Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2007 18:17 - Особености на българския национализъм I
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1836 Коментари: 0 Гласове:
0



Само преди три месеца, по време на скандала около мита "Батак", когато настоящият президент Георги Първанов подкрепи административното ограничаване на свободните научни изследвания, демек обяви, че има неща, които не трябва да се обсъждат, защото се "знаят", та в тези горещи, вече забравени прения, анонимен интернетфорумец написа: "KOLEKTIVNATA NARODNA PAMET" MI KAZVA SAMO EDNO : TREPI TURCITE , OBICHAI RUSNACITE !!!!"

Работата с Батак утихна, както ще утихнат и реакциите около официалните разкрития за агентурното досие на същия този президент, който толкова добре знае кога да говорим за миналото и кога да мълчим. Непреходна остава тази странна особеност на медийно култивирания днешен български национализъм - неговото абсолютно необяснимо от националистическа гледна точка русофилство.

Всеки що-годе грамотен националист би трябвало да знае, че през целия XIX в. Руската империя ни крои капата. Че ударите върху новата българска държава са идвали основно от Сърбия, подкрепяна от Русия. Да не говорим за Червената армия, смяната на режима и всичко онова, което Девети септември носи. И въпреки всички уроци на историята - "Трепи турците, обичай руснаците!".

Защо така? Първото обяснение е православието. Едно е да палиш огън с клечки и вестници, друго е, като сложиш и малко кютуци "изконна духовност". Религиозната легитимация придава на национализма внушение за континуитет, ритуалност... Колкото и да дрънчи на кухо православието на "Атака", все ще се намери кой да се излъже.

Втората, по-основателна причина за странното русофилство на "националистите", е антизападничеството. В това отношение Русия и Сърбия са естествено светъл пример. (Как самите сърби се опитват да избягат от тази слава е друг въпрос). Самите геополитически емоции обаче на свой ред изискват анализ. Защо толкова популярен спорт в интернет форумите е плюенето по САЩ и ЕС (освен в случаите, когато дребни различия се раздухват до степен Европа да бъде представяна като алтернатива, спасение от САЩ)? Защото трябва да има виновник за изваждането ни от комуналното блато на социализма. Защото бремето на личната отговорност трябва да бъде разтоварено, а вината за неслучилото се в живота ни - прехвърлена на някой друг. Освен с Русия и Сърбия днешният национализъм се гордее и със социализма. Може би защото е на първо място бягство от моралните въпроси, които живеенето при Тодор Живков остави.

Според официалните идеолози на национализма обаче е точно обратното - той трябва да притъпи срама ни не от социализма, а от демокрацията. И точно тук е голямата манипулация на "епохата "Първанов". Криво да седим, право да съдим, но възходът на днешния национализъм и превръщането му в официална норма, "политическа коректност" подозрително съвпада с престоя на настоящия президент на "Дондуков". (Не че и при Петър Стоянов нямаше народни събори и ръченици).

Далеч съм от мисълта, че мозъчният тръст от президентски съветници е измислил и наложил национализма като мода. И все пак ролята на президентската институция за усилването и легитимирането на днешния проруски и просоцалистически национализъм е очевидна. Манипулацията е в непрекъснатото облъчване на българските граждани с внушението, че всички злополучия на прехода се дължат на това, че не сме били "обединени", че не сме били "истински българи". Не, господа.

Не е липсата на патриотизъм причината за това да имаме най-ниските заплати в Европа, а да нямаме прокуратура, съд, МВР. Причината е в БСП и нейните аристократични помощници. Сега, когато след 17 години преход парите и властта най-сетне са събрани на едно място - при бившите комунисти, национализмът е анестезията, която трябва да притъпява всеки порив за съпротива и несъгласие. Да го отвежда по безопасни за олигархията емоционални канали.


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник"



http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364223


от ard Анонимен, Неутрално днес, 17:54 47 Обиден или неуместен коментар?

"Май единственият момент в годината, в който продължава да се лансира някакъв русофилски оцветен патриотизъм, е 3 март... Любопитното е, че този "русофилски" празник беше прокаран точно от лицето Ж. Желев, пръв приятел на преждеупоменатия историк-русофоб."
Горното твърдение не е точно. И това, че П. Младенов е направил 3 март нац. празник - също. Предложението беше на Петър Берон. Имам чувството, че за предварителна договорка по въпроса, защото Ж. Желев и др. не пожелаха обсъждане в Координационния съвет на СДС. И така, като предложение на СДС, прието от БСП /Младенов и со./, 3-ти март замени 9-ти септ. Определено доста хора държаха денят на Съединението да не засенчи събития, свързани с руски действия в България. За добро или за лошо...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582924
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031