Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 09:24 - Русия е нагла, Европа – слаба; Южна Осетия и споменът от Северен Кипър
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1563 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2008 23:19


Русия е нагла, Европа – слаба
Бернар-Анри Леви*, в. “Уолстрийт джърнъл”

28 Август 2008

image
Бернар-Анри Леви
Бъдещето на руското нашествие в Грузия все още е неопределено. Но могат да бъдат направени някои изводи:

В постсъветската ера руската сила е извънредно брутална, както вече видяхме в Чечения. Тази бруталност беше повторена – макар и в по-малка степен – при окупацията на една суверенна държава, извършена от руската армия, която настъпваше и се оттегляше където и както реши, пътем разрушавайки военната и гражданска инфраструктура на младата демократична държава пред погледа на потресения свят. Днес е Грузия. Утре може да е Украйна. Или пак в защита на преследваното рускоезично население ще са Балтийските страни? Или Полша?

Нова Русия не се интересува от международните протести, увещания и предупреждения. Студената война имаше своите правила. Знаците бяха внимателно дешифрирани. Използвахме полувоенна, полупацифистка херменевтика, за да реагираме на противниковите “сигнали с пушек и сирени”, по израза на философа Мишел Сере. В тази нова Студена война вече няма сигнали. Няма правила. Русия отговаря с неприлични жестове на нашите “послания”, които си знаем, че няма да имат ефект. Нали тъкмо когато Кондолиза Райс беше в Тбилиси, Владимир Путин с доскоро немислим цинизъм и самоувереност заповяда на войските си настъпление в Каспи, на 30 километра от грузинската столица.

Русия безсрамно извращава принципи и идеи. Тя размахва “прецедента” с Косово, като че ли има нещо общо между случая със сръбската провинция, която с десетилетия беше подложена на репресии, насилие и етническо прочистване, и Осетия – жертва на “геноцид”, който според последните проучвания (доклад на Human Rights Watch) е отнел 47 живота. И погледнете как използват в своя полза – както и в интерес на рускоезичните малцинства, които искат да върнат под крилото на Империята – аргумента за “задължението за намеса”, който трябва да оправдае грабежите на руската армия и нейните опълчения в Гори и други места. А това е прекрасен, висок принцип, скъп на френския външен министър и някои други. Как смеят! Е, г-н Путин посмя и го направи.

Европейската – и в този случай френската – дипломация е слаба. Очакваме от великата демокрация да осъди и накаже агресора без уговорки. На практика направихме обратното. Беше наказана нападнатата страна. Слабият беше накаран да отстъпи. Точно както преди 15 години в Дейтън босненският лидер Алия Изетбегович беше принуден да подпише договора за разпокъсването на страната му. Грузинският президент Михаил Саакашвили също беше принуден да приеме документ, наричан от руснаците “планът Медведев”. В него една дума не се казва за териториалната цялост на Грузия. А освен това съдържа клаузи за “допълнителни мерки за сигурност”, които дават право на руската армия да бъде разположена и да патрулира на територията на страната, което е скандално по принцип и с неопределено приложение. Дали светът се е обърнал нагоре с краката или сънуваме?

Западното обществено мнение от първия ден стана лесна жертва на кремълската пропаганда. Знаем, че руската армия усилено се е подготвяла за война преди 8 август. Знаем, че е съсредоточила на “границата” между Грузия и Южна Осетия значителни военни и паравоенни сили. Знаем, че руснаците методично са ремонтирали железопътната линия, по кяито са минали военните ешелони и знаем, че поне 150 танка са влезли в Южна Осетия през Рокския тунел сутринта на 8 август. С други думи, вече никой не може да игнорира факта, че президентът Саакашвили е решил да действа, когато не е имал друг избор и войната вече е била започнала. Но въпреки това натрупване на факти, които би трябвало да са очевидни за добросъвестния и внимателен наблюдател, много от медиите подхванаха тезата, че грузинците са започнали войната.

Трябва да преосмислим всичко това. Трябва да анализираме в дълбочина тази слепота, която може, ако не сме внимателни, да увековечи западното “малодушие”, което навремето Солженицин осъди и което смятахме, че сме оставили в миналото. Ако не чувството за чест, то здравият разум изисква да спасим Европа в Тбилиси.

