Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2008 21:13 - Нацупения Кабил, извиненията и корупцията
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1287 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2008 21:15


Министъра на земеделието Нихат Кабил се нацупи преди има няма седмица на Архитект Георги Янев, който заяви че публична тайна как в "Министерство на Земеделието корупцията била кошмарна".Обидчивият министър се врътна и надигна брадичка като ощипана мадама, подаде ръчичка и поиска извинение. Поиска да му цункат ръчичката визирайки архитект Георги Янев.Обидчивата госпожица каза, че иначе ще се оплаче на Главния прокурор, ако не му бъдат предоставени факти относно корупцията в подчиненото му земеделско министерство.
Аз много се радвам ако министъра сезира Главна прокуратура.Последната следва да се заеме с обидчивия министър,за да може той в подходящото раирано облекло да цунка други работи в специализираните заведения.Та министъра искаше ДОКАЗАТЕЛСТВА за корупция в подчиненото му ведомство.
Аз мисля, че след като благодарение на в-к "Капитал" донякъде обществото успя да се справи поне що се отнася до оставката на БАТКОТО от пътната агенция, мисля че в-к Капитал може да помогне  и на министъра да поеме в същия коловоз.Какво имам предвид: в-к Капитал публикува една поредица за корпуцията на министъра, с която само от една сделка е ощетена държавата за сумата от 60 млн. лева по изчисления на вестника.Ето и статийте и линковете към тях:


Замените пак са на мода в земеделието Нихат Кабил размени 287 дка до нос Калиакра срещу парцели в Шуменско Н Още по темата

Човекът с белязаните банкноти - едновременно награден и заплашен със съд

image
Каварна vs. Шумен
Фотограф: Надежа Чипева
image
Уголемяване Договорът, с който екипът на Нихат Кабил прехвърля земята до природния резерват „Болата“ на
Имотите край морето са хит
В края на ноември разследване на "Капитал" разкри, че екипът на Нихат Кабил е продължил да сключва неизгодни замени за държавни гори до последно преди управлението на горите да бъде иззето от ресора на ДПС. Тогава разказахме как с одобрението на министъра са били заменени 1048 дка на първа морска линия между Балчик и Тузлата. Сметката показа, че само от тази сделка бюджетът е бил ощетен с десетки милиони евро заради разликата между пазарните цени на имотите край морето и оценките на заменените парцели.

Никой не знае колко са реалните загуби за хазната от подобни договори, тъй като министерството на Нихат Кабил продължава да крие подробности за сключените сделки. Публична тайна е, че в района на Северното Черноморие повечето атрактивни земеделски и горски парцели отдавна са заменени в полза на избрани фирми.
Нищо не е в състояние да принуди министерството на Нихат Кабил да спре със скандалните замени на земи. Непрозрачното раздаване на имоти, изглежда, ще продължи - поне дотогава, докато не бъде заменен и последният декар държавна земя с изглед към морето.

Последният голям "удар" е замяната на 287 дка в непосредствена близост до нос Калиакра. Представете си района между софийските улици "Витошка", "Ботев", "Патриарха" и "Алабин" - такъв е размерът на имота, който е в землището на с. Българево и граничи с природния резерват "Болата". От него се разкрива красива панорамна гледка към морето, което го прави атрактивен за строителство на вилно селище. В замяна държавата е получила 304 дка, разпръснати в маломерни парцели, намиращи се в землищата на няколко шуменски села.

Сделката е сключена на 19 ноември с одобрението на министър Кабил, каквото е изискването по закон. Получателят на държавните земи е фирмата "КИА-2000" ЕООД, която е избрана без търг или конкурс. По-неприличното в тази замяна обаче е цената. Парцелите в района на Каварна са оценени почти колкото тези в шуменските села. От договора излиза, че декар край морето струва средно 903 лева, а в Шуменско - 853 лева. По този начин на новия собственик не се е наложило да доплаща никакви пари на държавата.

