Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2007 00:05 - Чавес създава проблеми на венецуелската икономика
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1410 Коментари: 1 Гласове:
0



Чавес създава проблеми на венецуелската икономика

Последна редакция: 21.12.2007, 16:46

Публикуване: 21.12.2007, 16:14

Автор: Businessweek

Размер на шрифта: a a a

Още по темата Увеличаващите се цени и липсата на определени стоки в магазинната мрежа, може да навредят на доброто настроение във Венецуела тази Коледа.

Марианела Веласкес, която е 40-годишна домакиня и майка на четири деца, посещава по четири супермаркета на ден, за да търси мляко, олио и яйца. „Не стига, че продуктите липсват, а там където ги има, цената им е много висока", оплаква се Веласкес. В сравнение с миналия месец, цената на зелените чушки, които са в основата на традиционното коледно ястие „халака", са се удвоили. „Не знам как ще го караме", продължава госпожа Веласкес.

Силата на венецуелската икономика, от край време се използва като най-важния козimage в пропагандата на президента Уго Чавес. С непрекъснатото увеличаване цената на петрола и бясно нарастващият бюджетен излишък, Чавес може да си позволи все по-щедри социални програми и съответно държавен контрол на цените. В момента обаче, започват да се проявяват първите сигнали за нарушаване на безметежното съществуване на социалистическото управление. Инфлацията расте бързо, има сериозен недостиг на хранителни стоки, а стойността на националната валута (Боливар) непрекъснато намалява, поне на черния пазар.

Тези проблеми започват да поставят на изпитание „социалистическата революция" на Чавес. Президентът се опитва да възстанови общественото доверие, след загубата на референдума в началото на декември, но нарастващите икономически проблеми, трудно ще му върнат народната любов. „Новата 2008 г. ще бъде доста интересна във Венецуела", коментира професор Бъкстън от британския университет в Брадфорд. „Чавес ще трябва да се справи с много нови икономически препятствия, ако иска да остане на поста", завършва специалиста.

Ценови контрол и недостиг

Докато цената на петрола остава висока, икономиката на Венецуела също ще продължи да съществува без особени сътресения. За деветмесечието на настоящата година, икономиката в страната е нараснала с 8.4%, но заедно с това е нараснала и инфлацията с 20.4% на годишна база. Чавес обеща преди дни, да свали ценовия натиск до едноцифрена стойност, към средата на следващата година.

Именно обаче, заради опитите на „социално отговорния" президент да овладее инфлацията, се стигна до дефицит на стоки. Правителството замрази цената на около 100 продукта през 2003 г., като за последните четири години, повечето от тях не са променяни. Производителите през този период, постепенно ограничиха активността си, като вече нямат икономическа изгода да работят и затварят производствени мощности.

Много хора се дразнят на ситуацията, а последователите на Чавес предпочитат да обвиняват производителите за недостига на храни и други стоки в магазините. „Дефицитът е породен от самите компании, които нарочно държат производството ниско, за да накарат правителството да се стресне и да увеличи цените на продуктите", коментира 70-годишна жена в Каракас.

За съжаление, няма лесно решение на създалите се в страната проблеми. Финансовият министър на Венецуела Родриго Кабесас е заявил в понеделник, че правителството проучва възможността за либерализиране на държавно контролираните цени, за да се справи с недостига. Ако това се случи, рафтовете на магазините ще се напълнят, но на определена цена. Правителството наскоро премахне ценовия контрол на млякото и цената му скочи със 60%. „Венецуелският икономически модел води до сериозни социални деформации", коментира американски анализатор.

Чуждестранни инвестиции

Чуждите инвестиции в страната са в застой, тъй като инвеститорите се притесняват от прекалено ексцентричните планове на Уго Чавес. Припомняме, че само за последните две години, президентът принуди шест международни петролни компании да се изнесат от страната, като национализира производството им. Засегнатите компании са американската Chevron, британската BP, френската Total и норвежката Statoil. Другите две американски фирми ExxonMobil и ConocoPhillips, побързаха да се изтеглят сами, преди да бъдат „учтиво помолени" от правителството.

Покачването на инфлацията, също притеснява компаниите, които искат да инвестират в страната. Цената на един венецуелски боливар на черния пазар е доста по-ниска от тази определена от националната банка. В момента един долар може да се закупи за 5 500 боливара, докато официалният курс е 2 150 боливата за долар, но е почти невъзможно да се купи американска валута от държавата. Чуждите инвеститори се притесняват и от исканото съкращение с 25% на работната седмица.

Не...за сега

Освен, че Веласкес се притеснява дали ще успее да купи мляко, за да нахрани децата си, тя също се вълнува и от това, дали Чавес ще успее да спечели референдума за промяна на конституцията, следващия път. „Не означава не, но съм сигурна, че той няма да спре до тук", коментира венецуелката.

Това, което предстои да видим през следващата година, е дали Чавес ще успее да прокара още от социалистическите си идеи в икономиката на страната? Също така ще е интересно и дали ще се стигне до втори референдум за промяна на конституцията през следващата година.

„Чавес е типичен последовател на военния режим, който не прави планове скоро да отстъпи поста си на по-демократична политическа фигура", коментира 27-годишен венецуелски лекар, който е гласувал против президента на референдума. „Следващият път, когато дойде време за референдум, Чавес ще вземе мерки да не го изгуби", продължава той. 

http://money.ibox.bg/news/id_1638677555




Гласувай:
0



1. meto76 - Е, щом ти не пука. Няма проблем. Един ...
22.12.2007 23:47
Е, щом ти не пука.Няма проблем.Един ден може и да ти запука, но ще е късно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628223
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930