Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2008 21:21 - Русия и българските национални интереси
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 6170 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2008 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Посещението на руският президент Владимир Путин е историческо, както и да бъде погледнато отрицателно или положително.Времето е това, което ще даде оценка на подписаното днес.Дали то ще има положително влияние върху бъдещето на България или не.Три гигантски проекта за малка България бяха задвижени поне на хартия.
Първия проект е АЕЦ Белене.Има много "за" и "против" атомната енергия.Доскоро повечето страни в Европа бяха противнички на тази енергия особено поради свързаните с това рискове от аварии и неразрешените проблеми със съхранението на отработеното ядрено гориво. Но Европа е бедна на енергоресурси и след засилването на опасенията от все по - голямата енергийна зависимост на континета от страни с недемократични режими обединени в различни картелни споразумения като ОПЕК, зависимост от  арабския петрол(Персийския залив) и газ(Алжир) и от руския петрол и газ.Русия която предложи създаването на Газов ОПЕК т.е. картелно споразумение което да определя цените на газта в световен мащаб и която все повече се спуска по наклонената плоскост към един авторитарен режим.Европа реши да промени вижданията си към атомната енергия и все повече държави като Финландия, Великобритания, България и Румъния предвиждат откриването на нови атомни централи.По принцип съм за АЕЦ Белене, но имам някои забелжки.
Смятам, че първо трябваше да бъде избран стратегически инвеститор за проекта ЕНЕЛ, ЕОН или който там предложи най-добри условия.Второ държавата не трябваше да има мажоритарно участие, даже никакво участие.Тази инвестиция би трябвало да се реализира изцяло от частни средства, като частен проект има интерес от големи западни фирми като италианската ЕНЕЛ, на която например е забранено да строи атомни центарли в Италия и с удоволствие би инвестирала в България.Не трябваше да се загробват пари на данъкоплатеца в такава инвестиция.4 /четири/ милиарда евро ще струва АЕЦ Белене, ако цената не се покачи с времето, както става обикновено.Но и да остане същата Българската държава трябва да извади половината пари за този проект над 2 милиарда евро, защото иска да държи 51% от него.Останалото е за частния инвеститор.Не разбирам защо е това желание на държавата да се меси в икономиката, ако не да се разпределят комисионни. Българските управляващи не разбраха, че ролята на съвременната държава не е да управлява икономически субекти, а да създава необходимите условия на частните икономически субекти да се развиват осигурявайки им добра регулаторна рамка и данъчен режим.Трето след като бъде избран парнтьора за строежа на атомната той трябваше да си избере технологията за нея.Не съм убеден, че руснаците разполагат с най-напредничавите технологии в атомната област.Имаше интерес от канадци; можеше да се търси и френска технология за АЕЦ и т.н. но това трябваше да го каже инвеститора, който дава парите. Ние в момента сме сложили каруцата пред коня първо избрахме технологията, после подписваме договори за строеж с някаква руска фирма без търг и конкурс.И най-накрая търсим съсобственик, който ще притежава заедно с държавата 49% от АЕЦ Белене.Не на последно място е въпроса от икономическия риск от тази инвестиция, защото и Румъния строи Атомна централа Турция строи Газови и планира и Атомна централи.Да не се окажем че имаме централа но нямаме пазар, на който да продаваме.За това най-добре би било риска да бъде частен, а не на данъкоплатеца.
Като цяло подкрепям проекта, защото макар и с руска технология АЕЦ Белене осигурява енергийна независимост на страната, защото доставчици на атомно гориво много, докато към момента доставчика на газ за България е само един Газпром.
Проекта Бургас  - Александропулис е друг ключов проект.Не споделям псевдо загриженоста на туристическо лоби в страната.Екология, екология, туризъм, туризъм, но ние не можем да загърбим промишленоста.Ако проекта бъде изпълнен по всички правила на съвременното строителство не би трябвало да има рискове. Ако погледнем Италия, Испания, Франция са осеяни с Нефтопороводи и не виждам от това да им страда туризма.Един от най-големите нефтопроводи започва от италианското пристаницще Триест в посока Австрия и Германия.В близост до Триест е Венеция но не знам това да е дало някакво отражение на туризма.Много по-голяма екологична опастност за Бургас е Нефтохим, който подобно на Кремиковци все още не е покрил и минималните европейски екологични изисквания и нашите еколози може би трябва там да насочат своите претенции, към един реален екологичен замърсител, а не към един ефимерен екологичен проблем.