Трябва да се има предвид, че в единия случай става дума за окрупнен парцел в близост до морския бряг, а в другия - за разпокъсани парчета земя във вътрешността на страната, които тепърва трябва да се окрупняват, за да може да се развива някакво качествено земеделие.

Любопитно е как оценителите са стигнали до тези стойности на заменяните частни парцели. Източници от пазара на недвижими имоти коментираха пред "Капитал", че цена от 853 лева за декар е непостижима не само в Шуменско, но и за маломерни парцели в Добруджа. Реални сделки за парцели с големина 10-15 дка в най-плодородната част на Добруджа се сключват при нива от 400 лева/дка. Става дума за ниви в района на Генерал Тошево, където фермерството е най-силно, а рентите - най-високи. В шуменските села тези цени не надхвърлят 200-210 лева за дка, и то при условие, че има търсене. При това положение наистина буди съмнение как частните парцели са се оказали равностойни на държавния имот в района на нос Калиакра. Още по-любопитно е с какви подбуди местните общински служби "Земеделие и гори" във Венец, Шумен и Хитрино са парафирали абсурдните оценки на вещите лица.

"Две праскови и две череши"

Собственик на фирмата "КИА-2000" е Иса Сали Феим, земевладелец от района на Добруджа, който по собствените му думи държи над 2000 дка с овощни насаждения. Той стопанисва и язовира край добричкото село Одринци, който е най-големият водоем в района на Добруджа. Пред "Капитал" самият Феим потвърди, че е успял да получи от държавата чрез договори за замяна около 1000 дка в района на Добруджа.

По неговите думи той е взел въпросните 287 дка край нос Калиакра, за да отглежда там праскови. Феим обясни, че е поискал замяната, тъй като климатът в Шуменско не бил подходящ за овощни градини. Макар че от икономическа гледна точка звучи твърде странно в днешно време някой да използва земя с панорамен изглед към морето за гледане на праскови. В района на Каварна обикновено се садят лозя или се строят хотелски комплекси.

...керванът си върви

На запитване на "Капитал" от министерството на Кабил отговориха, че за миналата година са разрешени общо 91 договора за замени на парцели от държавния поземлен фонд. Списъкът с имотите и фирмите получатели не е публичен, поради което не е ясно колко от тези сделки са за имоти на морето. Именно с тях се правят най-големите злоупотреби, тъй като са предназначени уж за земеделие, но лесно се вкарват в регулация и върху тях впоследствие изникват хотелски комплекси. Схемата по самото придобиване дава двойна възможност за манипулиране на цените - както чрез занижаване на стойността на държавните имоти, така и чрез завишаване на оценките на частните парцели, с които се заменят. Самият Нихат Кабил не беше открит за коментар - от пресцентъра му обясниха, че министърът е в отпуска. Преди време по повод друга подобна замяна Кабил заяви пред вестника, че не може да спре неизгодните замени, тъй като те са разрешени по закон. Тогава той се оправда с неактуализираната наредба за базисните цени, по която се оценяват държавните имоти.

Според шефа на дирекция "Поземлени отношения" инж. Петър Вутов замените не ощетяват държавата, защото цените на имотите се определят по вече актуализирана наредба, която отчитала повишената стойност на земеделските земи в близост до морския бряг, около големите градове и курорти. Тя според него е гаранция, че при сделките се постига "справедлива пазарна стойност" на заменяните имоти. Друг е въпросът, че "актуализацията" на наредбата е станала през 2005 г. При динамиката на цените на земеделските земи в последните години би трябвало тази наредба да се актуализира постоянно на всеки три месеца, а не както сега - веднъж на няколко години. Чиновниците в земеделието и самият Нихат Кабил отлично знаят това, но не бързат с предложението за нова актуализация. А междувременно "странните" сделки си вървят...

