трае тази борба и каквито и да са трудностите, няма да допуснем насилието да триумфира в човешките дела - свободните хора ще определят курса на историята.

    Днес най-сериозната опасност във войната срещу тероризма, най-сериозната опасност за Америка и света са престъпните режими, които търсят и притежават ядрени, химически и биологични оръжия. Тези режими биха могли да използват такива оръжия за изнудване, терор и масово убийство. Те могат също да дават или продават тези оръжия на съюзници-терористи, които биха могли да го използуват без ни най-малко колебание.

    Тази заплаха е нова: задължението на Америка е известно. Много пъти през 20-ти век малки групи хора завземаха властта във велики държави, изграждаха армии и арсенали, стремяха се да господстват над слабите и да заплашват света. Във всеки от тези случаи техните жестоки и убийствени амбиции бяха безгранични. Във всеки от тези случаи амбициите на хитлеризма, милитаризма и комунизма бяха победени от волята на свободните народи, от силата на велики съюзи и от мощта на Съединените американски щати.

    Сега, в този век, идеологията на властта и господството се появява отново и се опитва да придобие най-страшните оръжия. Още веднъж нашата страна и всички наши приятели застават между света на мира и света на хаоса и постоянната тревога. Още веднъж ние сме призвани да защитаваме сигурността на нашия народ и надеждите на цялото човечество. И ние поемаме тази отговорност.

    Америка прави широко и решително усилие да се противопостави на тези опасности. Ние призовахме ООН да изпълни своя устав и заставаме зад искането й Ирак да се разоръжи. Ние твърдо поддържаме Международната агенция по атомна енергия в нейната мисия да следи и контролира ядрените материали в целия свят. Работим с другите правителства по охраната на ядрените материали в бившия СССР и по укрепването на глобалните договори, забраняващи производство и продажбата на ракетни технологии и оръжия за масово поразяване.

    Обаче при всички тези усилия Америка си поставя за цел не просто да следва процедурата, а да постигне резултата: прекратяване на ужасните заплахи за цивилизования свят. Всички свободни нации са заинтересовани от предотвратяването на внезапни и катастрофални атаки.  Ние ги каним да се присъединят към нас и много от тях го правят. Все пак курсът на нашата страна не зависи от решенията на другите. Каквито и действия да се налагат, когато действието е необходимо, ще защитавам свободата и сигурността на американския народ.

    Различните заплахи изискват различни стратегии. В Иран продължаваме да виждаме едно правителство, което потиска народа си, стреми се да придобие оръжия за масово поразяване и поддържа тероризма. Виждаме също, че ирански
    граждани, с риск да бъдат заплашвани и убити, говорят за свобода, човешки права и демокрация. Иранците, като всички хора, имат право да избират собственото си правителство и да определят собствената си съдба. И САЩ поддържат техния стремеж да живеят в свобода.

    На Корейския полуостров един деспотичен режим управлява народ, живеещ в страх и глад. През 1990-те години САЩ разчитаха на рамковия договор, непозволяващ на Северна Корея да придобива ядрени оръжия. Сега знаем, че този режим измами света и през цялото време е разработвал такива оръжия. А днес севернокорейският режим използва своята ядрена програма за заплахи и търсене на отстъпки. Америка и светът няма да се оставят да бъдат изнудвани. Америка работи със страните от района - Южна Корея, Япония, Китай и Русия – за намиране на мирно решение и за да покаже на правителството на Северна Корея, че ядрените оръжия ще доведат само до изолация, икономическа стагнация и по-нататъшни трудности. Севернокорейският режим ще получи уважението на целия свят и възраждането на своя народ само когато се откаже от своите ядрени амбиции.

    Нашата страна и светът трябва да научат уроците на корейския полуостров и да не позволят възникването на още по-голяма заплаха в Ирак. На един брутален диктатор, извършвал безразсъдна агресия, свързан с тероризма, с голямо потенциално богатство, няма да бъде позволено да доминира в жизненоважен район и да заплашва САЩ.

    Преди дванадесет години Саддам Хюсеин се сблъска с перспективата да стане последната жертва на война, която той започна и загуби. За да се спаси, той се съгласи да се лиши от всички оръжия за масово унищожение. През следващите 12 години той систематично нарушаваше това споразумение. Той се стремеше да създаде химически, биологични и ядрени оръжия, дори докато инспекторите бяха в неговата страна. До този момент нищо не е ограничило неговия стремеж към тези оръжия - нито икономическите санкции, нито изолацията от цивилизованият свят, нито ударите с крилати ракети по негови военни обекти.

