Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2009 09:15 - Симеон Сакскобургготски: Властта трябва да решава проблемите на хората, а не да ги разделя
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
0



  В политиката няма вечни съюзи Властта трябва да решава проблемите на хората, а не да ги разделя, казва Симеон Сакскобургготски
image
Фото Антон Чалъков - Г-н Сакскобургготски, годината, която си отиде, беше трудна и противоречива от гледна точка на смяна на политики и на икономически платформи. Къде е мястото на България в този бързо променящ се свят?
- Във всяка криза трябва да виждаме не само негативите, а и възможностите за корекции, за поставяне на нови приоритети. Най-важното сега е да не се поддаваме на някои прибързани заключения, които предвиждат "крах на капитализма", "край на свободния пазар" и пр. Неприемливи са например идеите за прекомерна държавна намеса и свръхрегулиране на икономиката, за сметка на свободната стопанска инициатива и премахването на ненужните бюрократични пречки за бизнеса. България естествено ще усети кризата, макар и не в толкова големи мащаби. Но само от нашата предприемчивост и адаптивност, от усилията на администрацията и на бизнеса зависи колко бързо ще преодолеем трудностите.
- Какво Европа успя да промени и какво не успя в нас, българите?
- Не е въпросът Европа да ни променя. Ние сами трябва да сторим необходимото, за да живеем по европейските правила, които дават възможности на всички и изискват отговорност от всеки. И това важи за всички пластове на живота - от дома и улицата, на която живеем; през работата до управлението на държавата.
Всеки гражданин на ЕС е носител на едно ново право - правото на добро управление и добра администрация. Това означава, че органите на властта трябва да работят прозрачно, да се отчитат пред хората, да създават условия за пълноценно включване в социалния живот на групите в неравностойно положение. Затова взискателността ни към институциите трябва да стане още по-категорична.
Трябва да дадем и повече управленски възможности, а не само нови отговорности на общините, защото там са реалните проблеми на гражданите.
Децентрали-зацията на властта е европейски императив
Регионите и общините имат ключово значение в европейската социална и икономическа политика.
- Чия беше грешката за спрените европари и какви ще са заключенията в предстоящия през февруари доклад на Брюксел за България?
- Трудностите в първите години от членството на една държава в ЕС са неизбежни. Целият въпрос е, че не трябва да гледаме на критиките и препоръките на Брюксел като на нещо недобронамерено. Напротив, те са за доброто на България. Нужни са последователни усилия за повишаване на капацитета на администрацията, за преодоляване на слабостите на правораздавателната ни система. Това е процес, който изисква не само време, но и къртовска работа. Не може да стане за една нощ...
- Тази година е година на изборите в България. Могат ли политиците да се изправят с открито лице пред избирателите?
- Така обобщено не би могло да се отговори. Всеки според делата си.
- Очаквате ли рязка смяна на политическата конюнктура?
- Това зависи от избирателите. Но независимо от управленската конфигурация след изборите на страната е нужна политическа стабилност и дългосрочна предсказуемост. Трябва да погледнем и с друга оптика на целите, които си поставяме като нация. Консенсусът за присъединяване към ЕС и НАТО даде своите добри плодове. Дошло е време да постигнем ново обществено съгласие
около което да съберем градивните усилия и инициативата на гражданите. Новият консенсус трябва да ни обедини около най-важните ценности - семейството, бъдещето на младите хора, здравето, справедливостта.
- Казахте, че сте готов да отидете сам на изборите. Кое ви дава увереност, че доверието в НДСВ е достатъчно?
- България има нужда от умерена, центристка политика, която ни обединява около големите цели, които модернизацията поставя пред нас. НДСВ е изразител тъкмо на такива идеи, има много широк експертен потенциал, има реформаторска енергия. Заедно с това, за разлика от много други партии,
ние не държим младите хора на "резервната скамейка"
а им се дава реален шанс да работят за страната си. НДСВ се "конфронтира" с проблемите, а не търси самоцелно противопоставяне с другите политически сили. Залага на прагматичните решения, а не на празните приказки и заблудите, към които ни тласкат площадният национализъм и безогледният популизъм. Колкото до доверието - ако НДСВ е толкова лишено от доверие, както твърдят някои коментатори, питам се защо непрекъснато се занимават с НДСВ.
- НДСВ не е нарушавало тона на коалиционна култура. През последните месеци обаче премиерът Сергей Станишев и столичният кмет Бойко Борисов си размениха доста остри реплики. Как възприемате тяхното поведение?
- Както знаете, не давам оценки на други политически сили и техните взаимоотношения. Винаги съм държал на една нова политическа култура - търсене на съгласие по значимите обществени проблеми; стремеж към разбирателство и разумен компромис в името на националните интереси; градивност, а не голо отрицание; умереност, а не безплодна конфронтация. Политиката трябва да решава проблемите на хората, а не да разделя обществото.
- При какви условия бихте напуснали тройната коалиция преди изборите?
