Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2009 23:35 - Децата булки на арабския свят
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
0



image
В меко осветения ъгъл на парижки бар прелестно младо момиче описва с тихия си глас как е изкарала деня в игра със снежни топки - за пръв път в живота си. Това не е особено забележително. Забележителното е, че Нухоод Али е само на десет години - и до съвсем скоро беше най-младата разведена жена в света.

Крехка, с гъста черна коса и плаха усмивка, Али беше на първите страници на вестници в Йемен през април миналата година, когато избяга от три пъти по-възрастен от нея мъж, за когото била омъжена насила, уплашена и отчаяна.

Премеждията й започнали преди около година, когато семейството й се събрало да отпразнува сватбата й за мъж над трийсетте. За пръв път тя видяла младоженеца, когато полагала брачните си клетви. След като изкарала брачната си нощ в „празненства" с родителите си и петнайсетте си братя и сестри, Нухоод била заведена от новия си съпруг в родното му село, където той я биел и изнасилвал всяка нощ. След два кошмарни месеца съпругът й позволил да види семейството си, което отхвърлило отчаяните й молби да прекратят брака.

Нухоод успяла да избяга един ден, когато майка й дала пари и я изпратила да купи хляб. Вместо това тя взела автобус до столицата Сана - град с население три милиона души - където викнала такси и помолила да бъде закарана до съда. Дотогава момичето не било виждало съд освен по телевизията - но знаело, че това е мястото, където хората търсят помощ.

Тя седнала мълчаливо на една от пейките, защото не знаела какво да направи, а стотици хора минавали покрай нея, без дори да я забележат. Едва по обед, когато сградата се поизпразнила, един съдия я забелязал и попитал защо е там. „Дойдох за развод," отговорило момичето. Ужасен, съдията я завел в дома си при осемгодишната си дъщеря и два дни по-късно дал разрешение за развод.

Историята на Нухоод можела да свърши на това място, ако не привлякла вниманието на репортери от местен вестник, а след това и на журналисти от Ню Йорк Таймс и Лос Анджелис Таймс. През ноември нюйоркското списание Glamour присъди на Нухоод наградата си за Жена на годината в лъскава церемония в Манхатан, на която присъстваха гости като Хилари Клинтън и Кондолиза Райс - също носителки на престижната награда от минали години.

Сега Делфин Миноа, френска репортерка за вестник Le Figaro, е написала биография на малкото момиче.
Очите на Нухоод се разширяват от възбуда, когато разказва за седмицата, която е прекарала в Париж - „Видях Айфеловата кула, видях Сена!". В потрес от показанията й в съда за двата месеца насилие по време на брака й, йеменският парламент вдигна минималната възраст за сключване на брак в страната от петнайсет на осемнайсет години. две други момичета от Сана - едното на девет, а другото на дванайсет години - оттогава също са подали молба за развод, а осемгодишно момиче от съседна Саудитска Арабия успешно е спечелило делото си, вдъхновено от примера на Нухоод. Тя казва, че се надява да вдъхнови далеч по-голяма вълна от момичета, които да прекратят браковете, наложени им в детска възраст и добавя: „Те не трябва да се страхуват от бащите си или съпрузите си".

Това е лесно да се каже, но далеч по-трудно да се изпълни, особено в култура, в която честта на момичето е нещо изключително важно. Журналистката Делфин Миноа, която е прекарала значителен период от време заедно с Нухоод, казва, че момичето все още е под заплаха от нападения от роднини, които вярват, че репутацията на семейството е опетнена. Вече световната й слава обаче изглежда поне засега я спасява от тази вероятност.

Нухоод казва, че сега мисли само за учение - доста нетипичен отговор за 10-годишно дете. Сякаш няма време за губене, тя реши да съкрати престоя си в Париж тази седмица и отмени една от пресконференциите си, за да се върне на училище. Споделя, че желанието й след като завърши е да работи за правата на жените в Йемен. В Париж Нухоод обсъди проблема по време на срещи с френската министърка по правата на човека Рама Яда и с тази по градските въпроси Фадела Ямара. Избрала е и бъдещата си кариера: иска да бъде адвокат.

Юридическите услуги на Нухоод ще са добре дошли. Въпреки строгите закони срещу брак в детска възраст, около 52 процента от жените в Йемен се омъжват преди да навършат осемнайсет години, често като втора или трета съпруга на по-възрастни мъже. По цял свят браковете в ранна възраст почти не се променят, съобщава УНИЦЕФ в скорошен доклад под заглавие „Състояние на децата на света".

Около 49 процента от жените в южна Азия се омъжват непълнолетни според УНИЦЕФ, като посочва връзката между този факт и високите нива на смъртност сред новородените и при раждане в бедните страни.

„Много често семействата омъжват момичетата насила в желанието си да ги защитят и да им осигурят бъдеще, без да осъзнават опасностите, които крие това. Нужна е промяна на социалните норми - законодателството не е достатъчно," смята Стела Шумахер, специалист от УНИЦЕФ по защитата на децата.

Законите със сигурност не са били достатъчни в случая на Нухоод. Въпреки че баща й и бившият й съпруг са арестувани за уреждане на брак с непълнолетна, и двамата са освободени десетина дни по-късно. Безработният баща на Нухоод обяснил на съдията, че просто е искал да предпази момичето си от насилието по улиците на Сана. Доскорошният съпруг пък потъна вдън земя през лятото, когато медийното внимание беше съсредоточено върху случая. Приятел му помогнал да си възстанови 250-те долара, които платил на бащата за сватбата.

Запитана от репортер в Париж дали се надява някога да срещне своя Принц на бял кон, Нухоод кръстосва ръце и отговаря: „Вече не мисля за брак


http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=26079:2009-02-05-13-06-21&catid=55:2008-09-17-21-28-42&Itemid=100




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616857
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930