Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 23:22 - Защо Израел бие "Хамас" и палестинците
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2585 Коментари: 8 Гласове:
0



Защо Израел бие "Хамас" и палестинците Автор: Петър Волгин ( коментари )   11:01 | 06-01-2009 image Официалният девиз на "Хамас" гласи: "Коранът е конституцията, а джихадът е пътят и смъртта в името на Бога" | AP Много харесвах "Юритмикс" и Ани Ленъкс. Безкрайно талантлива, запомняща се, създаваща песни, които са хитове, без да са елементарни. Много харесвах и бившия кмет на Лондон Кен Ливингстън. Умен, нестандартен, готов да влезе в битка винаги, когато сметне, че се нарушават основни човешки права. Тъкмо защото винаги съм симпатизирал на тези личности, се почувствах неловко, когато ги гледах как протестират срещу израелската военна операция в Газа. Разбира се, всеки има право да протестира срещу всичко. Само че на митинга в Лондон заедно с Ливингстън и Ленъкс вървяха и хора, които носеха на главите си зелени ленти в знак на солидарност с "Хамас". Други пък направо размахваха плакати, на които пишеше: "Ние сме "Хамас".
Не вярвам, че защитата на правата на личността трябва да мине през

солидарност с терористични организации

като "Хамас". И не бих участвал в митинг, на който се веят зелени знамена. Създаденото преди 20 години ислямистко движение е отговорно за смъртта на стотици мирни израелски граждани. Не говорим само за ракетите, с които биват обстрелвани граничещите с Газа еврейски градове. Говорим и за организираните от "Хамас" многобройни самоубийствени атентати по спирки, автобуси и магазини. Ислямисткото движение не само не признава съществуването на държавата Израел и жадува нейното унищожаване. Неговите лидери смятат, че бъдещата палестинска държава задължително трябва да бъде ислямска и в нея да се прилагат законите на шериата. Официалният девиз на "Хамас" гласи: "Коранът е конституцията, а джихадът е пътят и смъртта в името на Бога". В официалните документи на движението пише още: "Така наречените мирни решения и международни конференции влизат в противоречие с нашите принципи".

Такава е организацията, срещу която сега Израел води война. И е напълно естествено да я води. Няма нормална държава, която да не се стреми да защитава своите граждани от терористични нападения. Няма държава, която да търпи по своята граница организации, които открито да заплашват съществуването й. Ама ракетите на "Хамас" не убивали, казват приятелите на движението. Всъщност убиват, макар и не толкова често, все пак това са бойни ракети, а не увеселителни фойерверки. Но да оставим настрана конкретните цифри. По-важно е друго. Едва ли някой от участващите в настоящите антиизраелски протести лондончанин би се радвал, ако всеки ден над главата му прелитаха ракети. Едва ли би останал спокоен при опасността, колкото и минимална да е, децата му да станат жертви на ежедневния ракетен обстрел. Но така е, лесно е да се бориш за мир, когато нищо не те застрашава.

Да, но Израел прилага непропорционално голяма военна сила

в отговор на нападенията на "Хамас", казват критиците на израелската държава. Признавам, че този аргумент не го разбирам. Ако някой те нападне с нож, а ти имаш автомат, какво ще направиш? Може би ще хвърлиш автомата и ще почнеш да търсиш нож, за да не те обвинят после в "непропорционалност"? Едва ли. Всяка държава воюва с това, с което разполага. След като Израел притежава самолети F-16, бойни хеликоптери "Апачи" и танкове би било глупаво да си ги държи в хангарите в името на някакъв извратен феър-плей. Пък и откога по-слабата военно-техническа подготовка се приема като доказателство за морално превъзходство? "Хамас" няма въоръжението на Израел, но това показва единствено лошата стратегическа преценка на ислямистите, а не моралната им извисеност.

Вярно е, че в настоящите бойни действия загиват и мирни палестински граждани. А всеки човешки живот, бил той на палестинец или на израелец, е еднакво ценен. Но е вярно също така, че хората трябва да носят отговорност за постъпките си. На парламентарните избори преди две години в бившите окупирани територии повечето палестинци гласуваха за "Хамас", а след това позволиха на функционерите му тотално да поемат контрола върху Ивицата Газа и да отстранят, а в някои случаи дори и да убиват членове на доста по-умерената фракция "Фатах". Обяснението, че палестинците харесвали повече "Хамас" не е оправдание. Преди 70 години повечето германци бяха направо влюбени в Хитлер. Тази истерична любов позволи на фюрера първо да избие недоволните сънародници и, второ, да устрои най-кървавата баня в историята на човечеството. Така че с харесването на политически лидери и движения трябва много да се внимава. Защото последствията от споделената любов могат да бъдат страшни.