    Преди близо три месеца Съветът за сигурност на ООН даде на Саддам Хюсеин последен шанс да се разоръжи. Той показа вместо това пълно пренебрежение към ООН и към световното обществено мнение. 108-те инспектори на ООН не бяха изпратени да ровят за скрити материали в една страна с размерите на Калифорния. Задачата на инспекторите беше да удостоверят, че режимът в Ирак се разоръжава. Но именно Ирак трябва да покаже точно къде крие своите забранени оръжия, да покаже тези оръжия да ги види светът, и да ги унищожи, както беше постановено. Нищо такова не се случи. През 1999 г. ООН стигна до извода, че Саддам Хюсеин има биологични оръжия, достатъчни за производството на над 25 000 литра антракс – дози, способни да убият няколко милиона души. Той не е дал обяснение за този материал. Не е представил доказателство, че го е унищожил.

    ООН стигна до извода, че Саддам Хюсеин притежава материали, достатъчни за производството на повече от 38 000 литра ботулинов токсин – способен да убие милиони хора чрез блокиране на дихателните пътища. Той не е дал обяснение за този материал. Не е представил доказателство, че го е унищожил. Според оценката на нашите разузнавачи Саддам Хюсеин имаше материали за производство до 500 тона нервно-паралитични газове зарин, горчичен газ и VX. В такива количества тези химически вещества също могат да убият несметни хиляди. Той не е дал обяснение за тези материали. Не е представил доказателство, че ги е унищожил.

    Американското разузнаване посочва, че Саддам Хюсеин има над на 30 000 боеприпаса, годни да доставят химическо оръжие. Инспекторите неотдавна намериха 16 от тях - въпреки скорошното заявление на Ирак, отричащо тяхното съществуване. Саддам Хюсеин не даде обяснение за оставащите 29 984 от тези забранени боеприпаси. Не е представил доказателство, че ги е унищожил. От трима иракски дезертьори знаем, че в края на 90-те години Ирак има
    няколко мобилни лаборатории за биологични оръжия. Те са предназначени за производство на вещества за бактериологична война и могат да бъдат премествани от място на място, за да се изплъзнат от инспекторите. Саддам Хюсеин не е разкрил тези обекти. Не е представил доказателство, че ги е унищожил.

    Международната агенция по атомна енергия потвърди през 90-те години, че Саддам Хюсеин има напреднала програма за развитие на ядрени оръжия, има проект за ядрено оръжие и работи върху пет различни метода за обогатяване на уран за бомба. Британското правителство е научило, че Саддам Хюсеин неотдавна е търсил значителни количества уран в Африка. Наши разузнавателни източници ни съобщиха, че се е опитвал да купува високоякостни алуминиеви тръби, подходящи за производство на ядрени оръжия. Саддам Хюсеин вероятно не е обяснил достоверно тези дейности. Той явно има много какво да крие.
    Диктаторът на Ирак не се разоръжава. Обратното, той лъже. От разузнавателни източници знаем, например, че работата на хиляди служители на иракските спецслужби е да крият документи и материали от инспекторите на ООН, като очистват обектите за проверка и наблюдават самите инспектори. Иракски чиновници придружават инспекторите, за да сплашват свидетелите. Ирак пречи на разузнавателните полети на самолетите U-2, изисквани от ООН. Иракски офицери от разузнаването се представят за учени, които трябва да бъдат разпитани от инспекторите. Истинските учени се подготвят от иракски чиновници какво да казват. Разузнавателните източници показват, че Саддам Хюсеин е наредил учените, които съдействат на инспекторите на ООН за
    разоръжаването на Ирак, да бъдат убивани заедно със семействата си. Година след година Саддам Хюсеин протакаше, изразходваше огромни суми, поемаше големи рискове, за да създава и съхранява оръжия за масово поразяване. Но защо? Единственото възможно обяснение, единствената възможна полза, която би могъл да има от тези оръжия, е да господства, да сплашва, или да напада.

    С ядрени оръжия или пълен арсенал химически и биологични оръжия Саддам Хюсеин може да възобнови своите амбиции за завоюване в Близкия изток и да създаде смъртоносно опустошение в този регион. A Конгресът и американският народ трябва да осъзнаят и друга заплаха . Доказателства, получени от разузнавателни източници, тайни съобщения и показания на арестанти показват,
    че Саддам Хюсеин помага и защитава терористи, включително членове на Ал Кайда. Тайно и без следи, той може да предостави едно от неговите скрити оръжия на терористите или да им помогнете да разработят свое собствено. Преди 11 септември мнозина по целия свят вярваха, че Саддам Хюсеин може да бъде спрян. Но химически отрови, смъртоносни вируси и сенчести терористични мрежи не се спират лесно. Представете си тези 19 похитители с други оръжия и други планове, но този път въоръжени от Саддам Хюсеин. Щеше да бъде достатъчно в страната да бъде вмъкнат един флакон, една туба, една щайга, за да предизвика ден на ужаса, какъвто никога не сме си представяли. Ще правим всичко в нашите правомощия, за да гарантираме, че такъв ден никога няма да настъпи.

