Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 23:06 - Глас от клозета
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Имаше една стара история от поредицата “истински случки” за човек, който по невнимание глътнал стъкленото си око и то му се запряло отзад. Отишъл на доктор да го освободи от страданието, а докторът, изненадан, казал: “Абе, виждал съм много гъзове, ама гъз мене да гледа, не бях виждал”.

Сега обаче имаме нова истинска случка, която е в състояние да изненада и по-печен доктор от онзи. Става дума не просто за един обикновен гъз, който гледа, а за цял кенеф, който говори.

Чешкият скулптор Давид Черни е поканен като куратор на изложба по случай Чешкото президетнство на Европейския съюз. Вместо да организира в изложба 27 проекта, така както е обещал, той прави една инсталация, в която картографира Европа с 27-те членки на ЕС като сам (с още двама съратници) си измисля 27-те художника и 27-те им проекта, които да представят всяка страна.

Преглеждайки внимателно биографията на измислената личност на Елeна Джелебова се вижда, че авторите са си свършили прекрасно работата. От етимологията на фамилното име на Елена до мини-манифеста, обясняващ работата й за България – всичко е доста точно и правдоподобно. Виждаме, че Джелебова е имала изложби на Шипка 6, в Арт-хостела, на Габровското биенале и други познати места, не по-малко адекватно е посланието на творбата, написано от името на измислената художничка Джелебова.

"За мен този проект е възможност да се справим с фалшивия патриотизъм и намерим избавление от мизерията на материалния и духовния живот в България. Със сигурност много хора ще бъдат разочаровани и това е другата моя цел - да провокирам скандал, най-вече у дома. Това е отвратителен жест, нарочно примитивен и вулгарен, фекално пубертетен." - е написано в резюмето на проекта.

Образът на всяка страна е подведен под някакво грубо иронично клише или разпознаваем символ. В румънския случай смехът не е само за сметка на Румъния, която успешно превърна страха в увеселителен парк, но и за сметка на туриста, който асоциира Румъния единствено с Дракула. Как ли ще понесе Германия пътната мрежа, загатваща свастика, а Франция поредното off for a strike, а Англия пълното си отсъствие от картата на Европа... Да не се обиждаме на тоалетна, моля.

Тънко гласче от Министерството на културата отрича да има пръст в цялата работа, като без да го питат заявява, че не знае нищо нито за проявата, нито за това кой и как е поканил българската художничка да представя България.

Това, разбира се, не е никаква новина. Отдавна е известно, че Министерството на културата в България няма нищо общо с българската култура. И не знае нищо за нея. Така че напълно в реда на нещата е чешките инициатори да не се обърнат към това министерство, защото вероятно те пък си знаят, че ще им бъде препоръчан Светлин Русев, който ще представи България като осмото чудо на света.

Освен това въпросното министерство явно е забравило, че не живеем в 89-а, а в 09-а година, така че неговото одобрение, неодобрение или каквото и да било -ение в случая няма абсолютно никакво значение, защото художникът в Европа, а и в целия нормален свят, е свободен да изразява собственото си мнение, а не това на Министерството на културата. Даже е призван да го прави - от принципите на самото изкуство и от духа на свободата. Все едно да държим сметка на тези от чужденците от кампанията на ВАГАБОНД, които са посочили като символ на България мутрите или сексапилните българки.

По-дебеличък глас от тъй нареченото “постоянно представителство на България в Брюксел” пък определя работата на "Елена Джелебова" като “провокация”. Гласът казва, че проектът е нелеп, че е обида за българското национално достойнство, че е недопустимо страна членка на ЕС да бъде представяна по такъв начин и че кенефът трябва да бъде махнат.

Кое точно “национално достойнство” почитаемото представителство смята, че се е почувствало обидено? Онова национално достойнство, което саботира усилията на целия Европейски съюз за намаляване на общата енергийна зависимост от Русия и сключва сепаративни договори с Москва, като въвлича България и ЕС за десетилетия напред в икономически и политически капани?

Онова национално достойнство, което краде европейски пари от джоба на собствения си народ, а после пред същия този народ обвинява Европа, че гледала на нас твърде негативно и пристрастно?

Всъщност се оказва, че "Елена Джелебова" е едно наистина умно и добре казващо истината момиче, което чрез реално съществуващи дори в кметства и държавни учреждения кенефи (факт!) показва България като една чиста тоалетна.  А можеше и да не толкова чиста и пак нямаше да сбърка


http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=25005:2009-01-16-10-05-35&catid=76:z&Itemid=118




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621796
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930