В момента лидерите на влиятелни европейски и арабски държави се надпреварват кой да направи по-прочувствено заявление за

незабавно прекратяване на боевете в Газа

Обикалят като въртоглави овце Близкия изток, опитвайки се да постигнат мир. Няма лошо. Всички знаем, че няма нищо по-хубаво от мира. Големият въпрос обаче е какъв ще бъде той. Няма да има особен смисъл от него, ако след седмица или месец "Хамас" отново започне да обстрелва Израел с ракети или да праща побърканите си членове на самоубийствени мисии в израелските градове. Пък и как да си представим подписване на мирен договор с политическо движение, в чиито официални документи е записано, че Френската революция, Руската революция, Първата и Втората световна война са предизвикани от евреите?! Какъв мир може да има с организация, чиито ръководители призовават привържениците си да четат "Протоколите на мъдреците от Сион" /добре известен руски фалшификат от началото на 20 век/, за да разберат към какво се стремят "ционистите"!? Представете си Мойсей, който заедно с народа си бяга от египтяните, да беше спрял току-пред Червено море, за да изчака преследвачите си и да договори с тях мирно споразумение. Добре, че е направил нещо съвсем друго - разделил е морето на две, докато минат хората му, а после го е затворил над главите на египтяните. Съгласен съм, постъпката му не е особено хуманна. Сигурно биха го обвинили в непропорционално голяма употреба на могъществото си. Само че какъв друг избор е имал?

През 1967 г. Египет, Йордания и Сирия се готвят за война. Египетският президент Гамал Абдел Насър заявява, че е готов да разруши Израел, а радио Кайро се заканва, че "нито един евреин няма да остане жив". Вместо да чака дипломатично "страшното нападение", израелската държава решава да нападне първа. Само за един ден са унищожени 300 от 340-те египетски самолета, а цялата война продължава шест дни. Израел печели безапелационно, а арабите молят международната общност да ги спаси от тотален разгром. Шест години по-късно еврейската държава действа различно. Арабите отново се готвят за война, но този път Израел не започва пръв. За да не изглежда като агресор в очите на световните хуманисти. Египет и Сирия, които нямат такива скрупули, нападат - в събота сутринта на най-свещения еврейски празник Йом Кипур. В крайна сметка Израел печели и тази война, но с цената на много повече човешки жертви. А великите сили отново се намесват, за да спасят арабите от абсолютно поражение.

През по-голямата част от съществуването на модерната еврейска държава се наблюдава един луд парадокс

Арабите се заканват да изхвърлят евреите в морето, започват войни, за да реализират тази благородна цел, а когато биват набити, светът обвинява Израел в агресия. И днес става нещо подобно. "Хамас" складира оръжия и боеприпаси в джамии и използва палестинското население като жив щит. Когато въпросните джамии бъдат ударени и загинат мирни граждани, светът обвинява в безчовечност Израел, а не "Хамас". И още един важен извод можем да направим от изминалите десетилетия на израелско-арабско противопоставяне. Египет, например, трябваше да бъде победен в четири войни, за да подпише Кемпдейвидските споразумения. Просто някои общности, така както и някои индивиди, разбират единствено езика на силата. За тях толерантността и готовността за диалог са проява на слабост. Уважават те само ако им показваш, че си достатъчно силен. Затова Израел днес атакува. И го прави масирано. Защото е разбрал, че ако се колебае, ще се повторят събитията от Втората ливанска война през 2006 г., когато нерешителните му действия позволиха на "Хизбула" да триумфира като победител.

Да, вероятно и при тази операция "Хамас" няма да бъде напълно унищожен. Но със сигурност ще получи много сериозен урок. Урок, над който да мислят както ръководителите му, така и европейските му симпатизанти.

Петър Волгин, в-к Сега 

http://politics.bg/interviews_analyses--zashto_izrael_bie_hamas_i_palestincite-18465-132.html


Тагове:   бие,


Гласувай:
0



1. анонимен - taka triabva
07.01.2009 00:35
100 protcenta sam saglasen s avtora.Neshto se e sluchilo s psihikata na arabite.Eto veche 8-10 veka te sa degradirali i degradirali, za da se stigne do pochti palnoto im razminavane sas savremennata tsivilizatsia.Religiata im
e mnogo jestoka ,psihikata im e izrodena.Ne mogat da badat sajaliavani,zashtoto te ne jaliat nikogo i nishto,vkliuchitelno i sobstvenite si detsa.Samiat Koran im zapoviadva ili da go prevarnat v miusulmanin ili da go ubiat.Te sa sreshtu tselia sviat,mraziat vsichki .A shto se kasae do tezi kravojadni maniatsi isliamistite,nikakva milost!Totalno unishtogenie i da ne se vzemat plennitsi! I taka- do palno unishtogenie !!
цитирай
2. анонимен - Успех
07.01.2009 01:05
И като прибавим факта, че Израел създаде и разви Хамас, за да прави конкуренция на Фатах... всичките ти приказки си идват на мястото.

