Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2008 00:28 - Как Джон Маккейн може да победи Барак Обама?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1810 Коментари: 2 Гласове:
0



Как Джон Маккейн може да победи Барак Обама?
image Маккейн има всички шансове да е новият президент на САЩ

Bulgarian Post
18.05.2008 г.

Въпреки, че борбата за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия все още не е приключила, повечето анализатори смятат, че Барак Обама ще се изправи срещу кандидата на републиканците Джон Маккейн. На пръв поглед Обама има много по-големи шансове от застаряващия си опонент, който отгоре на всичкото е натоварен с не дотам доброто наследство на два мандата управление на Джордж Буш. Социологическите проучвания и прогнозите на анализаторите обаче показват, че Джон Маккейн има всички шансове да бъде следващият президент на САЩ. Нека видим как.

Барак Обама е харизматичен млад лидер, който наистина успя да се хареса на много хора. Нещо повече, той буквално е боготворен от младите американци. Показателно е, че на настоящите избори при демократите са се регистрирали да гласуват четири пъти повече младежи в сравнение с 2004 г. Голяма част от тях са на възраст между 18 и 24 години.

Обама има и още едно много сериозно преимущество пред Джон Маккейн. Републиканецът ще понесе всички негативи от двата мандата управление Джордж Буш, което в някои очи прави непосилна за него задачата да спечели изборите.

Републиканците обаче не мислят по този начин. Списание Time прави изключително интересен анализ на тяхната стратегия за спечелване на изборите срещу Барак Обама.

Фалшивият Месия

Барак Обама е възприеман от мнозина от американците именно като месия. Неговата кампания е концентрирана около идеята, че той наистина е различен от политиците в Белия дом и предлага чисто нова визия за Америка. Дори самият той (чернокож) е олицетворение за промяната в политиката на Америка.

От щаба на Маккейн вече започнаха да подриват този образ на Обама. Списанието припомня една реч на републиканеца, която много ясно показва, че републиканците ще се опитат да дискредитират ореола около демократа.

“Аз не претендирам да стана президент, защото съм благословен и историята ми е отредила ролята да спася страната си в тежък момент. Аз предлагам решения, а не хубави думи без реално съдържание”, заяви Маккейн.

Ухажване и спечелване на медиите

Медиите винаги са ключови в една предизборна кампания. Маккейн започва от много добра основа. Сложният му житейски път минал през пленничество във Виетнам, бурен политически живот и десетки перипетии го правят по презумица интересен за медиите.

Оттук нататък, той просто трябва да спечели тяхното доверие. Първите стъпки вече са налице. От щаба на Маккейн винаги допускат със себе си трима или четирима журналисти, които навсякъде следват кандидата. Те са заедно с него в самолета, в автобуса, зад сцената преди митинг.

Тези журналисти имат право да питат за всичко, всеки, по-всяко време. Тази техника е наречена от Pr специалистите “Straight Talk Express”.

Разбира се това е много рисковано за Маккейн, но той е политик убеден в качествата си, следователно от щаба залагат на това, че журналистите ще го харесат, защото той е естествен, не ги лъже и е откровен с тях.

Срещи с хора

Марк Маккинън, един от съветниците на Джон Маккейн е категоричен, че сенаторът от Аризона се чувства много добре сред хора. По думите му с речите си той успява много добре да ангажира зрителите и да ги направи съпричастни. Интересното е, че за разлика от Обама той не си служи с високопарни фрази и претенциозни изкази (Обама е университетски преподавател), а залага на диалог, в който той да бъде разбран.

Маккинън прави сравнение с кампанията на Буш през 2004 г. тогава по думите му срещите на сегашния президент с хората винаги са имали някакъв сценраий. Най-простият пример, който той посочва е освиркването при споменаването на демократите.

За разлика от него Маккейн не се притеснява да говори публика, без предварителна режисура. Той няма проблеми да говори и пред враждебна аудитория.

