Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2008 20:09 - Сагата Романови
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 10358 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2008 20:28


Сагата Романови

17.07.2008

В нощта на 16-ти срещу 17 юли 1918 г. в мазето на инженер Ипатиев в Екатирининбург са били разстреляни 11 души: последният руски император Николай II, императрица Александра Федоровна, наследникът на престола Алексей, великите княгини Олга, Татяна, Мария и Анастасия, доктор Боткин, камериерката Демидова, готвачът Тихомиров и лакеят Труп.

Съвременниците отбелязват символичното съвпадение: първият Романов – в Ипатиевския манастир, последният – в дома на Ипатев. Екатерининбургският разстрел често се съпоставя с екзекуцията на Карл I, Лудвиг XVI и Мария-Антоанета. Сравнение обаче не може да става – европейските монарси са били осъдени от парламентите, присъдите са били разисквани, произнесени и изпълнени публично. В Ипатиевския дом не е имало екзекуция, а убийство, макар и извършено по волята и от представители на властта.

Борбата за власт винаги е била жестока и кървава. Случаите с убийствата на царе в историята нямат брой. От осем английски крале, управляващи през 15 век само четирима са починали от естествена смърт. От 14 руски императори, Николай е петият, умрял от ръцете на убийци. Някои говорят така: Какво толкова се е случило в Ипатиевския дом? Защо гвардейци да могат да убиват, а пролетариите не? От морална гледна точка разликата е очевидна. Придворните заговорници са рискували живота си, а болшевиките са се разправяли с невъоръжени хора, изцяло намиращи се под тяхна власт. А убийството на абсолютно невинни деца прави екатерининбургският разстрел безпрецедентен със своята жестокост и цинизъм.

Още могат да се чуят гласове, че болшевиките са действали в състояние на крайна необходимост: към града приближавали белогвардейци и чехословаци. Но на първо място, сваленият цар не е бил особено популярен сред белогвардейците. Много от тях са поддържали монархията по принцип, но са се сражавали за създаване на Учредително събрание, а не за връщане на власт на Николай II, който по това време вече се е бил отказал от престола. И второ, при желание е имало достатъчно време да се изведе царското семейство от Москва.

Днес се навършват 90 години от екзекуцията на последния руски император и неговото семейство. И в навечерието на това тъжно събитие Руската прокуратура огласи почти сензационната новина, че практически е приключила пълната идентификация на останките на всички членове на царското семейство.

Част от представителите на рода Романови прие новината възторжено и изрази надежда за скорошно погребване на останките, принадлежащи според следствието на наследника на престола Алексей и великата княгиня Мария Николаевна, в Петропавловската крепост в Петербург.

Друга гледна точка застъпва великата княгиня Мария Владимировна, именуваща се глава на Императорската династия. Тя посрещна годишнината в екатерининбургския Храм на Кръвта, издигнат на мястото на разрушения Ипатиевски дом, където е извършено злодеянието.

„Отново отиваме в Русия с траурни дрехи, както казва моят син”, смее се Мария Владимировна. „Може би за Романови ще има и по-весели поводи за визита в родината”.

Мария Владимировна, която е призната за глава на Династията Романови от болшинството кралски семейства в Европа, но непризната от отделни родственици, пристигна в Русия за участие в паметните мероприятия, свързани с 90-та годишнина от убийството на царското семейство. В Русия са и братът на последния император великия княз Михаил, великата княгиня Елисавета Феодоровна (да не се бърка с преподобна Елисавета Феодоровна, сестра на царица Александра. Тя е убита на следващия ден.) и други членове на императорската фамилия.

Великата княгиня е в добро разположение на духа: пресата й отделя особено внимание след пристигането. А и тя вече няколко години се бори с Генералната прокуратура на Русия за реабилитирането на царското семейство и официално осъждане на убийството им. Засега резултат няма – прокуратурата твърди, че има криминално престъпление, а не политическо и затова не е нужна никаква реабилитация от страна на държавата.

„Това е нонсенс!” – раздразнено твърди великата княгиня. „Уралсовет не са просто хора от улицата, а орган на местната власт. Решението е било одобрено от Москва със задна дата. Императорът и семейството му са били лишени от свобода и са държани под арест с правителствено разпореждане. За това има маса документи. Как може да се твърди, че убийството не е политическо!”, ядосана е княгинята.

Мнозина наричат реабилитацията на Николай II и неговото семейство потенциална първа крачка към признаването на официалния статут на Руската императорска династия в самата Русия, както бе направено в Сърбия и Румъния, където съответно принц Александър и бившият крал Михай получиха възможност да участват в обществения живот, а официалните власти им върнаха част от конфискуваното от комунистите имущество. За такова развитие на събитията има желание и самата Мария Владимировна.

