Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 23:25 - Защо скъпият петрол е добър за света?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3113 Коментари: 2 Гласове:
0



Защо скъпият петрол е добър за света?

Последна редакция: 30.05.2008, 12:56

Публикуване: 30.05.2008, 11:41

image

©

Автор: Money.bg

Размер на шрифта: a a a

Не трябваше ли човечеството да е достатъчно технически напреднало през 21 век, за да не му се налага да води войни за гъстата и черна смес наречена петрол? Този въпрос си задават редакторите на бизнес медията Marketwatch, като допълват, че искаме или не краят на петролната ера наближава.

Не само американците, но и всички останали хора по света трябва да приемат като позитивен фактор свръх високите цени на суровината и добиваните от нея горива. Живяхме в свят на евтина енергия твърде дълго, което ни попречи да разработим нови и по-ефективни начини за задоволяване на енергийните нужди. По тази причина сега изпитваме толкова големи затруднения, когато краят изглежда толкова неизбежен.

Рекордните цени на автомобилните горива в САЩ и Европа, както и прогнозите за петрол на ниво от $200 за барел, ще са основният катализатор за политически и социални промени в западните общества. Развитите индустриални държави няма да избегнат икономическото забавяне, но то ще е последвано от силен подем. За пример можем да дадем щатската икономика, която претърпя трикратно увеличение в цените на горивата за шест години без да изпадне в рецесия. Започналото хищническо потребление на петрол от Китай и Индия ще доведе до удвояване на текущата цена през следващите две години, което пък най-накрая ще даде нужния тласък за преориентиране на световната икономика извън сферата на фосилните горива.

Хубаво би било да изброим промените, които биха настъпили в момента, в който Светът спре да използва изкопаеми горива и се насочи към алтернативни енергийни източници.

1. Да погребем двигателя с вътрешно горене. Днешните автомобили може да разполагат с всякакви електрически джаджи, но двигателите им работят на същия принцип, на който са работили и в началото на миналия век. Всички ние сме в плен на тази стара технология благодарение на държавното лоби на големите петролни компании в САЩ и ЕС. Не е ли странно как човечеството успя само за няколко десетилетия да намали размера на огромните компютърни терминали до мащабите на джобни устройства, а не може да измисли енергиен заместител на петрола?

2. Икономически стимули. Нуждата винаги се е разглеждала като майка на иновациите. Когато цената на бензина удари следващата психологическа граница (за България 3 лв./л бел.ред.), това ще провокира още по-големи затруднения за потребителите и ще доведе до още по-голям стимул за търсене на алтернативи. Смята се, че технологията, която ще може напълно да измести петрола е все още на 25 години разстояние от сегашния етап на развитие. Ако обаче цената на изкопаемите горива не поскъпне по-осезаемо, никога няма да видим по-сериозни инвестиции за разработка на нови алтернативи.

3. Спад във влиянието на Близкия изток. Регионът, който почти с нищо не е допринесъл за напредъка на модерното общество, държи Запада в заложник на единственото си богатство - петролът. САЩ и Европа не биха имали никакви бизнес или политически интереси в конфликтния регион, ако не беше заради петрола. Арабските екстремисти пък няма да имат финансовата възможност да разработват налудничавите си терористични планове за разпространяване на исляма по света.

4. Сваляне на петролните режими. По-слабата петролна зависимост на западните държави ще направи тоталитарните режими в определени точки на света финансово нестабилни. Венецуела на Уго Чавес и Иран на Махмуд Ахмадинеджад успяха да влязат в челните редове на новините заради петрола, който имат, а не заради някаква съществена политика, която провеждат. Ако Западът, който те толкова мразят, спре да финансира съществуването им, „петролните лидери" ще трябва да се оправят сами и то без реките от пари, които в момента имат. Колко време ще издържат да ръководят страните си така, само времето ще покаже?

5. Развитие на обществения транспорт. В условията на свръх скъпи горива, все по-малко ще стават онези хора, които ще могат да си позволят да използват автомобилите да ходят на работа всеки ден. Системата за градски транспорт ще получи силен стимул за развитие, а задръстванията ще намалеят. През последните 30 години например, метрото на големите градове почти не се развиваше, тъй като евтиният бензин задържаше хората зад воланите на колите им. По-малко автомобили на пътя е равно на по-малко замърсяване в големите градове, от което пък всички ще спечелим.

6. Възстановяване на финансовата дисциплина. Все повече американци и европейци потъват във водовъртежа на лизинговите плащания за автомобилите си, само за да могат да поддържат начин на живот предполагащ ежедневно шофиране до магазина, работата и дори ресторанта. Тук дори може да видим нов курс при развитието на имотния пазар и местата, където хората ще живеят.

7. Успокояване на световните конфликти. За съжаление ние човешките същества не сме достигнали такова ниво на развитие, което да ни забрани да воюваме един с друг заради някакво благо. Съществуването на оръжия за масово поразяване допълнително нагнетяват обстановката и са предпоставка за сериозни конфликти в бъдеще. Високите цени на петрола ще забавят западното развитие, но което е по-важно ще усмирят устрема на Индия и Китай, които са на път да допуснат същите грешки на растежа.

Ако успеем да се отървем от петролната си зависимост, това ще е едно от най-забележителните постижения на човечеството за първата половина на 21 век. Постепенното изхвърляне на произлизащите от петрол субпродукти като химикали, пластмаси, пестициди и изкуствени торове, ще допринесе за един по-добър и чист свят. Сам по себе си петролът е „суров". Време е да се хванем в ръце и да разработим нов и по-чист източник на енергия, а това няма да стане преди да изпитаме затрудненията на скъпия петрол.


http://money.ibox.bg/comment/id_781986468




Тагове:   петрол,


Гласувай:
0



1. eien - Ето една добра новина
04.06.2008 10:00
Около 100 млрд. йени (близо 958 млн. долара) планира да инвестира японската компания Itochu Corp. в изграждането на соларен парк в у нас.
Проектът ще бъде един от най-големите соларни паркове в света и ще генерира 100 мегавата електроенергия.Това ще бъде достатъчно, за да се осигури електричество за 25 хил. домакинства.Очаква се строителството да приключи до 2010 г.


цитирай
2. meto76 - Подкрепям идеята за соларни и вя...
06.06.2008 22:15
Подкрепям идеята за соларни и вятърни паркове в страната, но да го видя с очите си първо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615892
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930