Баланс между остри нападки и уважение към Обама

Неизбежно, в борбата между двамата кандидати ще се стигне до така наречените мръсни номера. Маккейн е човек с характер, който ще спечели много, ако се покаже като борец, който може да играе твърдо. Въпреки това той трябва да създава впечатление, че е над дребните заяждания, а като по-възрастен от Обама това би му отивало много.

Номиниране на млад и перспективен вицепрезидент

Джон Маккейн е на 71 години, евентуално в края на мандата си ще бъде на 75. Въпреки, че привидно изглежда в страхотна форма (подчертана от красивата му и видимо по-млада жена) възрастта винаги си казва думата. Маккейн добре разбира това и за да избегне нападки по време на кампанията, че е прекалено възрастен за тази работа той, трябва да назначи по-млад и енергичен вицепрезидент. Така ще се успокоят всички, които имат някакви съмнение, че той няма да може да изкара мандата си докрай.

Time припомня, че този модел е проработил много добре, когато Роналд Рейгън стана президент. Той бе избран на 69 годишна възраст, но посочвайки Джордж Буш - баща за вицепрезидент възрастта му спра да бъде коментирана като проблем, както в медиите така и сред опонентите му.

Да привлече демократите, които не харесват Обама на своя страна

 Колкото и харизматичен да е Обама той не е харесван от всички в Демократическата партия. Освен това Маккейн често е показвал достатъчно характер да се опълчи на своята партия и да критикува настоящия президент Буш, което безспорно се хареса на не малка част от демократите. Интересното е, че през февруари социологическо проучване показа, че на предварителните избори при републиканците са взели участие около 14% от демократите, докато едва 8% от републиканците са проявили интерес към вътрешните избори в Демократическата партия.

Тъй-като републиканците посочиха най-либералният измежду себе си за кандидат за президент, много е вероятно това да привлече демократи, които не харесват Обама.

Голямата стара партия

Така републиканците обичат да наричат партията си. Републиканците с основание се гордеят с много добре организираната и ефективна партийна машина, която имат. Това се доказа още на предварителните избори, когато републиканците много по-рано успяха да излъчат своя кандидат за президент и започнаха да се готвят за същинските избори.

Демократите от своя страна все още нямат окончателен отговор, кой ще е техния кандидат. Тежката борба между Клинтън и Обама погълна толкова ресурси и енергия, че фактически, когато бъде излъчен техния кандидат той ще започне без никакво предимство пред Маккейн.

Така те не можаха да се възползват от недоволството в САЩ от политиката на Джордж Буш и да заемат ролята на водачи в кампанията. Те имаха огромната възможност да бъдат водещи на дневния ред на кампанията, но я изпуснаха.

Голямото преимущество на Маккейн обаче идва от друго място. Добре смазаната машина на републиканците за набиране на средства. Барак Обама успява да осигурява голяма част от средствата си благодарение на малки дарения, посредством Интернет. До този момент моделът работи добре, но кампанията едва сега започва.

За разлика от това Маккейн може да разчита на сигурни средства. Чрез системата си от фондове из цяла Америка и подкрепата на големия бизнес, Джон Маккейн вероятно няма да има притеснения с набирането на средства.

Например само за последните и на-важни два месеца на кампанията (октомври и ноември), Маккейн вероятно ще получи над 80 милиона долара.

http://opinions.bpost.bg/story-read-16783.php


Тагове:   как,   може,   Маккейн,


Гласувай:
0



1. анонимен - Маккейн-бъдещия президент на САЩ
26.05.2008 16:43
Избирането на Маккейн за президент,ще бъде добре за САЩ и света.Да му пожелаем успех.
цитирай
2. meto76 - По принцип смятам, че вяма значение ...
26.05.2008 23:04
По принцип смятам, че няма значение за Америка кой ще й бъде президент.От доста време тая страна се развива без значение кой е на власт.Хората просто работят и подреждат живота си, а не хленчат.Обама и Клинтън също ще бъдат добри президенти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612520
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930