- Едва ли има вечни съюзи в политиката, тъй като тя сама по себе си е динамична. Но една сериозна управленска коалиция се създава в името на определена политика, която е нужна на страната. Ако я изостави и се поддаде на капризите на политическата конюнктура или на егоистичния теснопартиен интерес, тогава би се обезсмислила. Мисля, че тройната коалиция, дори и да е разнолика в идейно-политическо отношение, показва добра коалиционна култура и последователност при постигане на целите, за които се създаде.
- Смятате ли, че следващото правителство трябва да бъде експертно?
- Нека погледнем на нещата в по-голяма дълбочина - и най-вече какво точно значи "експертно правителство". Всеки кабинет, излъчен от парламента с мандата на дадена партия, е политически. Всеки министър по дефиниция е политическо лице. Размиването на отговорностите и неяснотата какви точно политики ще развива такова правителство не го правят най-полезното за обществото.
- Кое ще бъде най-голямото предизвикателство за държавата ни в периода на икономическата криза тази година?
- Често съм казвал, че не обичам думичката "най". Като прагматик ще ви кажа, че има приоритети, които се обсъждат и ще бъдат вкарани в действие. В този смисъл икономическият екип на НДСВ подготвя конкретен план с мерки за облекчаване на криза, който, след като обсъдим с браншовите и неправителствените организации, ще представим пред обществото. Част от тези мерки са контролът върху публичните финанси и пестеливост в бюджетната сфера. Да продължим да облекчаваме условията за бизнес и инвестиции в България, за да не допуснем стагнация и висока безработица
България се нуждае и от продължаване на икономическата политика, започната още от моето правителство в периода 2001-2005 г. - ниски данъци, добра администрация, стабилни публични финанси и минимално регулиране на икономиката например.
- Докъде е търпимостта на Европа по отношение на корупцията в България?
- Първо трябва да си зададем въпроса докъде е търпимостта към корупцията у нас, в нашето общество. Както към голямата корупция, така и към дребната корупция - когато се отнася до някой катаджия на улицата, някой чиновник зад гишето или някой лекар в болницата. Нужна е не само обществена непримиримост, но и реални санкции. Това е и основната препоръка на Европейския съюз към България - да имаме бързо и справедливо правораздаване. Но във всеки случай не бива да се обобщава, без да се провери казус по казус.
- Има ли български политик, който тази година ви изненада с европейско поведение?
- По-скоро бих говорил за европейско признание - много се радвам на успехите на Меглена Кунева като наш първи еврокомисар. Тя бе посочена от широката европейска общественост за "Европеец на годината" - това е висока оценка за България и за нея самата. НДСВ като партия, към която г-жа Кунева принадлежи, наистина се гордее с нея.
- Кое ви огорчи повече тази година - нападките за царските имоти или предателствата в НДСВ?
- Предателство е тежка дума. В една демокрация, рано или късно, всеки си получава заслуженото. От друга страна, жалък е този порой от клевети
спекулации и откровени лъжи, които се изсипват върху мен с цикличност, която сочи други подбуди. Близките ми и аз сме упражнили едно свое право, което има и всеки друг гражданин - правото на частна собственост. Така направиха със своите имоти стотици хиляди сънародници, на които реституцията им позволи да възстановят частната си собственост. Така сторих и аз, без това да е било някаква специална цел за мен през всичките тези години, когато бях в изгнание. 55 години съм живял без тях, но и доколкото знам, и за обикновените хора не са били достъпни. Реституционните процеси започнаха, ако не се лъжа през 1992-1993 г., а Конституционният съд се произнесе за нашата собственост едва през 1998 г., и то по искане на покойния Иван Татарчев.
Същевременно сме дарили на община София почти 1000 декара, по-точно 980, и то на 10 километра от града. Питам се дали някой от глашатаите на клеветите срещу мен е дал нещо, сравнимо с това, на обществото?! Вярвам, че ще се съгласите с мен, че изобилстват случаи на заграбени с фалшификации земи, на РМД-та и дори криминални приватизации...
Истината е, че достатъчно добросъвестни и авторитетни правници се произнесоха, че реституцията на имотите на моята фамилия е напълно законосъобразна. В някои отделни случаи, където може би има спорове или административни неточности - нещата са в компетентността на съда, както се полага в една правова европейска държава.
Питам се обаче защо няма същия медиен интерес към имотите на някои други хора, които внезапно и по неясни пътища толкова забогатяха в годините на прехода.
Дали пък клеветническата кампания срещу мен не цели да отклони вниманието на обществото от тяхната гузна съвест?
- Обмисляте ли възможността да се оттеглите от лидерския пост в НДСВ и да се отдадете на теологията, както обявихте преди време?
- Когато му дойде времето вероятно, имайки предвид моята възраст, и това ще стане. Пък и защо само теология?
- Какво си пожелахте тази Коледа и какво се надявате да донесе идващата 2009 г.?
- Искам да видя младите хора на България още по-усърдни, енергични и взискателни - към себе си и към държавата. Без тяхната воля и амбиция за реформи, без тяхното активно участие в политиката и управлението модернизацията на страната е практически невъзможна.
Пожелавам на всички сънародници да сторим така, че нашето общество да не се е втренчило само в кошмарите от миналото, а стъпвайки на положителните си достижения, е обърнато уверено към бъдещето.
Антоанета Петева


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-01-19&article=263359



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616999
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930