Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2008 18:46 - Арабският свят рискува да се превърне в Тора Бора
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

[Reuters]

var GALCNT = 1; StoryGalInit(); Арабският свят рискува да се превърне в Тора Бора Безработните и необразованите очакват политическият ислям да разреши проблемите на техните общества от Мохамед Халаф*
Проиранската терористична организация "Хизбула" превзе Бейрут за няколко часа през май чрез военен преврат срещу единственото правителство в арабския свят, което бе избрано демократично. Маскираните бойци на Аллах убиха цивилни граждани и подпалиха къщите им само защото са поддръжници на демократичните сили в страната. Първата цел на шиитските фундаменталисти, които извършиха преврата, бяха медиите. Дъжд от ракети се изсипа върху либералните телевизиите и вестници, а част от тях бяха обискирани и подпалени.

Месец преди това джихадистите на "Хамас" превзеха ивицата Газа в подобен кървав преврат, сваляйки законната палестинска власт. Същите методи бяха използвани от сунитските фундаменталисти - бойците на Аллах в Палестина. В същото време милициите на имам Махди в Ирак превзеха тримилионния багдадски квартал "Садр сити", използвайки цивилните граждани, жените и децата като жив щит срещу правителствените войски, които искаха да ги разоръжат и да въведат ред и законност.

Последните събития в Египет също показват, че "Мюсюлманските братя" се подготвят за деня Х, в който да извършат подобен преврат в името на исляма, който според тях единствен можел да спаси страната от икономическата криза, която я е обхванала.

Трите събития, макар и станали на различни места, са в името на Аллах срещу неверниците - американските империалисти и ционистите. Трите терористични групи, финансирани и въоръжени до зъби от Иран, се използват за подкопаването на либералните и умерените сили за създаването на цивилизовани и демократични държави в региона.

Аятоласите в Иран дестабилизират региона чрез създаването на паралелни държави вътре в самите държави


с цел пълната хегемония и налагане на шериата, за да принуди западните държави на сделка с ядрената си програма.

Арабският свят изживява дълбока криза на идентичността и тази криза се задълбочава с всеки изминал ден с разширяване на глобализацията в света. Той се чувства уязвим, защото няма принос към технологичната революция, която "неверниците" са постигнали, и се опитва чрез насилие и тероризъм да докаже ролята си. Това обаче не пречи на стотици изгубили вяра в бъдещето да се насочват към страните на "неверниците", търсейки убежище, носейки с тях всички отрицателни явления и нрави, създадени от културата в обществата, от които идват. Според доклад за миграцията в арабските държави от 300 000 висшисти 70 000 емигрират всяка година към различни европейски държави. Изследване на арабската асоциация по труда показва, че

процентът на безработица сред младите хора там е достигнал 25 на сто


и се увеличава с 3% всяка година. Същите тези маси, които недоволстват от начина си на живот, от липсата на демократични ценности, нормално образование и здравно обслужване в страните си, издигат в култ ръководители на терористични организации като "Хизбула", "Хамас", "Ислямски джихад" и др. Те героизират терористи, които извършват атентати срещу цивилни граждани в европейски и дори в арабски държави.

Най-срамното, което се случи в Бейрут преди известно време, бе това, че с държавни почести и митинг с участието на хиляди хора бе посрещнат военнопрестъпник, който се завърна от плен в Израел. Той бе посрещнат лично от президента, премиера и шефа на парламента на Ливан, както и от всички лидери на политически партии и на гражданското общество в страната. Името му е Семир Кантар и е считан за герой от организацията си "Хизбула". Той обаче е обикновен терорист, който през 1979 г. по време на операция уби цивилен израелец пред очите на четиригодишната му дъщеря, след което уби и детето, удряйки го с камъни. В същото време майката, скрила се с по-малкото си дете в близките храсти, го задушава в опитите си да го накара да не плаче.


Деветдесет процента от арабските диаспори в Европа и Запада подкрепят такива терористични организации

Не е тайна, че потоци от пари от тях отиват да финансират тези радикални организации чрез различни финансови операции и пране на пари. Доклад на вътрешната комисия в българския парламент също разкрива, че арабски фирми отклоняват част от спечелените пари от незаконни операции към ливанската "Хизбула". Доклади на европейските разузнавателни служби също дават информация за вербуване на арабски младежи за джихад в Ирак срещу американците и техните съюзници.

Няколко пъти аз също съм бил обиждан и заплашван от представители на арабските общности в България, защото защитавам проекта за демократизиране и цивилизовано прозападно развитие на арабското общество. Дори един акредитиран в България арабски журналист отиде да протестира в един телевизионен канал за това, че ми дава възможност да изразя позициите си за случващото се в арабските общества. Бях изненадан, когато в разговор с арабин с българско гражданство, който е лекар в голяма българска болница и е женен за българка, от която има две деца, той ме нарече ренегат, агент на МОСАД и ЦРУ само защото нарекох лидера на "Хизбула" Хасан Насралла терорист, който трябва да бъде изправен пред международен трибунал.

Според последния доклад на Организацията за арабско възстановяване и развитие броят на неграмотните в арабския свят вече е достигнал 70 милиона. А пък според доклада на Арабската лига броят на безработните, завършили висше образование, се очаква в близките три години да се увеличи на 85 милиона. Всички тези хора се превръщат в потенциални поддръжници на политическия ислям, партиите и организациите, които им обещават, че ислямът е този, който ще разреши проблемите в техните държави и общества, за които както винаги "неверниците" са виновни.

Така арабите, водени от разрастващия се и ставащ все по-влиятелен в техните общества политически ислям, тръгват гръмотевично към превръщането на всички държави в арабския свят в Тора Бора.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=563164

*Авторът е иракски журналист, кореспондент на кувейтския в. Al-Watan в България




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582675
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031