По тази логика не мога да разбера как с такава голяма охота се възприема АЕЦ Белене, тъй като и там съществува опастност от ядрена авария подобно на опастност от нефтен разлив.Всяко едно производство си носи своите рискове, но ние не можем да стоим в каменната ера.В този дух на мисли ще направя едно отклонение с опасенията на един варненец, които четох по форумите от евентуален строеж около Варна на модерен металургичен завод от "Фьост Алпине" пак за около 10 милиарда евро.Човека пак бе разстревожен за туризма и от това откъде ще намерят австрийците 10 000 човека за работници т.е. щели да дръпнат хората от туризма.Сигурно човека има хотели или заведения по морето и не е свикнал да се конкурира за работна ръка.Та ние вместо да се радваме от евентуалната възможност за една такава голяма промишлена инвестиция в страната, на едно модерно и съвременно поризводство.Ние се чудим как да прогоним един инвеститор.Нима в Бургас си нямат Нефтохим това да им пречи на туризма.Въпроса е риторичен.Туризма може да се съчетае с модерно екологично производство.Стига да има органи които да следят за спазването на нашето и европейското законодателство при строежа на такива проекти нефтопроводи и металургични заводи, а и за сроежа на незаконни хотели в защитени територии.
Последния и може би най-важен проект  "Южен поток".Подкрепям проекта и доколкото виждам правителството е успяло да защити националния интерес, поне в два основни пункта.50% от собствеността е наша т.е без нас не може да бъде взето някакво решение.И второ Русия ще плаща, даже и да не може да запълни капацитета на газопровода. Това е важно, защото така България си гарантира изплащане на инвестицията по проекта, който на българска територия се  оценява  на 1,4 милиарда евро или долара, нашата половина са 700 милиона. Не ни трябва пореден паметник на социалистическото строителство, ако се окаже че имаме газопровод, но нямаме газ т.е. това е важна клауза за гарантиране на изплащането на тази инвестиция, която ще глътне пак огромни средства.
С този проект Русия цели две неща да заобиколи Украйна, с която има спорове по цените на газта и транзитните такси.Подобно на проекта "Северен поток", с който се заобикаля Прибалтика, Беларус и Полша и директно се продава на Германия без да се плащата транзитни такси.Днес определно бе черен ден за Украйна. Нейното стратегическо положение като преразпределителен пункт на руския нефт и газ отслабва значително.Турция донякъде също е засегната.Първоначалните проекти предвиждаха трасето на "Южен поток " да мине успоредно на"Син поток" и после през Блаканите за Западна Европа, но Русия явно е преценила, че така се концентрира прекалено многа власт в Турция като разпределителен център на нефтопроводи и газопроводи,  с което влиянието на 80 милионна Турция в международен мащаб се усилва неимоверно. През нея минават нефтопроводите Баку-Джейхан, Супса  - Джейхан газопроводите - Набуко, Син поток, Ерзурум и др.Така че Русия е предпочела засилването ролята на малка България пред това на Турция и това е нормално, още повече, че трасето на "Южен поток" към Западна Европа е много по-късо и евтино, отколкото дублирането на "Син поток". Въпроса е че ако с Южен поток Русия цели да заобиколи Украйна. То с проекта Набуко Запада(САЩ и Европа) целят да заобиколят самата Русия.С проекта Набуко се дава възможност на газта от Средна Азия да има алтернативен път до европейските пазари, а не само да минава през руски газопроводи.В момента Набуко и Южен поток се борят за един и същ газ - този на Туркменистан.Тази бивша съветска република управлявана с желязна ръка от диктатор има третите по големина газови резерви.Поне така бях чел някъде. До сега около 30% от целия газ на Газпром изнасян за Европа идва като закупен от Туркменистан. Притежавайки единствения път за износ на този газ по строените по съветско време газопроводи Газпром изнудваше тази държава изкупувайки газта й на смешни цени между 60-100 долара и продавайки го за над 250 долара на Европа. Политика която носи огромни богатства на Газпром и бедност на Туркменистан. С проекта Набуко Туркменистан ще има още едно трасе за износ на своя газ. И въпреки че Газпром има сключени десетилетни договори за изкупуване на туркменския газ не се знае какво ще реши диктатора управляващ тази република, имайки още едно трасе за износ и получавайки от Запада реалната стойност на своята газ. А не мизерните подаяния на Газпром.Ето защо е важно, че правителството е договорило, че независимо дали руснаците ще транспортират газ по Южен поток, те ще трябва да плащат транзитни такси като за пренос на запълнена тръба. Много е вероятно след построяването на Набуко руснаците да не успеят да запълнят тръбата на Южен поток, така че трябва да се гарантираме.
Българския интерес е да се построи и газопровода Набуко и нефтопровода  Бургас Вльора, така че да станем наистина енергоразпределителен център на Балканите и в Европа.