Прокуратурата до този момент не проверява подобни договори за замени, въпреки че някои от тях не отстъпват по мащаби на най-скандалните сделки на "Софийски имоти" - общинската фирма, която ангажира голяма част от ресурса на магистратите в последните месеци. И в двата случая става дума за корупционни механизми, облечени в законна форма. По-лошото е, че въпреки множеството сигнали за злоупотреби в управляващото мнозинство няма никакво желание схемата да бъде "разбутана".


http://www.capital.bg/show.php?storyid=443944


http://www.capital.bg/show.php?storyid=276941



Сделка в 12 без 5 Държавата губи 60 млн. евро от поредната тайна замяна на гори

(Страница 1 от 2)

image Бъдещият купувач на парцелите ще получи и тази гледка към залива край Балчик
Б Още по темата

Замените в земеделието

Гора и море - неочаквано добра комбинация

Имотите край брега са по-евтини, когато са "на бартер"

Порочните замени на държавни имоти

Хипотетично и ипотетично

Министерството на замените

Избрани фирми се облагодетелстват за сметка на данъкоплатците

Човекът с белязаните банкноти - едновременно награден и заплашен със съд

image
Уголемяване Договорите, с които бившият шеф на горите Илия Симеонов е заменил безценните имоти край морето


Беше преди около година, когато министърът на земеделието Нихат Кабил се закле пред "Дарик радио": "Налагам мораториум върху тези сделки до влизането в сила на новия закон за горите." "Тези сделки" са онези - за замяна на горски имоти, често атрактивни парцели на брега морето, които държавният фонд сменя срещу не толкова "златни" масиви във вътрешността на страната.

От клетвата на Кабил досега се случиха някои неща. Управлението на горите отиде в нова агенция, вече под контрола на БСП, като един от аргументите беше, че така ще се спрат злоупотребите със замени. Очакваният нов закон се замота в парламента и режимът за одобрение на замените е почти непроменен. А Кабил не спази обещанието си.

Преди да хлопне мандалото

Оказа се, че в последните часове като ресорен министър той е разрешил една от онези много спорни замени, при това много мащабна. "Капитал" установи, че 1048 дка гора на първа линия на морето между Балчик и Тузлата са били заменени срещу 2744 дка частни, раздробени на огромен брой малки парцели. Всички те са във вътрешността на страната, в землищата Тетевен, Троян, Рибарица, Ловеч, Велико Търново и Габрово.

Решението е подписано от бившия шеф на Националното управление по горите Илия Симеонов на 23 юли - точно ден преди в Държавен вестник да бъде обявено, че министерството се преобразува и горите вече ще се управляват от нова агенция.

Въпреки че в този случай държавата е получила близо 2.5 пъти повече декари гора, сделката съвсем не е изгодна за данъкоплатците. Държавните имоти са оценени на 13.7 млн. лева, или средно по 13 лева (6.6 евро) на кв.м, което е около 10 пъти по-малко от пазарната стойност. Пропуснатата полза за данъкоплатците в този случай би могла да достигне около 60 млн. евро.

Замяната технически се е случила с два договора. Страни по тях са свързаните помежду си фирми "Ол сийз пропърти" ООД и "Ол сийз пропърти 2" ООД. Първата получава 470 дка, а втората - 578 дка. Така двете варненски дружества се сдобиват с уникални по размер и местоположение имоти в местността Сребристия бряг, където скоро вероятно ще се строят хотели и вилни селища.

Опитите на "Капитал" да получи коментар от Нихат Кабил за последната замяна в Балчик се оказаха неуспешни. От пресцентъра му заявиха, че министърът е на посещение в Брюксел, и прехвърлиха топката към Държавната агенция по горите с аргумента, че "тя е компетентния орган", въпреки че самите сделки са станали преди прехвърлянето на ресора от ДПС на БСП. Оттам също не беше получен коментар на писмено зададените въпроси.


http://www.capital.bg/show.php?storyid=403210



Гласувай:
0



1. meto76 - И продължавам да се чудя кога ще има ...
05.02.2008 21:18
И продължавам да се чудя кога ще има публичен регистър на всички договори, които държавните ведомства - министерства, агенции , общини сключват.Как може министъра да откаже да даде информация за сключваните Договори от подчиненото му министерство.Това министерство да не му е бащиния.Говедото му с говедо шибано.Нямам намерения да поднасям извинения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614536
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930