Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 12:03 - US 08 – Да, те могат!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове:
0



US 08 – Да, те могат!

image

Шумно приветстван от десетки хиляди свои привърженици, победителят в изборите за президент Барак Обама приветства американските граждани с фразата, превърнала се в лозунг на цялата му кампания: "Да, ние можем!".

С тази на пръв поглед изтъркана словесна единица Обама хвърли ръкавицата в лицето на своите опоненти преди повече от година, решен да обръща историческите дадености.

И успя!

От днес Америка няма да е същата. Не само защото след осем години управление на Джордж Буш, американският народ за първи път посочи за свой държавен глава чернокож политик, а защото още от началото на предизборните кампании в Щатите лъхаше на промяна.

Тези избори донесоха много новости. За първи път се съревноваваха двама действащи сенатори. На 72 години Джон Маккейн можеше да стане най-възрастният президент в американската история, а неговият партньор Сара Пейлин - първата жена вицепрезидент.

След като Барак Обама стана първият чернокож лидер в Белия дом, Джоузеф Байдън пък ще е първият вицепрезидент католик.

Само в тези на пръв поглед незначителни факти Америка доказа, че иска отново да повярва в своята мечта. В идеята за страната на неограничените възможности.

С тези избори американците показаха, че наистина вярват в демокрацията и толерантността и могат да възстановят онзи образ пред света, който чертаеше откритата от Колумб земя като достижим рай.

Не случайно Обама приветства народа с риторичния въпрос: "Има ли още някой, който се съмнява, че Америка е страната, в която всичко е възможно?".

На тези избори много хора дадоха своя глас за пръв път в живота си, много хора чакаха часове наред, за да упражнят правото си на вот, защото искаха промяна. Защото усетиха, че това е нова романтична страница и възможност Америка да поеме по различен път.

Заради това, което направиха на тези избори американците, промяната наистина дойде за САЩ! Победата на Обама се превърна в успех за целия народ. Не защото демократът ще е месията и цярът за всички грешки на предишното управление, а защото американците доказаха, че съжаляват за допускането на тези грешки.

Колкото и да беше добра, изготвената от стратега Дейвид Акселрод кампания, американците не гласуваха за Обама, гласуваха за себе си.

Най-лошата икономическа криза на века, Ирак и Афганистан бяха сред основните козове и на двамата кандидати за Белия дом, но народът видя решението в Обама.

Америка никога не е била изпълнена с повече надежда, че може обединена да постигне целите си. Грешки ще има, ще има и връщания назад, както и фалстартове, но Америка пожела тази промяна и повярва.

Обама също повярва и призна, че няма вълшебна пръчица и всички заедно ще трябва да укрепят основите на държавата.

През всичките 21 месеца от началото на кампанията на Обама, американците живееха с мисълта за новия шанс за промяната. За новия дух на саможертва, на отговорност, на упорита работа.

Америка осъзна, че като световен лидер не трябва да оставя решенията само в ръцете на своя президент, а трябва да работи като една нация, като едно цяло.

За да докаже вярата си в тази идея Обама се обърна към хората, които не са гласували за него с думите: "Не сме врагове, а приятели. Може да не съм получи вашия глас, но слушам гласовете ви, имам нужда от подкрепата ви. Аз съм вашия президент".

Така започна новата зора на американското ръководство. С обещанията за истинска сила на страната не с доводите от оръжията, а от идеите. В това е истинският гений на Америка.

Америка отдавна е стигнала далеч и знае какво иска да промени. На тези, които не вярват в това, американците отговориха с вота си.

Да, те могат и ще тръгнат по нов път!

Програмата на Обама:

Икономика

Барак Обама обещава да намали данъците на 95% от американските служители и работници и да обложи повече доходите, надхвърлящи 250 000 долара годишно. Той предлага годишно намаляване на данъка с 500 долара на служител/работник и 1000 долара на семейство. Смята да премахне и данъците за възрастните хора, чиито доходи не надвишават 50 000 долара годишно.

Той обаче иска да увеличи данъка върху печалбата от 15 на 28% и да обложи огромните печалби, трупани от петролните компании, за да възстанови на данъкоплатците част от разходите им за енергийни нужди. Смята да отдели 50 милиарда долара за големи инфраструктурни проекти.

Енергия

Барак Обама е за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и за пазар на правата за замърсяване. Поставя си за цел съкращаването с 80% на емисиите на парникови газове до 2050 г. Желае да инвестира 150 милиарда долара за 10 г. в технологии за чиста енергия. Подкрепя - след като преди това се противопоставяше - на ограничени петролни проучвания в морето.

Международна търговия

Барак Обама предлага предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (Алена) с Канада и Мексико. Иска да гарантира, че всички споразумения за свободна търговия съдържат гаранции за условията на труд и опазването на околната среда. Иска да премахне данъчните облекчения за американските предприятия, които прехвърлят производството си в други страни.

Ирак

Барак Обама обещава да сложи край на конфликта "по отговорен начин" в срок от 16 месеца. Против е постоянните бази, но е гото да изпраща части с точно определено предназначение в случай на катастрофа или геноцид.

Иран

Обама е за диалог с Иран, "само ако това може да да придвижи напред интересите на САЩ". Диалогът трябва да започне на ниско равнище. Подкрепя международни санкции, за да бъде подтикнат Иран към прозрачност на ядрената си програма.

Близък изток и Израел

Според Обама ангажирането на САЩ на страната на Израел не подлежи на преговори. Той е противник на колонизаторската политика в палестинските територии.

Подкрепя създаването на палестинска държава и препоръчва изолирането на ХАМАС и на Хизбула, докато те не се откажат от тероризма и не признаят правото на съществуване на Израел. 

http://analysis.actualno.com/news_194486.html



Тагове:   Могат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621826
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930