Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2009 10:32 - Денят 24 януари: 44-та годишнина от смъртта на Уинстън Чърчил
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1992 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2009 10:33


Сър Уинстън Чърчил е британски политик, държавник и писател от 20 век, носител на Нобелова награда за литература (1953). Той е министър в няколко британски правителства, както и министър-председател на Обединеното кралство по време на Втората световна война. Чърчил е известен с непоколебимата си позиция за борба срещу нацистка Германия, дори когато тя е завладяла цяла Европа и е заплашва да окупира Великобритания през 1940 г. След края на Втората световна война Чърчил пръв заговаря през 1946 г. за съветската заплаха за демократична Европа, което се смята за начало на Студената война. Чърчил също така е радетел за обединението на Стария континент. Силата му на лидер и държавник е най-голяма по време на Втората световна война. За съжаление след това политическата му философия и умения не могат се да пригодят към новите следвоенни реалности. Чърчил ще остане политикът, който изведе като победител Великобритания от войната.

Животът:

Уинстън Чърчил е роден в семейството на Рандолф Чърчил - най-колоритният млад консерватор в Камарата на общините по това време. Майка му Джени е американка, дъщеря на бизнесмен от Ню Йорк.

Училищните години на Уинстън Чърчил не се открояват с нищо особено. Сменя три училища. По това време заеква и леко фъфли (недостатъци които преодолява по-късно). Увлича се по история, справя се и с френския език, макар и не толкова блестящо. Полага доста усилия да овладее математиката-основната дисциплина за прием в Кралската военна академия в Сандхърст, където е приет през 1893 г.

Между войните:

След края на Първата световна война Чърчил в качеството си на държавен секретар по военните работи провежда редица реформи в периода между 1918-1921 г. Впоследствие (1921-1922) насочва цялото си внимание към проблемите на колониите, като взема непосредствено участие в създаването на няколко арабски държави и в решаването на въпроса за създаването на еврейска държава в Близкия Изток (в рамките на мандата за управление на Палестина, предоставен на Великобритания от Обществото на народите). Въпреки че през тези години политическите пристрастия на Чърчил придобиват ясна антисоциалистическа ориентация, той поддържа пролейбъристката платформа на Либералната партия. Неговото предложение да бъде използвана войската срещу болшевиките в Съветския съюз, довежда до охлаждането на отношенията му с Лойд Джордж, който назначава за министър на финансите Роберт Хорн против мнението на Чърчил.

През 1924 г. обаче Чърчил се завръща в лоното на Консервативната партия, след което самият той бива назначен именно на този пост. В това си качество той взема катастрофалното решение да се върне към Златния Стандарт, в резултат от което се стига до дефлация, безработица, стачка на миньорите, довела в крайна сметка до Генералната стачка през 1926 г. Това решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд The Economic Consequences of Mr. Churchill, в който доказва, че завръщането към Златния Стандарт ще доведе до световна икономическа депресия. След време Чърчил преценява това свое решение като едно от най-лошите, които е вземал през своя живот.

През тридесетте години на ХХ в. Уинстън Чърчил е извън голямата политика. В началото на периода той яростно критикува политиката към индийското движение за независимост и се нахвърля срещу неговия водач Махатма Ганди, когото описва като "полугол факир", който "заслужава да бъде изхвърлен през градските порти на Делхи с вързани ръце и крака, за да бъде стъпкан от огромен слон, управляван от новия вицекрал на Индия". През тези години Чърчил пише биография на своя прадядо Джон Чърчил, първия херцог на Марлборо: Marlborough: His Life and Times.

Но през септември 1939 г., когато започва Втората световна война, под натиска на общественото мнение той отново е назначен за Първи лорд на Адмиралтейството. Оставката на Чембърлейн през май 1940 г. от поста министър-председател на Великобритания позволява на Чърчил да заеме овакантеното място. В своята първа реч като министър-председател пред Палатата на Общините, която той произнася веднага след капитулацията на Франция пред Нацистка Германия, Чърчил недвусмислено дава да се разбере, че Великобритания няма да се съгласи на никакви компромиси: "Ще попитате каква е нашата цел. Моят отговор е прост - Победа. Победа на всяка цена, победа над терора, победа независимо колко дълга и тежка ще е войната, през която ще минем." Според Чърчил не би могло дори да се помисли за някакви преговори с Хитлер.

До момента, в който САЩ влизат във войната, Чърчил смятал, че ще воюва сам. Основата на неговата стратегия са бомбардировките над Германия и концентрацията на сили в Средиземноморието и в Близкия Изток. И двете му позиции намират поддръжка сред управляващите кръгове в САЩ след японската бомбардировка на военната база в Пърл Харбър.

Чърчил се нуждае от американската помощ - както икономическа, така и военна. Програмата ленд-лийз оказва значителна подкрепа на Великобритания, но тоталният американски контрол над английската икономика лишава страната от всякаква икономическа самостоятелност по време на войната. Въпреки това Чърчил държи на тясното сътрудничество и съюз със САЩ. Това сътрудничество е потвърдено и на Атлантическата конференция с президента на САЩ Франклин Рузвелт през август 1941 г. По-късно към този съюз се присъединява и генералният секретар на КПСС Йосиф Сталин, създавайки по този начин Голямата Тройка. След края на войната близките отношения на страните-съюзнички в антихитлеристката коалиция изчезват напълно

http://society.actualno.com/news_217272.html



Тагове:   смъртта,   Уинстън,   Чърчил,


Гласувай:
0



1. анонимен - Чърчил,заедно с Рузвелт
27.01.2009 15:26
са главните виновници комунизма да се разпространи в половината свят и половин век да шантажира света с ядрено унищожение.Това става благодарение на неговия политически кретенизъм и безпрецедентно предателство към човешката цивилизация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570097
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031