Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 15:07 - Пътищата за двете партии се разделят; Кои са фаворити - демократи или републиканци?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1077 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2008 15:43


Пътищата за двете партии се разделят

image image

imageАдам Нагорни, Ню Йорк таймс *

Пътищата на Републиканската и Демократическата партия в президентската надпревара започнаха да се разделят във вторник, оставяйки демократите изправени пред дълга битка за номинацията, която може да доведе до разкол, а републиканците по-близо до възможност да загърбят вътрешните противоречия и да се обединят около един кандидат.

Различните ситуации при републиканците и демократите имат ясно значение за двете партии, докато те започват да се придвижват от битката за номинация към общите избори. При демократите сенаторите Хилари Родам Клинтън и Барак Обама вероятно ще продължат своята борба щат по щат след една нощ на равностойно поделяне на щати и делегати. Републиканците, след месеци на безпорядък, изглеждат по-близо до обединяване около сенатора от Аризона Джон Маккейн.

Със спечелването на победи в щати с голямо население и добавянето на повече делегати към своя актив, той се доближи до целта си да приключи успешно съревнованието с Мит Ромни от Масачузетс. Ромни се надяваше на победа в Калифорния - трофей, който щеше да му позволи да продължи борбата.

Но трети републикански кандидат, Майк Хъкаби от Арканзас, разкри слабостта на Ромни, като спечели поредица от победи - представяне, което подчерта безпокойството на социалните консерватори.

Неочаквано силното представяне на Хъкаби е както благословия, така и проклятие за Маккейн. От една страна, така бяха отнети гласове от Ромни. От друга, беше вкарана нотка на несигурност в републиканската надпревара и е възможно да беше отложен денят, в който Маккейн ще бъде сам на сцената.

Това разделяне на пътищата между демократи и републиканци трябва да е добре дошло развитие на нещата за Маккейн, който, ако наистина стане вероятния кандидат на партията, ще разполага с време да започне да разсейва съмненията за себе си сред консерваторите.

Джеймс С. Добсън, дългогодишен лидер на консерваторите, приветства Маккейн в деня на първичните избори, като обяви, че при никакви условия не би гласувал за него през ноември. В много щати общият брой на гласовете за основните опоненти на Маккейн - Ромни и Хъкаби - надвишаваше неговия собствен. Силното представяне на Хъкаби беше още по-забележително заради бледата му предизборна кампания, която линееше с малко средства и никакви победи от спечелването на партийните събрания в Айова в началото на миналия месец.

Трудно е да си представим как Маккейн може да бъде силен кандидат на общите избори без подкрепата на консервативното крило, особено като се изправи срещу толкова активизирана Демократическа партия. Ако приемем, че Хъкаби е неспособен да навреди на Маккейн, така както стори с Ромни, резултатите от "супервторника" може да дадат време на Маккейн да започне да възстановява единството. Приковаващата вниманието надпревара между Клинтън и Обама може да осигури прикритие на Маккейн, докато той се справя с това омиротворяване.

Картината определено не е толкова благоприятна за демократите. Това бяха първите преки сблъсъци между Клинтън и Обама, след като Джон Едуардс от Северна Каролина се оттегли, а резултатите предполагат, че демократите се разкъсват на полов и расов признак, тъй като избират между чернокож мъж и бяла жена.

Екзит-полове подсказаха възраждане на характерното за Демократическата партия гласуване по принципа на отъждествяването, което понякога се превръща в истинско проклятие. Чернокожите избиратели преобладаващо подкрепиха Обама, което предполага край на период, в който Клинтън можеше да се конкурира с него за подкрепата на тази част от електората на демократите.

Жените подкрепиха, до голяма степен, Клинтън. Но има една промяна, която е добро предзнаменование за Обама - белите мъже, които преди гласуваха предимно за Едуардс, изглежда се насочват към него. Младите гласоподаватели също преобладаващо подкрепиха Обама, което предполага и разделение на поколенията.

Тежките битки за номинациите може да изтощат партиите. Майк Мърфи, републикански консултант, отбелязва финансовото предимство, което Обама имаше в предишните седмици и заяви, че Клинтън може да се изкуши да отвърне по начин, който да остави партията разделена и да отвори възможност за Маккейн.

"Това може да постави Хилари в ъгъла", каза Мърфи, "и ако тя опита истинска негативна кампания, това може да раздели партията и да се отрази на общите избори." о развоят на тяхната надпревара досега и усетът, показан от Обама и Клинтън, предполагат, че не е неизбежно това да се случи.

