Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2007 19:04 - “Газпром” може да изгуби двата си най-важни проекта в Европа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0



“Газпром” може да изгуби двата си най-важни проекта в Европа
16 Ноември 2007
http://mediapool.bg/show/?storyid=133804&srcpos=4

Великобритания сключи енергийно споразумение с Туркменистан, в резултат на което “Газпром” може да изгуби не само достъпа си до туркменски газ, но и двата най-важни проекта за тръбопроводи в Европа, пише руското електронно издание RusEnergy. В статията се посочва, че меморандумът за взаимно разбирателство между страните е бил подписан “тайно” още през септември по време на визитата в Ашхабад на британския министър на енергетиката Малкълм Винс.

Тази седмица дойде новината, че Туркменистан е съгласен да продава газ на ЕС, заобикаляйки територията на Русия. За това съобщи еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс след среща с президента на средноазиатската държава Гурбангул Бердомухамедов.

Според RusEnergy подписаният с Великобритания документ предоставя на британските енергийни компании достъп до запасите на Туркменистан и трябва да облекчи стъпването на британския бизнес в Средноазиатския регион. Не е изключено сега Великобритания да се опита да промени маршрута за доставка на туркменски газ в интерес на своите компании, коментира руското издание.

Известно е, че Северно-Европейският газопровод (СЕГ) ще осигурява доставки на руски природен газ за Западна Европа без преминаване през територията на транзитните страни. Съобщението за британско-туркменското споразумение може да нанесе сериозен удар по руския монопол, тъй като фактически то предполага, че “Газпром” губи туркменския газ. Бритиш Петролеум (BP) вече отдавна преговаря с Туркменистан за диверсификация на маршрутите за газовите доставки. Британците са лобирали в Туркменистан за американско-европейския проект на газопровода “Набуко”, прекият конкурент на руския Транскаспийски газопровод.

“Набуко” е смятан за основен “антируски” газопровод, който трябва да доставя газ от азиатските страни в Европа, пише изданието. Окончателният му проект още не е утвърден. BP е принудена да лобира за “Набуко”, тъй като след влизането на “Газпром” в проекта за Ковиктинското газово находище, доказаните запаси на британската компания ще се съкратят значително.

Ако туркменският газ тръгне по “Набуко”, може да се провали идеята за “газовите клещи”, с които “Газпром” вече няколко години се опитва да обхване Европа и веднага ще загубят смисъл два от проектите на монополиста – “Син поток -2” (на юг) и Северно-Европейският газопровод (северна посока). Проблемът е в това, че ако туркменският газ отиде при британците и се транспортира по “Набуко”, “Газпром” няма да има достатъчно газ, за да захрани своя тръбопровод “Син поток -2” и проектът ще стане практически ненужен.

За да избегне това, руският газов монополист ще трябва да насочи към тръбите на “Син поток -2” газ от Север, а в този случай пък няма да стига горивото за СЕГ. Ако “Газпром” загуби туркменския газ, ще му се наложи да форсира разработката на своите шелфови находища и Ковикта, а в момента няма пари за това, посочва изданието.

Изчерпването на старите находища с природен газ в Западен Сибир и липсата на инвестиции в нови могат да доведат до дефицит на горивото в Русия, прогнозира в петък и проф. Алън Райли от City Law School, Лондон. Той изнесе лекция пред Дипломатическия институт към министъра на външните работи на тема "Руският газов дефицит: Геополитически последици за България и Европа".

Необходими са големи разходи за използването на новите находища от природен газ, каза Райли, като даде за пример голямото находище в Ямбург, за чието разкриване трябват между 70 и 100 млрд. долара.

Британският професор смята, че България трябва сериозно да се замисли за доставките на газ, както и да се включи по-ефективно в енергийните пазари на ЕС. Друга алтернатива, според него, са използването на въглища и на атомна енергия.


 



Тагове:   най,   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14606009
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930