Дали нежеланието на руските власти да реабилитират царското семейство не е заради потенциалната опасност за конкуренция на президентската власт от страна на Руската императорска династия? „Печално е, ако руските власти мислят така. Но те имат право така да мислят. Аз обаче не искам в мое лице официалната руска власт да вижда конкуренция, а помощник за възраждането на Русия”, казва Мария Владимировна.

Дали пък работата не е в нежеланието да се върне собствеността на Романови? „Боже, мой, дайте ми веднага документ, които да подпиша, че не искам нищо за себе си!”, категорична е тя. Мария Владимировна казва, че е против тоталната реституция, но все пак смята, че ограбените от предишния режим трябва да бъдат компенсирани. По думите й става въпрос за милиони хора, пострадали в годините на съветската власт.

Руската православна църква, почита днес паметта на мъчениците с всенощни бдения във всички храмове и както преди не бърза да се радва на съобщението за потвърдената идентичност на откритите останки на двете деца. „Официалната позиция на Църквата все още не е огласена. Мисля, че тя иска да узнае, макар да няма търпение, нещо повече за изследванията на учените, още повече, че вече имаше няколко окончателни заявления за разпознаване останките от телата на Алексей и Мария”, заяви заместник-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московския патриарх Всеволод Чаплин.  

При това свещеникът отбеляза, че в някои от случаите учените все още имат съмнения за идентичността на останките, но се опитват да провеждат открита дискусия по време на изследванията си. „И най-главното, тези изследвания трябва да бъдат убедителни и разбираеми за всички хора”, подчертава Чаплин.

Вероятно именно с тази цел началникът на Свердловското областно бюро за съдебно-медицинска експертиза Николай Неволин разказа в сряда на журналистите подробности за изследванията. По думите му са били намерени 44 костни фрагмента със следи от изгаряния с киселина и дупки от куршуми. Антропологичната експертиза определила само, че в гроба са били погребани момиче на 17-19 години и човек с неустановен пол на възраст 12-14 години.

"При стоматологично изследване са установени аномалии по зъбите на останките от второто погребение, аналогични на тези и от първото погребение. Изследванията на амалгамата на пломбите от двете погребения са дали пълно съвпадение”, казва Неволин. Генетична експертиза потвърдила, че другите останки са на човек от мъжки пол. Останките обаче не можели да дадат ясна представа колко човека са били погребани, затова бил използван спектрален и рентгено-флорисцентен метод за изследване. „Всеки човек има свой състав от микроелементи. Така ние разбрахме, че телата са две”, пояснява Неволин.

Изследване на ядрото на ДНК, по думите му, потвърждава, че останките от първото погребение и от второто принадлежат на членове от едно семейство. „В ядрото на ДНК се съдържа 50% генетична информация от майката и 50% от бащата. Ние направихме сравнението не по 6, както обикновено се прави, а по 17 лакмуса. Изследванията от първото и второто погребения дадоха съвпадения по всички 17 лакмуса”, пояснява той.

Анализ на митохондриите, които се предават на децата само от майката, е доказал, че останките на Николай II „генетично съвпадат с кралицата на Дания”, а останките на 5-те деца съответно спадат към Александра Феодоровна и по-нататък с кралското семейство в Англия. Изследвания на Y-хромозомата, предаваща се без изменение от баща на син, показва, че са сходни останките на Николай II с наследника му Алексей, а също така и с княз Андрей Романов.

"На основание на всички проведени експертизи може с пълна увереност да се каже, че всички погребани в двата гроба до Екатерининбург, са членове на едно семейство и в частност от втория гроб останките са на престолонаследника Алексей и великата княгиня Мария”, обобщава Неволин.
 
Някои членове на династията Романови безрезервно вярват на тези доводи, и смятат, че вече е време да се вземе организационно решение. „Разбира се, ние искаме цялото семейство да бъде погребано на едно място, но как и кога това ще бъде направено, все още не знаем”, каза на пресконференция в Петербург правнукът на император Николай I княз Дмитрий Романов.

На свой ред представителят на асоциацията на членовете на семейство Романови Иван Арцишевски настоя за създаване на държавна комисия. Княз Дмитрий Романов призна, че „за погребението семейство Романови ще бъдат трети – преди тях трябва да се произнесат руското правителството и църквата”.

Почти обаче няма съмнение, че действително са идентифицирани останките на цялото руско императорско семейство, убито от болшевиките. Това ще сложи кръст на десетките предполагаеми деца и внуци на царя, които периодично се появяваха на световната сцена и в последно време даже започнаха да искат от Русия реституция на цялото имущество, принадлежащо на царското семейство. Повече няма да има никакви наследници, претендиращи за трона, никакви Анастасии с изгубена памет (спомнете си филма на Ингрид Бергман), самозвани Марии, Олги, Татяни вече няма да бъдат приемани сериозно.