Най-острият период в тяхната кампания беше в Южна Каролина, където г-жа Клинтън и бившият президент Бил Клинтън неколкократно поставяха под съмнение кредита на  доверие към  Обама и неговата правдивост.

Но след признаци, че това дава обратен ефект, тя се отдръпна и оттогава в повечето случаи двамата изразяват различията си с по-малка острота. Ако този тон продължи, надпреварата може да завърши без неприримостта, на която републиканците се надяват, следейки резултатите от вечерта на "супервторника".

В заключение, каквито и да са страстите на поддръжниците на Обама и Клинтън, а по всички показатели те са достигнали почти най-високото ниво в политиката, демократите през тази година бяха обединени от силата на тяхното желание да спечелят отново Белия дом след осем години на президента Буш.  

А това, повече от всичко, може да продължи да бъде най-голямото предимство на демократите, докато те навлизат в потенциално бурен период.

 

* Статията е разпространена на български език от БТА. 

 


Кои са фаворити - демократи или републиканци?

image image

imageСтийв Холанд, Ройтерс (Вашингтон)

Изпитващата затруднения американска икономика, непопулярната война в Ирак и осемте години на републикански контрол над Белия дом предвещават успех на демократите на президентските избори в САЩ през ноември. Нали така? Да, може би. А може би не. Мнозина демократи и политически анализатори смятат, че демократите имат естествено преимущество тази година, тъй като страната е обзета от жажда за промяна след два мандата на президента Джордж У. Буш.

Предупредителните сигнали за  републиканците се появиха в броя на гласуващите досега в някои от първичните избори в отделните щати, на които ще се определи кой демократ и кой републиканец ще се изправят един срещу друг в изборите през ноември за приемник на Буш. В Айова, Ню Хемпшър и Невада за демократите гласуваха двойно повече хора, отколкото за републиканците, което говори за по-голям ентусиазъм сред привържениците на демократите в най-оспорваните президентски избори за последните 50 години.

"Смятам, че за републиканците ще е много трудно да постигнат успех заради войната в Ирак, която дори и поутихнала, продължава вече пета година без изгледи за приключването й, както и заради влошаващото се състояние на икономиката", заяви Кал Джилсън, професор по политология в Южния методистки университет в Далас.

През изминалите 50 години единственият път, в който една партия спечели трети президентски мандат, бе когато републиканецът Роналд Рейгън спечели два мандата и бе наследен на президентския пост от вицепрезидента си Джордж Х. У. Буш, който напусна Белия дом преди 15 години. Мнозина обаче смятат, че републиканците могат да обърнат тенденцията. Погледнете например следното проучване: Си Ен Ен попита избирателите кой има необходимите за един президент лични и лидерски качества. Републиканецът Джон Маккейн получи 60 процента, демократът Барак Обама - 59 процента, а сенаторът демократ Хилари Клинтън - 55 процента.    "Сега президентската надпревара изглежда като игра на ези-тура, където монетата вероятно има дори и републикански ръб", написа в неделя във вестник "Вашингтон пост" един от издателите на либералното списание "Американ проспект" Пол Стар. "Ако демократите не останат реалисти и не продължат да действат умно и прагматично, може отново да се  провалим". Има редица причини за съмнения и в двата лагера. Сенаторката от Ню Йорк Хилари Клинтън не се харесва на огромен брой избиратели, които не желаят да върнат семейство Клинтън в Белия дом. Сенаторът от Илинойс Барак Обама даде завладяващо обещание за промяна, но няма много опит във външната политика. При републиканците бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни има опит в икономиката като заможен бизнесмен, но няма много опит в националната сигурност. Сенаторът от Аризона Джон Маккейн има опит във външната политика и националната сигурност, но не е икономически експерт. Въпреки това републиканците смятат, че имат добри шансове и харесаха язвителния дебат в понеделник вечерта между водещите кандидати на демократите - Клинтън и Обама. "Републиканците трябва да насърчат телевизиите да организират все повече и повече дебати, защото всеки път, когато тези двамата застанат един срещу друг, както в понеделник вечерта, те отблъскват демократите и независимите и вдигат рейтинга  на републиканците", заяви стратегът от Републиканската партия Скот Рийд.

Изпращането на допълнителни войници от Буш в Ирак в известна степен допринесе за стабилност и войната вече не е сред основните тревоги на избирателите.

