Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2008 15:04 - Индия в битка с Китай за Африка
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 914 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2008 15:23


Индия в битка с Китай за Африка   от Дневник [891 прочитания]
05 април, 09:00
  image

Индийските стоки вече могат да се намерят навсякъде в Африка

[Reuters]

image

А Черният континент може да осигури на субконтинента храни и ресурси

[Reuters]

image

 

[Reuters]

image

 

[Reuters]

Предишна снимка 1 2 3 4Следваща снимка

var GALCNT = 4; StoryGalInit();

От диамантите на Ботсвана и петрола на Судан и от миротворците в Конго до търговията в Кения индийството присъствие на Черния континент става все по-видимо. Всъщност Индия се опитва да се съизмери с активното настъпление на Китай в Африка през последните години и да си осигури ресурси, необходими за бурно развиващата й се икономика.

Залагайки на относителната физическа близост с Африка и на лидерството си в борбата за деколониализация Делхи за пръв път ще бъде домакин на срещата на държавните глави на Индия и Африка, която ще се проведе на 8 и 9 април. Според анализатори традиционните търговски връзки дават на страната поне културно предимство пред Китай. Самите африканци пък гледат на Индия като ценен партньор, който би могъл да помогне за развитието посредством публично-частни партньорства, посочва Ройтерс.

Връзките на Индия с Черния континент датират от поколения, като индийските общности трайно присъстват в Източна и Южна Африка, настанили се там по време на британското колониално владичество. В Уганда например, от която бившият диктатор Иди Амин изгонва през 1972 г. над 40 000 азиатци, са нетърпеливи да подновят близкото сътрудничество. "Загубихме връзките си с Индия заради икономическата война на Амин с местните индийци, но започнахме бавно да ги възстановяваме", казва Джим Мугунга, високопоставен представител на програмата за приватизация и инфраструктура на Уганда. "Можем да спечелим много по отношение на инфраструктурата и технологията, ако дадем по-голяма роля на Индия".

Африканците не е нужно да се оглеждат надалеч, за да забележат индийския отпечатък на континента - от Сенегал на запад до Кампала на изток и Йоханесбург на юг изобилства с магазини, продаващи сарита, ресторанти предлагащи пиле тандури и други традиционни за субконтинента ястия и богато украсени хиндуистки храмове. Силни са и историческите връзки. В Южна Африка например много индийци се бореха заедно с чернокожите срещу апартейда, вдъхновени от идеите на Махатма Ганди. Самият той през 1893 г. беше изхвърлен от влак точно там заради отказа му да седи в третокласно купе, предназначено за цветнокожи.

"Навлизането на Индия в социално-икономическата тъкан на Африка ще има по-трайно влияние в кратко и средносрочен план от то ва на Китай", казва Хари Броудман, икономически съветник за Африка в Световната банка и автор на "Африканският път на коприната: Новата икономическа граница между Индия и Китай". "Езиковата и културната бариера между Африка и Индия е далеч по-ниска от тази с Китай".

Това все пак не означава, че индийците са застраховане срещу проблеми като този в Уганда по времето на Амин. Миналата година например мирен протест срещу плановете за даване на участък от джунглата в страната на индийска компания за развитие на плантации захарна тръстика прераснаха в насилие срещу индийската общност в столицата Кампала. Тълпи гнавни угандийци убиха с камъни азиатец и атакуваха хиндуистки храм, като носеха плакати: "За всяко отсечено дърво ще бъдат убити петима индийци".

Когато Индия пое по пътя на пазарните реформи през 1991 г. търговията й с Африка се оценяваше на 967 млн. долара годишно. През 2006-7 г. тя нарасна до 20 млрд. долара, тъй като субконтинентът разшири търсенето на пазари, за да захрани своята все по-глобализираща се икономика, нарастваща с 8% годишно. Повечето от този търговски ръст е движен от смесени публично-частни компании с различни размери и интереси от минния бизнес и промишлеността до медицината и градинарството. И най-вече петрола и различните видове руди. Частни компании като "Есар ойл" и държавни като "Ойл енд нечъръл газ" (ONGC) сключиха сделки в Судан, Кения, Либия, Нигерия и други африкански страни. ONGC поднови настъплението си и в Ангола, вторият най-голям производел на петрол в Черна Африка, след като преди време беше изместена от Китай. Причината е тривиална – китайците предложиха помощи от 2 млрд. долара, 10 пъти повече от даваните от индийците.

Внасяща над 70 процента от петрола, необходим за покриването на енергийните й нужди, които освен това ще продължат да растат и към 2030 г. ще се удвоят по данни на Международната агенция по енергия, Индия трябва да търси все нови и нови енергоизточници. Според същите данни към 2025 г. Индия ще е изпреварила Япония и ще се е превърнала в трети в света нетен вносител на петрол след САЩ и Китай. Най-големият й партньор в Африка в момента е Нигерия, осигуряваща около 11% процента от петрола. Двустранната търговия пък се оценява на около 7.9 млрд. долара.

Африка обаче предлага не само петрол. Регистрирал икономически растеж от 6% през 2007 г., Черният континент може да се окаже готов пазар за индийски стоки като например евтиния модел на "Тата" – "Нано", който излиза на пазара през октомври при цена от едва 2500 долара. "Вчера хитът на световната икономика беше Китай, днес е Индия, а след 15-20 години може да бъде Африка и Делхи трябва да е готов за партньорство", казва Нарендра Теная, изпълнителен директор на Световната асамблея по петрола и газа.

Индийските компании очевидно са готови за подобно развитие. Те планират да добиват манган в Западна Африка, желязна руда в Кот Д’Ивоар, злато и уран в Нигер, диаманти в Намибия и Ботсвана. Индийският посланик в Кот Д’Ивоар дори заяви миналата година, че страната му иска да превърна африканската държава в своеобразен център на своите инвестиции в региона. Вицепрезидентът на съседна Гана пък поведе в средата на март търговска делегация, за да привлече инвестиции в страната, която се надява до 2-3 години да започне сериозен добив на петрол. "Разбираме икономическата мощ на Индия и искаме да задълбочим връзките си с нея", заяви Алиу Махама.

Когато индийският премиер Манмохан Сингх посети миналия октомври Нигерия и ЮАР той обеща сътрудничество на много фронтове, включително и в сферата на новите технологии. "Търсим не само количествено увеличаване на търговията и инвестициите, но и качествено нарастване на икономическата конкурентоспособност на Африка и нейните технологични способности", посочи той. Въпреки това засега индийският бизнес може само да завижда на китайската експанзия на Черния континент. Търговските отношения на Китай с Африка бяха по-малки от индийско-африканските, но след това нарастнаха главоломно и днес са за над 55 млрд. долара. Индия обаче има и други, откровено политически цели. Тя откровено разчита на африканска подкрепа, за да си извоюва постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, когато той най-сетне бъде реформиран.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=480545





Тагове:   африка,   Китай,   битка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623349
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930