Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 23:34 - Франция се възмути от оправдателна присъда по скандално дело
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3530 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2009 00:05


Френският посланик: Защо съдът оправда убийци?


След 9 години протакане Великотърновският районен съд е оправдал двама подсъдими за жестоко убийство, извършено в Париж 22.01.2009

imageПосланикът на Франция в България Етиен дьо Понсен приема с голямо учудване и не разбира решение на Великотърновския районен съд от 21 януари 2009 г. , което оправдава двамата подсъдими за жестокото убийство.

Те убили с 93 удара с нож младия Мартин Борилски през юли 2000 г. в Париж.

В официално съобщение на пресслужбата на посолството на Франция в София се казва, че посланикът е посетил Велико Търново, за да наблюдава процеса на 22 декември 2008 г. Решението на съда е било обявено на 21 януари.

От пресслужбата припомнят, че френската полиция и правосъдие са предали на българските власти утежняващи вината доказателства срещу двамата подсъдими.

Френската министърка на правосъдието Рашида Дати, обсъди това дело с българската си колега по време на посещението си в София през септември 2008 г.

Тази присъда е произнесена близо девет години след престъплението, подсъдимите никога не са били изпращани в затвора, а самата съдебна поцедура е претърпявала многократни изменения.

В момент, в който българското правителство показва своята воля за дълбоко реформиране на правосъдната си система, тази нова оправдателна присъда в една криминална афера показва, за жалост и на базата на един съвсем конкретен случай, продължаващите затруднения, които за сетен път изпитват правосъдните институции да произнасят наказателни присъди.

Това нещо редовно се отбелязва от Европейската комисия в докладите, публикувани в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, се казва още в становището на френския посланик.

Етиен дьо Понсен е дипломат от кариерата. Бил е директор на кабинета на делегирания министър по европейските въпроси Катрин Колона и член на екипа на бившия френски президент Валери Жискар д"Естен, който беше ръководител на Конвента, изготвил текста на европейската конституция.

Автор е на няколко книги, посветени на проекта за общо европейско законодателство. Дьо Понсен е женен, с три деца, владее английски, испански и полски език.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1267945


http://mediapool.bg/show/?storyid=148203&srcpos=1


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/01/22/619903_franciia_se_vuzmuti_ot_opravdatelna_prisuda_po/?p=0
ПО ТЕМАТА  ОТ В-К ДНЕВНИК :


МНЕНИЯ

image Константинов

Да уволним всички български съдии и да пращаме бандитите да бъдат съдени в Европа - Германия, Франция, Великобритания например!
Да вземем примера на Колумбия като хванат наркобарон го пращат в САЩ да го съдят!
Срамота е но това е действителността, българския съд е разбит окончателно и не виждам как може да бъде оправен!

                   

image Маке

Съдии и прокурори България няма нужда, всички да бъдат уволнени. Министерството на правосъдие да се затвори! Всички затвори да се закрият, престъпниците там на свобода. българия става държава на престъпниците официално, досега беше неофициално


                    Васил

Да ви припомня:

през 2001 в Париж в квартирата му е намерен убит с тъп предмет и 93 удара с остър предмет студента Мартин Борилски. Мартин е бил зверски клан, било е голяма борба в която той явно се е съпротивлявал с повече от един човека. Намерен е с вързани с пуловер ръце в огромна локва кръв. На място са намерени и окървавени дънки които не са на Мартин понеже са малък размер.

Съседката е била чула шум във вечерта на убийството и като е погледнала през шпионката по-късно е видяла двама младежи - висок и нисък, които са изтичали по стълбите надолу. Същата вечер контрольори във влака Париж-Монпелие са глобили за возене без билет двама българи - Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона. Последния е бил напуснал България с фалшив паспорт. В дните след убийството двамата са направили телефонни разговори към роднини в България и Франция от мобилния телефон на жертвата като са сменили само картата.

Френското разследване е насочено към двамата и месеци след това те са привикани на разпит във Варна където са се прибрали междувреммено. От Георги Желязков и Стоян Стоичков е взета ДНК проба която съвпада с ДНК пробите на остатъци от кожа намерени под ноктите на убития Мартин Борилски.

