Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 22:05 - Морковът и газовата сопа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1212 Коментари: 2 Гласове:
0



Морковът и газовата сопа Георги Папакочев - 8 Януари 2009 Украйна вече се превърна в опитното зайче на руския политически експеримент с „моркова и газовата сопа”
image image
Георги Папакочев

Внезапното и пълно прекратяване на газовите доставки от Русия подейства като шок за кабинета в София – освен хаотични кризисни мерки, управляващите планират и други панически действия. На тях се спира Георги Папакочев.

„Годината на Русия в България” вероятно щеше да прерасне безпроблемно в планираната „Година на България в Русия”, ако в дните на своите коледни празници Кремъл не затегна докрай кранчето с природен газ, за да хвърли зависимата изцяло от монополния доставчик България в опасна и непредвидима криза.

Подобно на 2006 година и този път за виновник беше посочена транзитната бивша съветска република Украйна, по адрес на която разгневеният бивш президент и сегашен руски премиер Владимир Путин възкликна миналото лято: „Такава държава дори не съществува”.

Официална  Москва, която празнува и не отговаря на отчаяните опити за официални контакти, само преди няколко дни съветваше притеснените си клиенти от Балканите и Европа да осъдят Киев в Международния арбитражен съд в Стокхолм за кражба на суровина, а нейни емисари призоваваха засегнатите страни като България да искат възстановяване на щетите от Украйна, макар добре да знаеха, че това е невъзможно, защото договорите са сключени не с украински фирми, а с руския гигант „Газпром”.  Фактът, обаче, е безспорен – Русия врътна газовото кранче за Украйна с ясното съзнание, че притокът гориво към европейските й клиенти ще бъде намален до степен, в която пазарните и икономически отношения бързо ще отстъпят място на политическите стратегии. А те, както отбелязват все повече наблюдатели, са ухажване на Западна Европа, сплашване на Източна и вбиването на клин между Стария континент и САЩ.

В началото на октомври миналата година американската посланичка в София Нанси Макълдауни, като че пророчески попита на публична лекция българските управляващи: „Какво ще стане, ако монополистът врътне кранчето или се опита да използва положението си за политически натиск” и предупреди, че „монополните доставчици не трябва да манипулират клиентите си със своето положение, тъй като подобна зависимост е нож с две остриета”.

В средата на декември в Москва руският външен министър Сергей Лавров „успокои” София, която официално подкрепи създаването на руски „Паневропейски пакт за сигурност”, напълно игнориращ възможностите на НАТО и ЕС, че двата българо-руски проекта за газ и нефт, както и АЕЦ ”Белене” ще бъдат реализирани, даде „зелена светлина” за предстоящите вълнуващи посещения през февруари на премиера Станишев и президента Първанов в Москва и обяви, че неговата страна активно ще участва в подготовката на планираната за април Международна конференция по енергийната сигурност в София. Сега, обаче, след пълното спиране на синьото гориво, истинският отговор на Кремъл

става толкова ясен, че дори президентът Първанов говори за страната си като „най-засегната” от газовата криза и призовава панически за рестартирането на един от спрените от ЕС с договор ядрени реактори в АЕЦ ” Козлодуй”.

Така България, която единствена на Балканите и в Европа няма алтернатива за снабдяване с газ и доставките на горивото минават единствено през Украйна, вече се превърна в опитното зайче на руския политически експеримент с „моркова и газовата сопа”.

В случай на успех, методът със сигурност ще бъде приложен от Кремъл както в Грузия и Украйна, така и навсякъде в Европа и на Балканите.

DW

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=14&ct=50&id=17708



Тагове:   сопа,   Морковът,


Гласувай:
0



1. анонимен - Aгент Гоце затова и посети Египет, и ...
08.01.2009 22:23
Aгент Гоце затова и посети Египет,и някои други тотално задръстени Централноазиатски държави.Да търси газ,а не да бракониерства.
цитирай
2. meto76 - Напротив посети тези държави, за да ...
08.01.2009 22:44
Напротив посети тези държави, за да бракониерства, а това за газа беше за оправдание пред обществото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614788
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930