Първият измамник с царската титла се казвал Алексей. Той бил белогвардеец, който заради твърдението си, че е наследника на престола, е бил приет с почести (в този момент това е устройвало царските генерали) на гарата в Омск, в Сибир през 1919 г. По-късно се оказал в затвора за мошеничество. Бил освободен след контранастъпление на червените, на които разказал, че бил принуден от белите да се провъзгласи за наследника на Николай. Той тръгнал да се изкачва по върховете на партийната стълбичка, докато бивш негов съкилийник не го разпознал.

Анна Андерсън, появила се в Берлин през 1920 г., безусловно била смятана за знаменитата Анастасия. Имало е след това още много други Анастасии – руски, полски, холандски. Някоя си Евгения Смит произвела фурор в САЩ и даже написала книга, в която твърдяла, че е единствената дъщеря на императора, която оживяла след разстрела. През тези години се появява и полският Алексей, някой си Михаил Голеневски, бивш офицер от полското разузнаване, съветски агент, който през 1961 г. в Берлин минава на страната на американците и започва работа в ЦРУ. Мъжът, роден през 1922 г. (престолонаследникът Алексей е бил роден 1904 г.) твърдял, че изглеждал на 18 години, но бил по-млад заради хемофилия – болест, която е имал синът на царя. В Америка ежеседмичникът Life организирал среща със Смит. Той веднага разпознал в нея Анстасия, а тя с готовност се заклела, че полякът е нейният по-малък брат Алексей. Очевидно, тя се е объркала, когато е написала в книгата си, че само тя е оцеляла след екзекуцията. През 1964 г. ЦРУ, което се оказало заради това в затруднено положение,  уволнило Голеневски.

Някой си Анатолий Ионов заявил, че е син на Анастасия. Той написал на Путин, че майка му трябва да бъде погребана заедно с другите членове на царското семейство. Някоя си Наталия Билиходзе, самопровъзгласила се за наследничка на Романови през 1955 г., била далеч по-конкретна. През 2002 г. тя пристигнала в Русия, за да поиска да и бъде върнато цялото имущество на Романови. Оказало се, че има такова лице – Наталия Белиходзе, но тя е починала през 2000 г. и някой злоупотребява сега дори с нейното име.

Сагата на Романови не е приключила.

http://bgnewsroom.com/singlevoice/?ID=2018






Гласувай:
0



1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
20.07.2008 20:35
http://www.youtube.com/watch?v=2b-Cfe7fPok&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xHbV20Q5Hn0
цитирай
2. анонимен - buy viagra 414 14815
18.10.2012 10:12
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#12710]buy viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#18239>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#20056 buy viagra online
цитирай
3. анонимен - viagra online 685 15976
18.10.2012 23:46
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16613>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#18887>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#21114 buy viagra online
цитирай
4. анонимен - payday loans online 970 1302
19.10.2012 06:45
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20171>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10646>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5674 payday loans online
цитирай
5. анонимен - generic viagra 8500
20.10.2012 03:35
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#yiedl>viagra 120 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ivorw >viagra without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ijbmg viagra 150 mg
цитирай
6. анонимен - buy kamagra 100mg 16858
20.10.2012 14:30
<a href=http://orderkamagranow.com/#egvsc>buy kamagra cheap</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#qozjb >100mg kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#bapct kamagra 100mg
цитирай
7. анонимен - cialis 40 mg 1049
20.10.2012 16:09
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#mvddf>cialis 40 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#glbmw >buy cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cxwxc buy cialis
цитирай
8. анонимен - generic levitra 20210
23.10.2012 07:19
<a href=http://orderlevitrahere.com/#qyduz>buy cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#ofvfy >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#dyceu levitra 40 mg
цитирай
9. анонимен - payday loans 366 12614
23.10.2012 23:15
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14022>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18938>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#16586 payday loans
цитирай
10. анонимен - generic levitra 15528
24.10.2012 03:27
<a href=http://levitrastorehere.com/#gwwku>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#pofmn >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#fhsxy buy levitra
цитирай
11. анонимен - cialis online 712 10564
24.10.2012 07:29
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19535>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#15192>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#10062 buy cialis online
цитирай
12. анонимен - buy kamagra 17960
24.10.2012 15:07
<a href=http://kamagrastorehere.com/#idvtq>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#lnukz >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#hgqkl buy kamagra
цитирай
13. анонимен - buy cialis 8891
24.10.2012 16:08
<a href=http://cialisstorehere.com/#ipvet>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#mkenm >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#llaye cheap cialis
цитирай
14. анонимен - buy viagra 3992
26.10.2012 01:14
<a href=http://viagrastorehere.com/#qhjeb>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#wwkyt >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#iewml viagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605252
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930