Вниманието на избирателите сега е съсредоточено върху американската икономика, страдаща от сътресенията на пазара за имоти, които заплашват да доведат до рецесия в  годината  на избори. "Ако страната отива към рецесия, това ще е в полза на демократите", заяви Анди Смит, професор по политология в университета на Ню Хемпшър. Според него обаче поставянето на националната сигурност на челно място в кампанията ще е от полза за републиканците и особено ако те номинират Маккейн, който е бивш военнопленник от войната във Виетнам и критикува Буш за начина, по който води войната в Ирак.

Привържениците на Маккейн вярват, че честото му противопоставяне на ръководството на Републиканската партия може да му помогне в надпреварата за президентския пост срещу кандидата на демократите. "Ако погледнем динамиката на политическата ни история, това трябва да е година на демократите", заяви сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм. "Но аз смятам, че необикновеното време, в което живеем, ще наруши традициите и за мен е ясно, че Джон Маккейн представлява най-голямата заплаха за надеждите на демократите да превземат  Белия дом, тъй като той залага на победа в доминираните от демократите щати.


Първичните избори в САЩ - когато двама се карат, третият печели! image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Обама и Клинтън - герои и в карнавалните шествия в Германия   Хилъри Клинтън и Барак Обама остават в битката за номинацията на Демократическата партия. Следващият американски президент обаче може отново да е републиканец.

Целият свят е обърнал сега поглед към САЩ и гледа на случващото се там с напрежение и с надежда. Високият интерес се обяснява с това, че битката между Хилъри Клинтън и Барак Обама за номинацията при демократите не е просто един политически двубой между двама гиганти, тя е много повече - дуел между представители на двата пола, които на всичкото отгоре имат и различен цвят на кожата. Да добавим и това, че наред с Клинтън и Обама третият в състезанието - сенаторът Джон Маккейн също обещава сбогуване с омръзналата на всички "ера Буш". Всички тези надежди се потвърдиха във вторник, когато в повече от 20 американски щата се проведоха първичните избори за определяне на номинациите за президент. Обама и Клинтън остават в надпреварата, но бившата първа дама има лека преднина заради доброто си представяне в Калифорния. Така дилемата ще се запази до последно и заплашва да се превърне в истински вътрешен тест за Демократическата партия. Обама може да разчита на младите избиратели и на мнозинството от афроамериканците, Клинтън - на избирателите от нежния пол и на испаноговорящите имигранти. imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Клинтън, Маккейн, Обама - един от тримата ще стане 44. президент на САЩ

Когато двама се карат - третият печели!

Категоричен победител от гласуването в т-нар. "супер-вторник" обаче е ветеранът Джон Маккейн. Той доказа, че може да побеждава не само в северните и южните американски щати, като напр. в Ню Хемпшир или Южна Каролина, но и в далеч по-либералния щат Калифорния на западното крайбрежие. А както е добре известно, когато двама се карат - третият печели! Защото сега никак не са малко индикациите, че 44-тият президент на САЩ отново може да бъде републиканец. На същинските избори през ноември мнозина американци могат да решат, че ветеранът от Виетнам  Маккейн, прекарал 5 години в плен, представлява най-малък риск. За разлика от Хилъри Клинтън той е зрял и улегнал и не е раздиран от прекалена вътрешна амбициозност и честолюбие. Маккейн има чувство за хумор, остроумен е и с дългогодишен опит във външната политика, което го прави и предсказуем - много повече отколкото например младия и неопитен по въпросите на сигурността Барак Обама.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Маккейн на първичните избори в Аризона

Маккейн - политик с независими възгледи

 Маккейн се противопостави на президента Буш по важни въпроси като воденето на войната в Ирак или в дискусията около затворническия лагер в Гуантанамо. С това той си спечели имиджа на политик с независими възгледи. А по важния за Америка въпрос за имигрантите той минава за либерал.


За първи път през последните 20 години кандидат-президентската надпревара в Америка отново се превръща в истински маратон. Вероятно още няколко седмици или дори месеца ще са нужни, докато един от двамата претенденти на демократите получи достатъчен брой делегатски гласове. - Време достатъчно за американците и останалия свят да открият качествата на кандидата Джон Маккейн.


http://www.bg-watch.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=585&Itemid=40


http://www.bg-watch.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=557&Itemid=40

http://www.bg-watch.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=568&Itemid=40


http://www.bg-watch.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=544&Itemid=40


http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3110759,00.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613684
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930