ВИЖ СТАТИЯТА
http://www.bgnes.com/index.php?o=view&m=news_rub&rubid=14&id=561615

И ОЩЕ ПО ТЕМАТА
http://dnesplus.bg/Analysis.aspx?d=199631
 
http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-01-16_13.html


image

image


Тагове:   национални,


Гласувай:
0



1. анонимен - !
18.01.2008 21:47
Абе пич, по кратко не може ли ??
цитирай
2. meto76 - Не карам никой да чете насила.
18.01.2008 21:55
Не карам никой да чете насила.
цитирай
3. chara - браво!
18.01.2008 23:22
едно пояснение - de jure газ за България доставят три различни юридически лица, плюс малко наш добив, de facto обаче, зад всички е единствено и само Газпром.
Честно казано и аз не разбирам защо е този вой срещу газопроводите и нефтопроводите! Така или иначе, енергетиката е истинският стратегически отрасъл на една страна, не моловете, голф игрищата и т.н. Ако помислим малко, дали ще открием нещо, което да произвеждаме и продаваме, така че тази държава да генерира приходи и има ръст на БВП. Нещо, което да е конвертируемо и конкурентно. Аз си мисля, че електроенергията е такъв продукт.
цитирай
4. meto76 - Според мен трябва да се стремим к...
18.01.2008 23:28
Според мен трябва да се стремим колкото се може повече газопроводи и нефтопроводи да минат през България,независимо на кого са. Това е от полза за икономиката, носи доходи от транзитни такси и гарантира енергийната сигурност на страната.
цитирай
5. анонимен - не караш никой да те чете насила
19.01.2008 11:02
Но и триеш коментарите, които ти казват да се научиш първо да пишеш, а после да предлагаш мнението си. На това му се вика цензуриране. Виж в енциклопедите каква е била ролята на римските цензори. Ако се изживяваш като тях, ролята ти на коментатор не е удачна. По никакви въпроси.
цитирай
6. meto76 - Значи до анонимника за цензурата. ...
19.01.2008 13:34
Значи до анонимника за цензурата.Ако имаш да кажеш нещо по темата го кажи.Ако мислиш да ми правиш лекции по българска фиология, нямам намерение да те търпя.
цитирай
7. bobsun123 - Много...
19.01.2008 17:02
добър постинг!
цитирай
8. ok3223 - Браво Мето
07.02.2008 13:18
Този път ми харесваш.По-обективен си и се опитваш да напипаш истината.А това е похвално,за един заклет фен на сичко америчко.Само така братко.Нали смо бугаре...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580029
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031