След години протакане най-накрая започва дело но в България. Варненския съд си прави отвод защото бащата на Георги Желязков е Борислав Желязков - бивш началник на следствието във Варна, а сега адвокат. Делото започва в Шуменския съд и там след години протакане убийците са оневинени. Прави се апел в Търново и там убийците са за втори път оневинени. Именно на това последно дело е присъствал посланника.

Това е накратко. Сами преценете виновни ли са двамата обвиняеми ? Правосъдно ли е българското правосъдие ? Свършила ли е някаква работа министърката Миглена Тачева след като са и направили забележка от Европа? Направил ли е нещо предния министър Петканов след като лично Никола Саркози му е казал че Франция следи делото ? Правова държава ли е България ? Прав ли е да протестира френския посланник ?

И последно : ако ги съдеха тези двамата в Франция , щяха ли да ги осъдят ?

Мартин беше в края на учението си в Париж където в най-елитните университети беше завършил с отличие право. Беше вече адвокат и се готвеше да специализира международно право в САЩ. Беше умен, открит, много сериозен и перспективен човек. Лека му пръст.

Васил-приятел на убития Мартин 

                  

image Alien

Гоце няма ли да се възмути от непредизвиканата френска намеса в работата на независимия български съд? Това си е направо част от анти-българската кампания на някои чуждестранни кръгове, подскокоросвани от сещате-се-кого! После се чудим защо сме зле и обвиняваме други за хала си. Ами че това са си чисти българи (вероятно от село), които са ги оправдали тия двамата. Интересни са ми могивите на съда... 


                    Георги Първанов - Гоце

Това е поредната клеветническа кампания на упадъчния и порочен Запад срещу суверенна България! Протестирам! Най-енергично протестирам! Престанете да плюете по социалистическа България! Та нашето законодателство е най-старото и най-справедливото на света, а освен това бе оплодено от съветското законодателство, което е самое балшое в мире. Френското законодателство ряпа да яде... 


                   

image БЕЗПАРТИЕН

След поредното беобразие на така наречената съдебна власт много ще се учудя, ако на България не й бъде наложена предпазна клауза по глава "Правосъдие и вътрешен ред".
Българската поговорка гласи че, рибата се вмирисва от главата. Но рибата на нашето правосъдие е вмирисана от край до край - от зяпналата алчна за пари уста до крайчеца на опашката, т.е. до най-последната кирлива служителка в някоя канцелария. Няма люспица от съдебната система, която да не е вмирисана от некадърност, корумпираност и нагло отношение към тези, които изкарват заплатите на мършите, работещи в тази съдебна система. 

                   

image ЕС

до 10

Защо ли я има въобще тази предпазна клауза, при условие, че тогава България няма да признава решенията на Европейският съд. Може би към това се стремят българските политици, ЕК да задейства предпазната клауза. България си е един рецивист пред европейският съд, така би спестила пари за обезщетения на завелите дела срещу държавата българи.

По-хитро беше, ако клаузата се обвързваше със създаването на европейски съд и прокуратура в България за определен период, например година, отмяна на българското право и прилагане на европейското, по което съда да съди виновните, да има право да отменя имунитета на депутати, министри, премиер и президент, ако има достатъчно доказателства за извършване на престъпление в смисъла на европейското право. 

                   

image fiona

Да поискаме Брюксел да ни назначи служебно съдебни ограни, прокурори и т. н. Не е зле и полицейски шефове. 


    gogo

Какво се 4удите толкова, бе хора? какво нередно е станало?

Таткото на единия обвиняем е сред "недосегаемите"

За българския съд доказателствата обаче се оказаха недостатъчни. Още през 2002 г. френският в. "Фигаро" допуска, че причината е, че бащата на единия от обвиняемите Борислав Желязков е бивш заместник-директор на окръжната следствена служба във Варна, а после – един от най-известните адвокати в града.

В кореспонденция, озаглавена "Френската полиция се сблъсква с българската мафия", "Фигаро" пише: "Бащата на главния заподозрян е бивш магистрат, който поддържа солидни приятелски връзки сред българската полиция и е подозиран, че работи за обезпокояваща мафиотска група." След това темата подхваща и в. "Монд". 

                    Slash

Бахмумамата, толкова ли не се намери един почтен и смел съдия в три града, бе??????? Отвратително, просто ме е гнус, жалко за момчето... 

