Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 11:57 - Обама: Осем години стигат
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1093 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2008 11:59


Обама: Осем години стигат


Сенаторът от Илинойс засили рязко критичния си тон към републиканците, чийто кандидат обвини в пълно неразбиране на нуждите на обикновения американец 29.08.2008

Четиридесет и пет години след като Мартин Лутър Кинг произнася историческата реплика: "Аз имам мечта - да дойде ден, в който моите деца няма да бъдат преценявани по цвета на кожата, а по достойнствата на характера им", Барак Обама стана първият афроамериканец в историята на САЩ, който прие официално номинацията да се състезава за президент от името на основна политическа сила.

var displ_art = 1; var art_count = 1;

image
Фото: ЕПА/БГНЕС
image
1) display_arts(displ_art-1)" target="_blank">image 

На фона на внушителен декор, напомнящ архитектурния стил от епохата на конфедерацията, на футболния стадион "Инвеско фийлдс" в Денвър, Колорадо, Обама заяви пред 75 хил. души в последния ден от Конгреса на демократите, че той е носител на промяната, от която има нужда Америка

(вж. видео и транскрипт на речта му в сайта на "Ню Йорк Таймс").

Той описа житейския си път като

въплъщение на американската мечта

и увери аудиторията, че избирането му е гаранция за възстановяването на обещанието, което Америка дължи на своите граждани.

Обама посочи ролята на онези, които са направили възможно номинирането му. Нека благодаря на кандидатите, които ме съпътстваха в това пътуване и най-вече на онази, която продължи най-дълго да се състезава - шампион на американската работническа класа и вдъхновение за моите и ваши дъщери - сенатор Хилари Родам Клинтън, каза Обама и подчерта вдъхновението, което е получил и от бившия президент Бил Клинтън, както и от Тед Кенеди, Джо Байдън.

Той описа състоянието, в което се намира страната като криза, и подчерта значението на предстоящите избори за преодоляването й.

Обама посочи некомпетентността на настоящата администрация и

безотговорното управление на Буш

като основна причина за бедственото положение на средната класа и изтъкна, че Маккейн не предлага алтернативна на досегашния курс, а продължение на пагубната за страната
политика.

Кандидатът изложи своята и на партията си визия за икономически просперитет, свързана с увеличаването на икономическите възможности на средния американец, намаляването на зависимостта от внос на петрол и създаване на нови източници на енергия.

Преди четири години аз се изправих пред вас и ви разказах моята история - за краткия съюз между млад мъж от Кения и жена от Канзас, които не са били нито богати, нито известни, но са споделяли вярата, че в Америка техният син може да постигне всичко, което поиска, каза Обама, който представи житейския си път като въплъщение на американската мечта и като символ на надеждата за всеки американец.

Това е обещанието, което е основно за тази страна - че всеки, който работи много и жертва себе си, може да преследва индивидуалните си мечти и в същото време да бъде част от американското семейство и да направи така, че следващото поколение също да преследва мечтите си, добави Обама.

Сенаторът от Илинойс подчерта и

историчността на момента,

станал възможен благодарение на смелостта и вярата на поколенията преди него.

Ето защо аз съм пред вас тази вечер. Защото във всеки момент когато тази мечта е била застрашена, обикновените мъже и жени - студенти и войници, фермери и учители, медицински сестри и чистачи - са намирали куража да я запазят жива, каза Обама.

Кандидат-президентът описа настоящето като преломен момент, "когато нашата нация е в състояние на война, нашата икономика е в криза, и когато обещанието на Америка е заплашено за пореден път."

Обама открои в речта си

икономическите причини като най-важните,

които трябва да отведат избирателите до урните, заради големия залог, който е поставен на карта.

"Ние се събираме като един в този критичен момент. Днес повече американци са безработни и все повече работят за по-малко пари. Много от вас загубиха домовете си, а други наблюдават как цените на къщите им намаляват. Много от вас имат коли, които вече не могат да си позволят, сметки по кредитните си карти които не могат да платят и разходи за образованието, които не са по силите ви", посочи Обама.

Сенаторът от Илинойс директно посочи некомпетентността на настоящата администрация и безотговорното управление на Буш като основна причина за катастрофалното положение на средната класа.

Не всички тези предизвикателства могат да бъдат разрешени от правителството. Но невъзможността да им се отговори е директен резултат от неуспешната политика на Вашингтон и неуспешния мандат на Джордж Буш, заяви Обама и призова аудиторията да вземе активно отношение към бъдещето на страната.

"Америка, ние сме над нивото на тези последни осем години. Тези избори са нашият шанс да запазим през XXI в. обещанието на Америка живо", подчерта той.