*Бернар Анри Леви е един от най-изтъкнатите съвременни френски философи


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=142966&srcpos=9

Южна Осетия и споменът от Северен Кипър


Руската интервенция в Грузия и нашествието на Турция в Кипър през 1974 г. си приличат като две капки вода, отбелязва в. "Политис".
Някои обаче в Гърция и Кипър изпадат в екстаз от решителността, с която е реагирала Русия на намерението на грузинския президент страната му да си възвърне контрола върху Южна Осетия просто, защото Михаил Саакашвили е проамерикански настроен.

Познаваме американския империализъм, преживели сме го и сме го видяли през последните години в цялата му експанзия в Ирак.
Руският империализъм обаче също не стои по-назад. Не е случаен фактът, че почти всички държави около руската федерация са враждебно настроени към Москва.
Учудващо обаче е, че руските операции в Грузия бяха приветствани от етническата гръцка общност в района.
Аз не видях никакво нашествие в Грузия, не знам вие къде сте го видяли, предаде гръцки кореспондент, сякаш бе пратеник на Кремъл, докато руските войски се намираха на грузинското пристанище Поти в Черно море.

Но нека съпоставим събитията в района на Кавказ с тези в Кипър

През 1989 г., когато рухна Съветският съюз, населението на грузинската провинция Абхазия наброяваше 200 хиляди души, от които 45 на сто бяха грузинци, а останалите абхазци /17,8 на сто/, руснаци /14,3 на сто/, арменци /14,6 на сто/ и гърци /2,5 на сто/.
Насърчена от Русия, Абхазия обяви своята независимост от Грузия през 1992 г., но тогава нито една държава не я призна. С военната подкрепа на Русия абхазците спечелиха войната срещу грузинците, за да започне след това етническо прочистване.

Десетки хиляди грузинци бяха избити или прогонени. Етническото прочистване на грузинците в Абхазия получава признание от международни организации, като например Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.

По този начин Русия създаде една псевдодържава-протекторат, както впрочем постъпи Турция, създавайки в Кипър така наречената Севернокипърска турска република /СКТР/.

Предоставят се руски паспорти на гражданите на тази псевдодържава и де факто Русия счита Абхазия за член на Руската федерация

Точно същата политика Русия следва и по отношение на Южна Осетия, наброяваща всичко на всичко 70 хиляди души. Руската федерация издаде паспорти на осетинците и финансово подкрепя проруското правителство на тази провинция, стремяща се да се откъсне от Грузия.
Всички признават, че грузинският президент Михаил Саакашвили е допуснал грешка, като е кроял планове да върне отново Южна Осетия към Грузия. Дори Белият дом призна, че Грузия е направила опит за етническо прочистване в Южна Осетия.
Русия, която подстрекаваше сепаратистките движения в Абхазия и Осетия, се възползва от грешката на Саакашвили, за да анексира двата района и да извърши финландизация на Грузия.

Нима не бе допусната грешка по отношение на Кипър?

Напротив, на три пъти бяха правени такива грешки - през 1963 г., 1967 г. и 1974 г. Но никога не е било признавано правото на Турция да окупира Кипър само защото едно хунтаджийско правителство в Гърция извърши преврат на острова.
Турция твърди, че се е намесила в Кипър, за да спре геноцида над кипърските турци. И Русия казва същото, за да оправдае интервенцията си в Осетия.
Турция се опита да осигури независимост на 120 хиляди кипърски турци, но все още не е признала никакви права на милионите кюрди. Русия предприе война за 70 хиляди осетинци, но пороби един милион чеченци, които искат от нея това, което искат осетинците от Грузия.

Когато миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров каза, че териториалната цялост на Грузия е загубена кауза, се очакваше, че всички тези чувствителни люде, ратуващи за международното право, които порицаха САЩ и ЕС за Косово, ще се надигнат и срещу Русия. За жалост обаче, те си глътнаха езика.

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=543034



Тагове:   Южна,   Осетия,   нагла,


Гласувай:
0



1. valsodar - Чудех се защо е толкова едностранчиво и пристрастно
29.08.2008 10:18
Но на финала ясно си е казано - френски философ.
Докато умните се нафилософстват, тези които го могат - просто го правят :)))
Философчето, защо не вземе да пофилософства и на тема как беломорска Тракия и северна Добруджа бяха отнети от България от същите тези велики сили, които сега роптаят, че Русия не отбирала от увещания и предупреждения ?!

Просто не му се отвори парашута на НАТО за 2-ра желязна завеса около Русия, та сега стенат и хленчат, пред твърдия отпор на Кремъл.
Не защитавам руската политика, тя си е също толкова имперска, колкото и тази на САЩ - само се чудя защо ЕС се бута между атовете .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580725
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031