варненец от аспарухово

заинтересувах се от този случай и най-вече кои са съдиите които са дали оправдателни присъди на убийците при всичките доказателства които има че те са убийците

значи на старницата на "Великотърновски апелативен съд" - http://vtac.court-bg.org/index.php?im=1 няма обещаните пукликувани МОТИВИ на съда за да ги оправдаят както пише тук - http://www.pozvanete.bg/news.php?id=45633

ето само снимка на някакви съдии в този съд : http://vtac.court-bg.org/img/bgr_mp.gif

на страницата на "Шуменски окръжен съд" - http://www.court-sh.org/index_os.html който първи е оневинил убийците също няма публикувани мотиви - ето само намираме че самия "председателката на ШОС Нели Батанова" е водила делото - http://www.pokazatel.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1136&Itemid=34

ето тук пък виждаме обвинителния акт - http://www.segabg.com/online/IMG/2053/0027-large.jpg

къде е прозрачноста на правосъдието-защо няма публикувани решенията-защо няма снимки на съдиите за да можем да знае кои и как раздава оневинения в българия

живея в Аспарухово във Варна и съм чувал много за това момче и цялата трагедия- а също и че убийците му са също от варна и се разхождат по улиците сега

ето снмка и на убитото момче - http://www.segabg.com/online/IMG/2053/0031-large.jpg - представете си майка му как приема всичко това 


                                         

image Константинов

Къде са протестиращите? Е те сега би трябвало да има протести срещу съдебната мафия и безаконие!
Няма протестиращи, само писания по форумите! 

                    варненец от аспарухово

като се загледах в страницата на "Великотърновски апелативен съд" намерих тези имена на съдии в наказателната секция - ето тук - http://vtac.court-bg.org/index.php?im=32

Милчо Ванев
Румен Жеков
Здравко Трифонов
Илия Тошев

интерсно тези хора имат ли достойство-имат ли съвест-имат ли семейства-ами ако техния син беше убит в чужбина където те са го пратили да учи-пак ли така лесно щяха да отхвърлят събраните доказателства и да раздават овевинения

сега си мисля че тези хора за да издадат тази безочлива присъда трябва задължително да са взели пари-колко пари взехте-как си ги разделихте-ще покрият ли тези пари загубата на вашето дете ако и на него това се случи- не ви го пожелавам естествено

НЕКА ДНЕВНК ДА НАПРАВИ ЕДНО ПО_ПОБРОБНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТОЗИ СЛУЧАЙ И ДА ИНТЕРВЮИРА СЪДИИТЕ И УБИЙЦИТЕ

преди малко с майка ми говорихме за това убито момче-бил е от нашия квартал АСпарухово и всички казвали само хубави неща за него-езък за момчето 


Simona
21.01.2009 / 02:09
Няма правосъдие в България - убийците на момчето са от Варна и си ходят свободно по улиците - Георги Желязков и Стоян Стоичков --единия даже завършил право в ВСУ ми казаха - представяте ли си и този човек ще стане адвокат, съдия .... ужас за българия с това правосъдие

 




Гласувай:
1



1. анонимен - Кой убиец ще си остави панталони и ...
25.01.2009 19:54
Кой убиец ще си остави панталони и други улики???????????Французите се защитават ,а ние къде сме???За медиците не беше ли същото.Явно някои наистина натискат медийно да има позор!!!Да скърбим за момчето и да не изключваме,че са били ПРИЯТЕЛИ и от това са се възползвали истинските убийци.
цитирай
2. анонимен - Malchete si po dobre kato ne razbirate
05.02.2009 23:22
Az sum sin na ediniq ot po-gore izbroenite sudii. Dokolkoto znam po sluchaq s tova delo, ima samo 2-3 kosveni dokazatelstva, 4e vuprosnite lica sa izvur6iteli na prestuplenieto. Preki dokazatelstva makar i vsi4ki ekspertizi ne sa otkriti. Taka 4e nqma kak da osudi6 4ovek bez da si siguren 4e toi e absolutno vinoven. Moga da vi kaja 4e kontrola v apelativnite sudili6ta v momenta e na mn po visoko nivo ot ostanalite instancii, absurdno e da se vzemat kakvito i da bilo pari tva sa palni gluposti osobeno za podobno delo.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579319
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031