Обама припомни още веднъж, че републиканският кандидат за президент

не предлага алтернатива на досегашното управление

"През следващата седмица в Минесота същата партия, която ви донесе два мандата на Буш и Чейни, ще поиска от страната трети мандат. На 4 ноември, ние трябва да се изправим и да кажем: "Осем години стигат", заяви Обама.

Той призова аудиторията към реализъм и вярна преценка на шансовете за промяна на досегашния курс, ако Маккейн врезе в Овалния кабинет.

"Свидетелствата са налице: Маккейн гласува за Джордж Буш 90% от времето. Той обича да говори за преценка, но всъщност, какво значи неговата преценка, когато той смята, че Буш е бил прав през 90% от времето? Аз не знам за вас, но аз не съм готов да приема като достатъчни 10% шанс за промяна."

Обама засили рязко своя критичен тон към своя опонент, когото обвини в

пълно неразбиране на нуждите на обикновения американец

и в надменно отношение към средната класа. Обама припомни изказването на един от водещите съветници на Маккейн, нарекъл американците "лигльовци".

"Защо иначе той ще дефинира средната класа като хора, които изкарват под пет милиона на година? Защо ще предлага данъчни облекчения за големите корпорации и петролните компании, но не и един цент данъчна ваканция за повече от сто милиона американци? Защо ще предлага здравноосигурителен план, който всъщност ще облага придобивките на хората? Това не е защото Джон Маккейн не го е грижа, а защото няма представа от положението", каза Обама.

Той обвини кандидата на републиканците в некомпетентност и привързаност към крайно консервативната философия, според която единственият икономически регулатор е пазарът.

"Нямаш работа? Лош късмет. Нямаш здравна застраховка? Пазарът ще се погрижи. Роден си в бедност. Издърпай се сам за връзките на обувките, дори и ако нямаш обувки. Ти си оставен сам на себе си", посочи Обама.

"Вижте, ние демократите, имаме съвсем различно мерило за това какво означава прогресът на тази страна. Ние измерваме прогреса чрез това колко хора могат да намерят работа, с която да си плащат ипотеката, дали можеш да заделиш малко пари в края на месеца, за да можеш един ден да гледаш как децата ти получават диплома. Ние измерваме прогреса с 23 милиона нови работни места, създадени от Бил Клинтън, когато средният доход на американското семейство се покачи със 7500, вместо да падне с 2000 както е при Джордж Буш", каза още Обама.

Той обеща, ако спечели битката за Белия дом, да намали данъчното бреме за малкия и среден бизнес, да създаде нови работни места, да ликвидира за период от десет години зависимостта на Америка от външни доставки на петрол, да създаде нови източници на енергия и да преустрои производствата в посока на по-ефикасно използване на енергията.

"Това е обещание, което трябва да спазим. Това е промяната, от която имаме нужда сега", каза Обама.

Той акцентира в речта си и върху

готовността си да бъде върховен главнокомандващ,

както и върху погрешната преценка на Маккейн по отношение на войната в Ирак и истинските корени на тероризма.

И днес, след като моят призив за времеви рамки за изтегляне на нашите войски от Ирак бе повторен от иракското правителство и дори от администрацията на Буш, Джон Маккейн остана самотен в своето упорито отрицание да приключи тази погрешно водена война, посочи Обама.

Той увери аудиторията, че не би се поколебал да използва сила, когато всички средства са изчерпани.

Като главнокомандващ аз никога няма да се поколебая да защитя тази нация, но аз ще изпратя войските ни само с ясна мисия и ще имам задължението да ги снабдя с екипировката, от която имат нужда, и с грижите, от които се нуждаят, когато се върнат у дома, добави Обама.

Илинойският сенатор засегна и темата за патриотизма в речта си, както и необходимостта от консенсус по основни въпроси, касаещи бъдещето на страната.

"Времената са много сериозни, залогът много висок, за да играем според старите политикански правила. Нека се разберем, че

патриотизмът няма партия

Аз обичам тази страна, както и вие, както и Джон Маккейн", каза той.

Обама подчерта още веднъж в заключение историчността на момента и ролята на предстоящите избори за радикална смяна на посоката, в която страната върви.

"Америка, ние не можем да се върнем назад. Ние не можем да вървим сами. В този момент, в тези избори, ние трябва да се вречем, че ще вървим към бъдещето", каза той.

Речта на Обама бе предшествана от изпълнение на националния химн на САЩ от носителката на "Оскар" Дженифър Хъдсън. От трибуната на "Инвеско фийлдс" говори и бившият вицепрезидент Ал Гор.

Аз вярвам в рециклирането, но рециклирането на политиката на Буш от страна на Джон Маккейн е смехотворно, каза Ал Гор и сравни Обама с Ейбрахам Линкълн.

БТА 

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1228733



Тагове:   осем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580514
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031