Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2008 11:22 - Кого се опитва да финтира Първанов?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1141 Коментари: 1 Гласове:
0



Кого се опитва да финтира Първанов?

              03 10 2008       
image

Някои от посланията на държавния глава са твърде смущаващи. Може ли едно телефонно обаждане до него да бъде случайно и още по- случайно ли той призовава депутати да не са занимават с ДАНС.

 

В критичните доклади на Еврокомисията ясно се подчертаваше, че  създаването на ДАНС е положителен факт. В същото време от Брюксел уточниха, че за агенцията са необходими ясни критерии за работа, както и силен парламентарен контрол върху нейната дейност. Какво се оказва няколко седмици след това? Президентът Първанов категорично твърди, че народните представители не трябва да ровят в ДАНС и да се интересуват какви разработки, разпечатки или установки се правят там. Друг въпрос – какво щеше да се случи, ако някои депутати разсъждаваха като г-н Първанов? На българското общество нямаше да му стане ясно и да разбере, че в ДАНС надават по едно ухо към работата на родните медии. Ние самите нямаше да разберем, че вероятно сме били оперативно интересни в своята дейност като журналисти. Още по- натрапчиво се оказа и обслужването на тезата за народните представители и ДАНС от страна на генерал Никола Колев. Поведението на президента на България подсказва сякаш, че той никак не е доволен от някои препоръки, изисквания и мнения на Брюксел. От една страна твърди, депутатите си създадоха ДАНС, разбирай, те да имат грижата, от друга на следващия ден, едва ли не, да не се занимават с агенцията. Ако това бе някакво мнение на обикновен гражданин не би било загадъчно. Но е позиция на държавния глава, който впрочем кара своя втори мандат. С кого г-н Първанов си сверява „Мовадото”, което носи на ръката? С Брюксел, с Москва, с Вашингтон или с друго място? Нека се върнем още малко назад, когато ОЛАФ излезе с конкретни факти. Тогава г-н Първанов каза, че ДАНС трябва да разследва кой дискредитира България и кой изнася компрометираща информация, кой дава данни на хора от ОЛАФ и други подобни. Може би го каза, защото бе замесено името на един негов спонсор- Людмил Стойков, който фигурира в около 40 фирми и чието име бе спрягано в източването на средства по програма САПАРД. Противоречивите ходове и изказвания на президента Първанов показват, че или не е достатъчно наясно със случващото се или просто са намесени други интереси. Всяка дума на президента е вид послание към държавните институции, към обществото. Крайно обезпокоително е едно изказване на един футболен президент, който също  е  собственик и на един всекидневник. Същият присъстваше вчера на срещата, която главни редактори на медии и техни собственици имаха с г-н Петко Сертов. Преди време  медиите цитираха адвокат Тодор Батков да казва, че се обадил на президента Първанов и му казал: „Георги, да не вземете да им дадете лиценз на тия (футболен клуб ЦСКА-бел. на редактора), че ще взема да вдигна голяма олелия!”. В качеството си на какъв Батков се е обадил тогава на Първанов, а пък и в качеството си на какъв Първанов е разговарял с него.

image
 снимки Вяра Йовева

Президентът не раздава футболни лицензи и доколкото е известно, е само привърженик на ЦСКА. От тези думи на Батков бихме могли да си направим някои любопитни изводи. Най- простият от тях е, че в определени ситуации, определени бизнесмени могат да се обаждат на президента по въпроси, които не са в неговите правомощия. Той не би могъл да ги разреши, а ако му се обаждат, това означава, че се предполага, че г-н Първанов все пак има достатъчно влияние да ги разреши. Фразата  на Тодор Батков е симптоматична. Представете си какво щеше да се случи, ако някой футболен бос парадира с подобни обаждания до президента на Франция или Германия. Искам да припомня казаното през миналото лято от големия български актьор Самуел Финци -  в Германия президент не може да стане човек, който е бил агент на ЩАЗИ. Съдейки от миналото на г-н президента не бихме могли да предполагаме, че той не е запознат с агентурната тематика. Така че, думите му, депутати да не се намесват в работата на ДАНС, не са никак случайни. Не са случайни и опитите за разширяване на президентските правомощия. Понякога Първанов открито се дистанцира от изпълнителната власт, понякога в публичното пространство пък упорито се говори, че и той участва в битката за власт в БСП чрез свои хора в редовете на столетницата. Като един от архитектите на управляващата тройна коалиция г-н Георги Първанов няма как да се скрие от отговорността за нея. Никъде обаче тези дни не чухме неговото мнение за това, че България е най- корумпираната държава в Европа, на която той има честта да е президент.

Александър Иванов 

http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=9072&Itemid=1



Тагове:   опитва,


Гласувай:
0



1. chara - президентът има "слабост" към лицензите
05.10.2008 13:20
и ... раздаването им
особено в ... енергетиката!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613834
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930