    Някои казват, че не трябвало да действаме, докато заплахата не станела неизбежна. А откога терористите и тираните почнаха да обявяват своите намерения, уведомявайки ни учтиво, преди да нанесат удара си? Ако на тази заплаха бъде позволено да възникне в пълен обем и внезапно, всички действия, всички думи и всички обвинения ще бъдат закъснели. Да вярваме в здравомислието и сдържаността на Саддам Хюсеин не е стратегия и не може да бъде избор.

    Диктаторът, който събира най опасните оръжия на света, вече ги е използувал срещу цели села, като е оставял хиляди свои собствени граждани мъртви, слепи или обезобразени. Иракски бежанци ни казват как са били придобивани принудителни признания – с изтезаване на деца пред очите на родителите им. Международни правозащитни групи са описали други методи за изтезания, използувани в занданите на Ирак: електрошок, изгаряне с нажежени железа, капане киселина на кожата, осакатяване с електрически бормашини, рязане на езици и изнасилване. Ако това не е зло, то понятието зло няма значение. Днес имам и едно послание към смелите и потиснати хора в Ирак: вашият враг не обгражда страната ви - вашият враг я управлява. И денят, когато той и неговият режим ще бъдат свалени от власт, ще бъде денят на вашето освобождение.

    Светът чака 12 години Ирак да се разоръжи. Америка не ще приеме тази сериозна и растяща заплаха към нашата страна, нашите приятели и съюзници. САЩ ще поискат Съвета за сигурност на ООН да се събере на 5 февруари, за да разгледа фактите за продължаващото предизвикателство на Ирак към света.

    Държавният секретар Пауъл ще представи информация и разузнавателни сведения за незаконните оръжейни програми на Ирак, неговият опит да крие тези оръжия от инспекторите и неговите връзки с терористични групи. Ние ще се консултираме. Но нека няма недоразумение: ако Саддам Хюсеин не се разоръжи напълно, в името на сигурността на нашия народ и на мира на света ние ще поведем коалиция за разоръжаването му.

    Днес отправям послание към мъжете и жените, които ще пазят мира, служителите на американските въоръжени сили: много от вас се събират в Близкия изток или близо до него и може да предстоят съдбоносни часове. В тези часове успехът на нашето дело ще зависи от вас. Вашето обучение ви е подготвило. Вашата чест ще ви ръководи. Вие вярвате в Америка и Америка вярва във вас. Изпращането на американци в битка е най тежкото решение, което един президент може вземе. Технологиите на войната са се променили, рисковете и страданието от войната не са. За смелите американци, които поемат риска, победата не се дава без мъка. Нашата страна влиза в бой неохотно, защото знаем цената и се боим от дните на тъгата, които неминуемо идват. Ние търсим мир. Ние се стремим към мир. Понякога мирът трябва да бъде защитен. Бъдещето, оставено на милостта на страшни заплахи, съвсем не е мирно. Ако ни бъде наложена война, ние ще се борим с цялата сила и мощ на въоръжените сили на Съединените Щати – и ще победим.

    И както ние и нашите коалиционни партньори правим в Афганистан, ще носим на иракския народ храна, лекарства, припаси – и свобода. Много предизвикателства, външни и вътрешни, ни се струпаха наведнъж. За две години Америка премина от усещането за неуязвимост към осъзнаване на опасността, от горчивото разделение по дребни въпроси към спокойното единство във великите дела. И ние вървим напред уверено, защото това предизвикателство на историята дойде при когото трябва.

    Американците са решителен народ, който издържа всяко изпитание на нашето време. Нещастията разкриха характера на нашата страна пред целия свят и пред самите нас.

    Америка е силна и почтена в използването на своята сила. Ние упражняваме власт без завоевание и се жертваме за свободата на чужденците. Американците са свободни хора, които знаят, че свободата е право на всеки човек и бъдещето на всяка страна . Свободата, която ние тачим, не е дар от Америка на света, тя е дар от Бога на човечеството.

    Ние, американците сме уверени в себе си, но не само в себе си. Не претендираме, че знаем всички пътища на Провидението, но все пак можем да им вярваме, като се уповаваме на Божията любов в целия ни живот, в цялата ни история. Нека Той ни води и сега. И нека Бог продължава да благославя Съединените американски щати.

    http://oshte.info/democracy/subjects11/003.htm



    Тагове:   щати,   реч,


    Гласувай:
    0



    Няма коментари
    Търсене

    За този блог
    Автор: meto76
    Категория: Политика
    Прочетен: 14579104
    Постинги: 4396
    Коментари: 12131
    Гласове: 9761
    Спечели и ти от своя блог!
    Архив
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031