Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2007 13:56 - Крайно-дясната група в Европейския парламент е пред разпадане
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2058 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2007 10:06


Крайно-дясната група в Европейския парламент е пред разпадане


Крайно-дясната, анти-имигрантска политическа група в Европейския парламент е на път да се разпадне, съобщава EUobserver, цитиран от Портал Европа. Причината е вътрешните спорове заради коментари на италиански депутат за румънците и престъпността.

Партията "Велика Румъния" в четвъртък обяви, че изтегля петимата си членове от "Идентичност, традиция и суверенитет" след коментарите на Алесандра Мусолини, внучка на италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини, за румънците след убийството в Италия през миналата седмица.

Заподозреният извършител е румънски имигрант от ромски произход и предизвика остри изказвания от редица италиански крайно-десни политици, сред които и госпожица Мусолини.

В отговор ръководителят на "Велика Румъния", Корнелиу Вадим Тудор разпространи писмо, в което заявява: "липсата на съзнание от страна на тази дама, която прави лесни генерализации, даващи да се разбере, че всички румънци живеят като нарушители и извършват ужасни престъпления - ни напомня за нейния дядо, фашисткия диктатор Бенито Мусолини...".


"С напускането на петимата румънски евродепутати, които отново стават независими, групата Идентичност, традиция и суверенитет изчезва", се казва в писмото.

Според Вадим, чиято собствена партия често е обвинявана в расизъм, Мусолини е цитирана от румънски вестници да казва, че "Нарушаването на закона стана начин на живот за румънците. Въпреки това не става дума за дребни престъпления, а за ужасяващи дела от, които кожата настръхва".

По-късно в четвъртък стана ясно, че румънците обмислят да останат в групата, но ще искат отстраняването на Алесандра Мусолини. Така политическата група ще може да продължи да съществува.

Окончателно решение за съдбата на "ИТС", в която са и българските представители на "Атака", ще бъде взето през следващия вторник, когато ще стане ясно дали най-новата група в ЕП ще продължи съществуването си.

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=396245



Европейският парламент (ЕП) обяви, че групата на крайнодесните се разпада, само десет месеца след като бе сформирана, предаде Франс прес. Причината е раздор между италиански и румънски представители заради изказването на внучката на Мусолини, Алесандра Мусолини, че престъпността е станала начин на живот на румънците.

Петимата румънски евродепутати в състава на групата "Идентичност, традиция и суверенитет" (ИТС) са съобщили на Европейския парламент, че излизат от групата. След напускането им в групата остават само 18 евродепутати при необходим минимум от 20 за съставяне на парламентарна група. 

Парламентарната група в ЕП дава достъп до допълнително финансиране и повече време за изказвания по време на парламентарните сесии. Българският представител на "Атака" Димитър Стоянов също беше член на ИТС.

"Европейският парламент отчита факта, че групата "Идентичност, традиция и суверенитет" вече не отговаря на условията. Следователно тази група се разпуска" от този момент, заяви председателят на заседанието на ЕП британецът Едуард Макмилън-Скот. Съобщението му бе посрещнато с бурни ръкопляскания от повечето евродепутати.

Петимата представители на партия Велика Румъния напуснаха групата в знак на протест срещу изказване на италианската евродепутатка Алесандра Мусолини, внучка на Бенито Мусолини, която също бе член на ИТС. 

Тя бе обвинила румънците, че "са превърнали престъпното поведение в начин на живот" след като в Италия млад румънски имигрант от ромски произход уби италианка, което предизвика бурни реакции в страната.

Правилник за дейността на ЕП


http://evropa.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=397764&p=0#comments



Тагове:   парламент,


Гласувай:
0



1. meto76 - Интересна новина, на която мисля че ...
10.11.2007 13:58
Интересна новина, на която мисля че АТАКА трябва да коментира.Въпрос например: биха ли стояли българските депутати в група в Евро парламента, която изпитва ненавист и омраза към източноевропейците, включително българите.
цитирай
2. анонимен - Проблема ще бъде разрешен, просто ...
10.11.2007 14:39
Проблема ще бъде разрешен, просто з/то всичко идва от румънските цигани и това много добре го знае Тудор. Вярно е, че Алесандра Мусолини прекали обвинявайки всички румънци, но накрая ще се извини за това.
цитирай
3. meto76 - Трудно може да съществува такава ...
10.11.2007 18:15
Трудно може да съществува такава гурупа от националистически партии; защото принципно те се взаимно се отблъскват, а не се привличат винаги ще има някой, който ще се изрепчи в европарламента и ще обвини съседите че са били в миналото такива и такива.Такава група би трябвало да се разпадне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579112
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031