Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2008 22:17 - Готова ли е Европа за черен президент като САЩ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1373 Коментари: 1 Гласове:
0



Готова ли е Европа за черен президент като САЩ
26.10.2008 10:55

Възможната победа на Барак Обама на президентските избори в САЩ предизвиква ентусиазъм сред чернокожите жители на Европа. Те обаче трудно си представят, че някой от техните може да застане начело на страна от отсамната страна на Атлантика. Тук самата система пречи.

Във Франция хората са много по-консервативни, заявява Масарик Дюкло, французин от хаитянски произход. В магазинчето си в северната част на Париж той продава тениски с образа на Обама. Негов приятел е дори по-категоричен: Тук не е същата култура. Наследство от колониалните империи, черните и имигрантите не са малко на брой във Франция и други европейски страни като Великобритания. В нито една от тях обаче черното малцинство не е представено на най-високо политическо равнище.

Според Кристиян Тобира, френска депутатка от Гвиана (отвъдморски френски департамент, намиращ се в Южна Америка) и кандидатка на президентските избори през 2002 г., два основни фактора обясняват отсъствието на малцинствата по върховете на държавата. От една страна емигрантските общности не са така еднородни като афро-американската, която си е изковала обща идентичност по време на робството и борбата за граждански права. От друга страна традиционните политически партии не са склонни да поведат национален дебат за расите и идентичността и отделят малко място за личности, произхождащи от малцинствата. Предвид опита, който имам от 2002 г., откровено смятам, че френското общество е готово да изживее красивото приключение, което Обама предложи на американците, заяви тя за АФП.
Това не означава, че във Франция няма расизъм. Има расизъм и има расисти, има дискриминация, която се основава на расови предразсъдъци. Но вярвам, че френското общество ще е готово за подобна авантюра, добавя тя.

Единствената черна представителка във френското правителство Рама Яде, държавен секретар, отговарящ за правата на човека, споделя това схващане. "Самите французи са готови, но нашата политическа система би попречила на появата на някого като Обама", цитира в."Фигаро" нейно изказване. "Не защото е черен, а защото произхожда от неотдавнашна емиграция. У нас интеграцията е много по-трудна", добавя тя. Според Кристиян Тобира трябва да се разтърси системата. Бих посъветвала младежите да влязат в партиите и решително да ги променят. Т.е. да вземат с щурм ръководството, да започнат дебат за многообразието във Франция, изтъква тя. Ключът е в политическите партии, смята хаитянската депутатка.

Допитване след допитване европейците се обявяват масово за Обама. Но тази популярност на черния кандидат в САЩ не оказва влияние върху техните политически системи. Във Великобритания, например, малцинствата са 8% от населението и едва 2,3% от членовете на парламента - 15 депутати от 643 и само един член на правителството. Във Франция президентът Никола Саркози назначи три жени, произхождащи от емиграцията, в своето правителство - две от магребски произход и една черна. Първият черен депутат в италианския парламент бе избран миналата година. В Холандия едва 7 депутати от 150 са от малцинствата.

В своето магазинче Масарик Дюкло не си прави илюзии. Черните във Франция ще трябва да изминат дълъг път. Вероятно под влиянието на възможния избор на Обама той има положителен поглед върху ситуацията в САЩ. Доволен съм, че дъщеря ми учи в САЩ. Там, когато търси работа, ще я оценяват по способностите й, не по расата, казва той. /БГНЕС 

http://www.dnesplus.bg/Analysis.aspx?f=106&d=249592




Гласувай:
0



1. mitternacht - глей ти
26.10.2008 22:30
как употребяват думата "черен" хъхъ
не беше ли уж "цветнокож" :)

Спокойно, тука си имаме Доганчо.Може да не му достига цвят, но може и да сложим до него Азис или Кондьо.В краен случей-Милко Калайджиев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579475
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031