Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2008 22:31 - Американска помощ за сталинска Русия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.12.2008 22:43


Американска помощ за палача на Русия

Понякога, и то много редко, в Живковската преса се споменаваше за американската помощ, изпращана под названието “Land Lease» на Сталинска Русия по време на войната й срещу нацистка Германия. Никой нито в Русия, нито в която и да е комунистическа страна не си позволяваше да пише за това, преди всичко заради абсолютното изискване на официалната цензура да се пробутва задължително митът за непобедимостта и несъкрушимостта на Червената армия. Зад тая историческа абсурдност стоеше още по-фундаменталното изискване срещу Съветския съюз никога да не се пише нищо отрицателно.

Сега данните за тая помощ са вече публично достояние и могат да бъдат извадени от интернет по всяко време. Заедно с това, при по-свободния достъп до Русия се увеличават и архивните фото-материали и интервютата с ветерани от Червената армия, ползвали тая помощ по всички фронтове. И за да не може верния български сталинист с неговата типична противотанкова мутра да припише информацията, която предлагам, към западната пропаганда, ще цитирам извадки от статията на ветерана от Втората световна война Станислав Корольов «Как Рузвелт помогна на Сталин», публикувана в Киевския вестник «Зеркало Недели».

Първо, закона за Ленд Лийз е приет на 11 Март 1941. Той дава право на американския президент да продава, заема и дава под наем отбранителна технология и информация на всяка страна ако нейната защита срещу агресия е жизнена за защитата на Съединените щати. Началната цел на договора е да насочи американската помощ към Великобритания в замяна на английски бази и територии за временно ползване в Атлантическия океан и Северна Америка. От там и названието Ленд Лийз, тоест «земя под наем».

На 11 Юни 1942 година в договора е включен и СССР, но в действителност той започва да действа девет месеца по-рано, тоест скоро след започването на операция «Барбароса» срещу СССР. В тая помощ са включени също Франция и Китай. Особено интересни са събитията около помощта на Китай, за който в България също не знаят, че е предназначена за Чанкайшек, лидер на страната и на партията Гоминдан, която всъщност е лява и националистична партия, с която и Съветския съюз е имал тесни връзки.

Общата сума на помощта в тогавашна валута е някъде между 46 и 52 милиарда долара, равностойни на един трилион сегашни долари. Тя се разпределя така: главната част, или 30 милиарда, отива в Англия, 10 милиарда за Съветския съюз, 1.5 милиарда за Франция и 631 милиона за Китай. Цялата помощ възлиза на 13 процента от тогавашния бюджет на Съединените щати. Какво е получил Сталин от Рузвелт?

2.3 милиона тона стомана за цялата война;

229,000 тона алумин, който всъщност е поддържал самолетната и танкова промишленост за две години;

3.8 милиона тона месни консерви, салами, масло, шоколад, яйца на прах и т.н.;

423,000 телефона и няколко десетки радиостанции, рафинерни петролни инсталации, полеви хлебарни, палатки, парашути, а също така 15 милиона чифта военни ботуши.

Директната военна помощ предоставена на Сталин включва 595 кораба, в това число 28 фрегати, 105 подводници, 77 траулера, 22 торпедни катера и 140 противоподводни кораба. Съветските въздушни сили са получили 4,952 самолета Аерокобра и 2,410 изтребителя Кингкобра. Автора на статията привежда за пример три пъти героя на СССР Александер Покришкин, който се е бил с Аерокобра. От тежката авиация Съветска Русия получава 2,700 бомбардировача А-20 и 861 Боинг-25. Съветските танкови дивизии получават 7,056 танка, 8,218 зенитни оръдия, 131,600 картечници и друго въоръжение.

Пътищата, по които тази помощ е достигала Съветския съюз, са главно през Атлантическия океан до северните пристанища на страната и през Иран. Пътят през Иран е бил особено важен, тъй като неговите петролни залежи са били обект на засилен нацистки интерес и за самата Германия, и за прекъсване на доставките за Русия. За тая цел няколко военни корпуса на Съветския съюз и Англия осъществяват една напълно неизвестна за българския читател операция като окупират Иран. Тази операция, както и други през войната, са предмет на пълно сталинско мълчание, издаващо дълбок комплекс за малоценност. По начало окупацията на Иран е осъществена с уговорката тя да свърши с края на Втората световна война. На малко хора е известен факта, че Съветска Русия не спазва тая уговорка и остава в Иран и след войната, за което получава доста унизителен шамар в ООН и става една от причините за започването на студената война. От тия години, както и от дългогодишната предвоенна активна дейност на съветското КГБ в района, остава и досега осезателното влияние на руския и съветски империализъм в Иран, Кюрдистан и дори Турция.

Главния път на американската помощ за Русия е през Атлантика. В съветските пристанища са доставени 1,300,000 тона товари, превозени от 3,000 кораба. Това обаче е само скучната статистика. Войната в Атлантика предлага една невероятно активна и постоянно променяща се военна стратегия от началото до самия край на войната. Това е фронт с неопределени граници, където около 800 немски подводници водят безскрупулна и безкомпромисна война буквално срещу цялото свободно търговско корабоплаване на света. Неорганизирана и без охрана, тая търговска флота понася огромни загуби в началните години на войната. Докато Съединените щати, Англия и останалите съюзници организират търговското корабоплаване в конвои с охрана и въздушни бази в Атлантика, немците вече са пратили на дъното хиляди цивилни моряци и техните кораби с 11 милиона тона водоизместимост. Особено настървено немците са нападали конвоите предназначени за Русия. Много от тия конвои не достигат предназначението си и са напълно неуспешни. Най-голямото значение на американската помощ е че започва много рано и за Русия се оказва неоценима в най-тежкия период на войната.

Авторът на статията Станислав Корольов подчертава особената чувствителност на съветската пропаганда, която крие информацията за американската помощ. С това всъщност тя крие огромните слабости на съветската икономика и желанието на Съветска Русия да пробутва себе си за най-важния фактор във войната. В тоя смисъл автора прави извода, че войната е загубена и от двамата главни участници – Хитлер и Сталин, тоест макар че сталинизма успя да излезе победител, той не успя да види последвалата го идеологическа криза, която доведе до разпадането на съветския тоталитаризъм.

В тоя смисъл Втората световна война е логично последствие на Първата и датите за техния край са само официална символичност.

 http://www.epochtimes-bg.com/2008-03/2008-12-03_02.html




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583285
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031