Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2008 23:26 - Ключово дело се зарина в хартия - Обвинителен акт с 13 297 страници
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0



Ключово дело се зарина в хартия
Изискванията на съда родиха обвинение 16 пъти по-голямо от роман на Толстой

Красен Николов

17 Декември 2008
http://mediapool.bg/show/?storyid=147214&srcpos=4

image
ГКПП "Кулата"
Формалният подход на българския съд и законодателството родиха пореден абсурд. Районна прокуратура в Петрич внесе обвинителен акт за кражби от служители на границата в обем от 13 297 страници. Документът, който е 16 пъти по-голям от стандартното издание на романа "Петър I" на А. Толстой (817 стр.), е плод на двугодишно разследване на корупционна схема за прикриване на приходи от служители на бюрото за пътни такси към ГКПП "Кулата".

Впечатляващият обем на обвинителния акт се трупа от комплексната експертиза по делото. В нея се описват с подробности всички превозни средства, на които служителите са "спестили пари" да преминат през страната, датите на тяхното преминаване и точната щета за републиканския бюджет. Докато се достигне до извода, че те са отклонили общо 3.75 милиона лева от фиска, са достигнати 6000 страници.

Общо 11-те служителите от "Кулата" са обвинени, че по време на своите смени на пунктовете за регистрация на МПС-та, са подменяли официалните документи за такси с фалшиви. "Схемата е следната:минава камион, който дължи сума, примерно 18 евро, за преминаване през страната. Шофьорът носи този документ, който се подменя с такъв, на който пише 2 евро. Истинският документ се скрива, а за отчет остава вторият. Това е само една от схемите", заяви пред Mediapool говорителят на Окръжна прокуратура-Благоевград Елка Атанасова.

Заради огромния обем, прокуратурата е внесла в съда експертизата в един екземпляр и значително по-кратък обвинителен акт. Петричкият районен съд обаче връща дело на държавното обвинение с указание в акта да се опишат точно всички изводи на експертите. За пълното обезпечаване на наказателния процес, обвинителният акт е разпечатан общо 22 пъти и натрупаните страници стават 292 534. Това се случва в законово определен срок от 2 месеца.

В този контекст идеята как биха изглеждали всички участници в процеса в малките зали на петричкия съд с такъв обвинителен акт "под ръка", не би изглеждала толкова абсурдна, колкото възможността на защитата да поиска от прокурора да изчете обвинителния акт. Това право не може да им бъде отказано.

Ако "голямото четене" започне отчетливо със скорост от 3 минути на страница, то на обвинителя ще му е нужно да поддържа темпото неуморно 28 денонощия, за да си изпълни задължението.

Подобни ситуации не се срещат за първи път в българската съдебна система. Така адвокатите по делото срещу братята Маргини накараха прокурор с проблемна дикция да изчете 41 страници обвинителен акт. По делото срещу Валентин Димитров на следователите им се наложи да опишат детайлно всички намерени в неговия сейф банкноти на обща стойност 4 милиона лева. Само това отне три месеца.

Разследването по схемата на "Кулата" започва при акция по сигнал за притежаване на незаконно оръжие в дома на пътния контрольор Велик Христов. Освен оръжието, в къщата му е открит и чувал със скритите талони за платени такси. "Те са ги пазили, защото също е трябвало да се отчитат пред определени хора. Хората, които са регистрирали МПС-та на граничния пункт, винаги са предизвикали съмнение, защото демонстрираха по-висок стандарт на живот и от митничарите", заяви прокурор Атанасова.

За организатор на схемата държавното обвинение сочи Марин Бърдаров, който е бивш служител на звеното за пътни такси и роднина на Румен Бърдаров, попаднал сред 11-те обвиняеми за схемата.

Контрольорите за пътните такси на граничния пункт са на пряко подчинение на Национална агенция "Пътна инфраструктура".

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14606007
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930