Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2008 09:02 - Стачка в захарния завод в Битоля: Собствениците от “Литекс” ни малтретират;Червен чадър над картели?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.11.2008 12:12


Стачка в захарния завод в Битоля: Собствениците от “Литекс” ни малтретират BLITZ - 07 Ноември 08:41 Силен психологически натиск, намалени работнически права и мизерни заплати са причините, поради които настоящи и бивши работници от захарния завод в Битоля започнаха стачка. Те искат от компетентните органи в Македония да сложат край на малтретирането на работниците от страна на българските собственици от “Литекс” вече над пет години, пише македонският “Утрински вестник”. Твърдят, че малтретирането стига дотам, че са принудени да плащат на собствениците за водата, която пият в работно време. Работниците искат да бъде съгласуван колективен трудов договор, изплащане на компенсациите за последните три години и повишение на заплатите. Освен стотината работници, които вчера се събраха на протест в рамките на фабриката, в тяхна подкрепа пред портала бяха още двайсетина бивши техни колеги. Макар че имат съдебно решение да се върнат в производството, те ходят на работа само по един ден в месеца и за това взимат заплата. Казват, че и това е възможно, защото за българските чорбаджии не важат македонските закони. “Съдът върна на работи стотина от съкратените. Дойдоха и от Трудова инспекция, за да се върнем, но собствениците не ни приемат. Сега ходим само по един ден в месеца на работа. Затварят ни в лекарския кабинет, в помещение без ток, докато мине денят. Получаваме единствено вода за пиене, за която ни удържат от заплатата по 0,2 %. След това ни пускат промишлена вода. Такова мъчение няма никъде“, огорчено казват Траян Гьоревски и Димче Георгиевски, които работят в битолския захарен завод. Според работниците ситуацията може да бъде разрешена единствено от македонското правителство по силата на закона. Държавата все още е собственик на 46 % от капитала на единствената захарна фабрика в Македония, макар че контролния пакет се държи от чужди бизнесмени. Медиите не успяха да влязат вчера на протеста във фабриката, пише вестникът. Мениджърите на завода не бяха открити за отговор на тези обвинения. Неразбирателството между мениджърския екип и работниците в завода започнаха от самото начало на приватизацията, когато през март 2003 г. българският “Литекс“ пое фабриката. От общо 320 работници останаха само стотина. Заводът спря производството на захар от захарно цвекло и се насочи към преработването на жълта захар от внос. Това допринесе и за изчезването на цвеклото от македонските ниви, заключава вестникът. /БЛИЦ 

http://novini.dir.bg/2008/11/07/news3567464.html


http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=11709


Червен чадър над картели?
07 ноември 2008 / News.dir.bg
Монополите и картелите същестуват под крилото на властта.
Този проблем е болен както за България, така и за БСП. Има министри, които допускат същестуването на картели и монополисти. Това заяви депутатът от левицата Илия Божинов по Нова телевизия, цитиран от БЛИЦ.
Повод за неговото изказване е редактирането на текст от политическата рамка за участие на социалистите в изборите догодина, с който те се обявяваха за "законен и ефективен бизнес - без олигарси, монополисти и картели.
Този текст е премахнат от документа в последния момент от шефа на Националния предизборен център на БСП Евгений Узунов. Този текст е премахнат явно под натиск на хора, за които е неудобен фактът, че има монополисти и олигарси, предположи Илия Божинов.
По думите му има министри, свързани с картели и монополи. Като пример той посочи енергоразпределението в България, за което е отговорен Петър Димитров.
Според Божинов има монополисти и при усвояването на парите от пътищата. Анализът сочи, че монополът същестува с помощта на властта. Олигарсите са свързани с всички партии, защото винаги плащат преди изборите, включително и на БСП, твърди депутатът от левицата.
Той каза още, че има и голям монополист в медиите, който помага в предизборните кампании на всички, които след това са ставали управляващи. Божинов отказа да назове точно кого има предвид в този случай.
По думите му олигарх е човек, който има монопол в значима част от икономиката, в която командва, без да действат законите на конкуренцията. Всичко това се случва с подкрепата на властта, смята Илия Божинов. Затова според него на предстоящия конгрес на БСП темата отново трябва да бъде обсъдена.

http://dnes.dir.bg/2008/11/07/news3567526.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626713
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930