Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 18:30 - Обама встъпва в длъжност с рекордна подкрепа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.01.2009 21:33


Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама ще встъпи в длъжност утре с рекордна обществена подкрепа, сочи изследване на в. "Ню Йорк таймс", обявено дни преди голямата церемония.

Церемонията в цифри

1 000 000 души ще има в откритото пространство на националния мол

240 000 са безплатните билети, раздадени за церемонията на Капитолия

120 000 души ще бъдат превозвани на час от вашингтонското метро

32 000 военни ще бъдат дежурни по време на церемонията

18 000 доброволци помагат за организацията

12 000 яйца ще използват готвачите за офиациалните вечери и обяди

8249 долара е цената на един билет за церемонията, предлаган в интернет

5000 химически тоалетни съпътстват церемонията

137 километра е общата дължина на всички автобуси, които ще превозват хората към церемонията

0 градуса по Целзий се очаква да бъде температурата в деня на инагурацията

Според данните 79% от американците вярват, че първия чернокож държавен глава ще има изключително успешен мандат, като така смятат и 58% от гласувалите за опонента му Джон Маккейн. За сравнение, анкетираните изпращат досегашния президент Джордж Буш с 80-процентно неодобрение. Повече от две трети от запитаните са доволни от избора на Обама за кабинет. Изследването показва и че американците имат реални очаквания от новия си президент - повечето са убедени, че той ще успее да измъкне страната от икономическата криза, но това ще стане най-рано след две години.

Освен от обикновените американци Обама продължава да получава подкрепа и от висшата класа на САЩ и знаменитостите. В. "Вашингтон пост" съобщи, че поне сто богати донори, между които холивудският режисьор Стивън Спилбърг и известната фамилия Рокфелер, са дарили средно около 100 хил. долара за покриване разходите от церемонията по встъпването в длъжност. Срещу даренията си те ще получат правото на специални места в ложите и запазена маса на тържествения бал.

Интересът към събитието е огромен. Във Вашингтон се очакват да пристигнат близо 2 млн. души, а телевизиите дадоха около 5 млн. долара за правата да излъчат на живо цермонията. За сигурността ще се грижат над 20 хил. военни и полицаи, както и хора от специалните части. Бездомниците са изтласкани от центъра, а онези, които ще бъдат допускани в относително близкия периметър, няма да има имат право да носят със себе си вода или чанти. Въпреки прогнозите за изключително студено време Барак Обама не се отказа церемонията да е на открито.

В неделя той пристигна във Вашингтон със семейството си и вицепрезидента Джо Байдън, след като пропътува разстоянието от Филаделфия с влак, както е направил преди встъпването си в длъжност един от най-известните американски президент Абрахам Линкълн през 1861 г. Клетвата на Обама ще бъде над Библията, която е използвал Линкълн.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/01/18/616631_obama_vstupva_v_dlujnost_s_rekordna_podkrepa/




image

Новоизбраните президент и вицепрезидент на САЩ Барак Обама и Джоузеф Байдън пристигнаха във Вашингтон, където започват тридневните тържества по случай встъпването им в длъжност, съобщи Си Ен Ен. 



Пътуването на Обама започна от Филаделфия и имаше няколко спирки. В щата Делауеър към Барак Обама се присъедини бъдещият вицепрезидент Джоузеф Байдън и неговата съпруга Джил.

image
Въпреки студеното време стотици американци приветстваха Обама по пътя му от Филаделфия до Вашингтон. При престоя в Балтимор в реч Обама обеща подобряване на икономиката, промяна на здравната система и на начина за използване на енергийни ресурси.

 

Семействата на Обама и Байдън пътуваха със старомоден влак от 1939 година, създаден по стандарт на Пулман, американският изобретател на спалните вагони. Влакът разполага с кухня, два салона и малка спалня. В задната му част е разположена специална площадка, откъдето новите американски ръководители приветстваха гражданите, дошли да ги изпратят по пътя им.

image
При пристигането си във Вашингтон семейство Обама ще отседне в специалната резиденция Блеър Хаус, която ще обитава до преместването си в Белия дом.

image
В същото време още преди да е встъпила в длъжност държавен секретар на САЩ, Хилъри Клинтън вече успя да предизвика международен скандал. В изказването си пред Сената, когато беше утвърдена кандидатурата й, тя нарече Афганистан "наркодържава".

Твърдението на Хилъри Клинтън предизвика възмущение в Кабул, според които подобна характеристика е обида за властите в Афганистан.

По този повод външният министър на страната Рангин Дадфар Спанта веднага е извикал кореспондента на американската информационна агенция Асошиейтед прес, за да направи опровержение на думите на г-жа Клинтън.

Спанта е заявил, че е "съвършено неправилно" да се класифицира Афганистан като "наркодържава", въпреки че признава, че страната му един от водещите производители на наркотици в света.

"Госпожа Клинтън е един от нашите най-близки приятели" - казва министърът и добавя: "Но ако някой си мисли, че правителството по някакъв начин е обвързано с производството на наркотици, трябва да знае, че това не е вярно".

В писменото изявление на Хилъри Клинтън, разпространено преди изслушването й в Сената, се казва още, че правителството на Афганистан "има ограничени възможности за управление и в него се шири корупция".

Припомняме, че на 15 януари сенатската комисия по външни работи на американския Конгрес препоръча кандидатурата на Хилъри Клинтън да бъде утвърдена за държавен секретар на САЩ. Официално това ще стане след встъпването в длъжност на 44-я президент Барак Обама на 20 януари.

 http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=25109:2009-01-18-09-05-33&catid=44:2008-09-17-19-42-52&Itemid=101



Тагове:   длъжност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579007
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031