Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2008 22:02 - “Дриймтиймът” май не е толкова добра идея...
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2072 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 08.06.2008 00:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  “Дриймтиймът” май не е толкова добра идея... Николай Атанасов - 6 Юни 2008 Един малко по-дълбок поглед под повърхността на дискусията “за” или “против” Хилъри Клинтън като вице на Обама
image

Единният кандидат-президент на Демократическата партия на САЩ, Барак Обама, снощи се е срещнал тайно с доскорошния си най-голям съперник, Хилъри Клинтън, като естеството на разговорите им остава неизвестно, но се предполага от всички – евентуалната им бъдеща съвместна работа и издигането на Клинтън като кандидат-вицепрезидент, съобщава CBS News.

Въпреки упоритата кампания на някои от най-големите поддръжници на бившата първа дама за сформирането на т. нар. “екип-мечта” (dream ticket) на демократите, последните сондажи на общественото мнение на специализираната агенция Rasmussen Reports от 4 юни показват, че само 51% от привържениците на партията засега одобряват събирането в една двойка на Обама и Клинтън. Демократическата кандидат-президентска двойка с Клинтън като вицепрезидент намира още по-малка подкрепа сред избирателите като цяло, като 34% казват “да”, а 44% са “против”.

Изненадващо, евентуалната комбинация Обама-Клинтън не се радва на популярност дори сред жените, 36% от които са за определянето на представителката на техния пол за вицепрезидент, 41% са против, а 23% все още не са решили. Кандидатурата на Клинтън се подкрепя от 45% от афроамериканските избиратели, 35% от които са против, а 19% не могат да преценят. Сред белите избиратели, 47% са против, 32% са на мнение, че това е добра идея, а 21% не са сигурни.

Идеята за Клинтън като вицепрезидент на Обама не е популярна и сред друга група от най-изявените й привърженици – работническата класа. Подобна двойка се подкрепя само от 47% от незавършилите гимназия и 47% от тези с доходи под $ 20 000 годишно.

В момента над избора на вицепрезидент работи група от 3 експерти, привлечени от Барак Обама – дъщерята на убития президент Джон Кенеди, Каролин Кенеди, бившият зам.-секретар на Департамента по правосъдието, Ерик Холдър и селектиралият и предишни кандидат-президентски двойки на демократите, Джим Джонсън.

Според множество анализатори обаче, вицепрезидентския пост на Хилъри Клинтън, не би устроил нито нея, нито Барак Обама. Постът на втори човек във властта в САЩ принципно се смята за чудесна стартова позиция за спечелването на президзентското кресло на изборите след 4 години, н в случая с Обама, Хилъри вероятно ще се наложи да чака “звездния си миг” не 4, а 8 години, тъй като младият и амбициозен Обама очевидно има за цел не един, а два президентски мандата, смята анализаторът от базирания във Вашингтон политологически институт The Brookings Institution Уилям Галстън. Като вицепрезидент, Клинтън няма да може да се кандидатира срещу прекия си началник през 2012 г. и ще трябва да чака до 2016 г., когато вече ще е на 69 години.

“Ако Клинтън влезе в бюлетината на Обама, в неин интерес би бил провала на политиката на новия президент”, посочва Галстън. Идеален вариант на Клинтън би бил импийчмънтът на Обама, след което тя би заела неговото място. Чернокожият кандидат-президент едва ли би искал да има до себе си толкова “размирен” и властолюбив заместник.

Друго важно обстоятелство е, че “Дриймтиймът” е “нож с две остриета”, който може както и да обедини избирателите-демократи, така и да лиши партията от шансове в борбата с Джон МакКейн. Клинтън и Обама представляват двете крайности на вижданията в Демократическата партия и “принудителното” събиране на двете крайно поляризирани фигури, ще подчертае преди всичко техните различия, а не индивидуалните им силни страни.

Извън рамките на политическата коректност, двойката Обама-Клинтън би събрала на едно място цели два нестандартни кандидати – чернокож и жена. Отсъствието на поне един крласически, нормален, обикновен и солиден политик, т. е. “бял мъж”, според американските схващания, демократическата двойка ще загуби значителна част от вота на умерените и консервативните избиратели. 

В тази връзка, според Bloomberg, най-добрият вариант за Обама би било привличането като вицепрезидент на носителят на Нобелова награда за мир, Ал Гор. Според анализаторът на Центъра “Карнеги” в Москва, Мария Липман, чернокожият сенатор от Илинойс може да се ориентира именно към варианта Гор. “Вицепрезидентатите по принцип се подбират с оглед на слабите страни в компетенциите на самия президент, които те да компенсират. Слабото място на Барак Обама е външната политика, където ал Гор би се ползвал с огромно влияние”, посочва Липман. 

Самата Клинтън все още не е изказала ясната си позиция по въпроса, като посочи само, че ще призове привържениците си да подкрепят Обама като единен кандидат на демократите. Това се очаква да стане утре, на прощалната й среща със симпатизантите й във Вашингтон. “В събота ще говоря за това, как можем да сплотим партията около сенатор Обама. През цялата кампания говорех, че ще застана решително зад Обама, ако той спечели предизборната борба, и смятам да спазя обещанието си”, заключи Клинтън.


http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=15266

 



Тагове:   май,


Гласувай:
0



1. vechernica - Dosta informativno. Az primerno ne ...
08.06.2008 16:06
Dosta informativno.Az primerno ne znaeh che Al Gore se gotvi za vice.
цитирай
2. meto76 - Спекулациите около кандидатите за ...
09.06.2008 16:12
Спекулациите около кандидатите за вицепрезидент са много, някъде четох около десетина кандидатури.


Ето линк с възможните кандидати за вицепрезидент - http://bgnewsroom.com/singlevoice/?ID=1898



http://e-vestnik.bg/3997
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580192
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031