Колко са лоши тези от Хамас... как те са причината. Нужната причина. Е когато имаш нужда от причина за да избиеш един народ или поне да взривиш всички негови сгради и заедно с това да спечелиш няколко милиарда за военната си промишленост... Как да кажа... Инвестицията "Хамас" май си е струвала парите ;).

Същото може да се говори за инвестицията "11 септември". Чиято същност стана ясна дори на обикновенните архитекти от NY, който направиха обединение в името на тази кауза. Естествено техният глас е доста по-евтин от някой други дейности, няма да им се даде глас. Ще се даде глас на "причината" или на инвестицията. Която носи милиарди и удовлетворява политическите интереси на САЩ или на Израел.
цитирай
3. анонимен - Успех
07.01.2009 01:08
Тези номера Хитлер ги правеше като вземаше властта, с онзи палеж. Ако Хитлер беше спечелил войната дали някога щяхме да разберем, колкото и очевидно да е било? Дали някой някъде щеше да признае за това? Не. По същия начин колкото и да е очевидно за всеки по-проницателен човек всичко, никога няма да стане документална истина.
цитирай
4. grigorsimov - Не арабите и Хамас са окупатори, а Израел!
07.01.2009 01:20
В окупираните от Израел палестински територии, за арабите не важат никакви човешки права и международни правни норми, а еврейската държава си е присвоила всички права, включително, да разрушава, взривява, бомбардира, обстрелва, арестува, убива, - където, колкото и когато си пожелае. И никоя международна институция не реагира против този фрапантен произвол, чието най-меко название е: държавен тероризъм! Не реагират, защото светът отдавна се владее и командва от един мафиотски, сатанински, юдейски елит. А този самоизбран елит, държи в подчинение, първо - всички евреи, а след това и всички народи!
цитирай
5. анонимен - Защо
07.01.2009 11:58
Защо всички говорят как Израел напада,а никой не споменава, че Хамас от години обстрелва израелските градове в 50 км зона,превърнал е границата с Египет в трасе за трафик на оръжие,убива всеки, който дори само е помислил за диалог с Израел. Хамас радикализира региона,защо никой не говори за това? Криво разбрана толерантност към исляма/защото е нападан много/, омраза към Израел/защото е подкрепян от САЩ/,двойни стандарти? Нима в региона страдат само палестинците?
цитирай
6. grigorsimov - Може би не знаеш
07.01.2009 14:58
Но е факт, че окупираните палестински територии и специално Газа, са заградени и охранявани като концлагер, а палестинците са третирани като концлагеристи, само дето живеят семейно!
А повод винаги ще се намери за масови обстрели, разрушения и убийства. Ако не се намери повод се измисля; ако не се измисли, се инсценира!
Виж само колко евреи са пострадали от тенекиените палестински ракети, и колко араби са избити от еврейските обстрели и бомбардировки?! Това съотношение показва какво е действителното положение!
Я си помисли, ако си българин, и ако страната ни е окупирана от десетилетия, и народа ни е третиран по зле от затворници, как би реагирал ти или твоите близки и познати?
А всъщноет, всеки повод, примерно, като палетинските самоделни ракети, е добре дошел и очакван, за предприемане и оправдаване на следващото израелско нападение!
цитирай
7. анонимен - АРАБСКА ПРОПАГАНДА
08.01.2009 10:11
Конслагеристи-ИЗСТРЕЛЯЛИ 80 000 РАКЕТИ-цитират Хитлер-имат по 10деца и доста 100килограмови ачкакани-гледат за забава рязане на глави и то по ТВ-имат автомобили-пристанище-плажове-свободна граница с Египет-ползват климатици и не си плащат тока и водата на Израел и тн;и тн
цитирай
8. grigorsimov - Окупираните територии са концлагери
08.01.2009 10:39
Границите се контролират от Израел, а излаза към, и достъпа от, морето са абсолютно затворени - блокирани!
Ако палестинците имаха 'свободна' граница с Египет, нямаше да копаят тунели под границата.
А това, че се опитват поне символично да се съпротивляват, е съвсем естествено. Друг е въпроса дали е оправдано изстрелването на тенекиени ракети, и КОЙ ИМА ПОЛЗА от това!? - Последното е най-важно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580162
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031