Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2009 23:18 - Медведев гони Путин
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Законопроект, внесен от руския президент, предлага партиен лидер да не заема други държавни постове - например министър-председател.


Версията за скрит конфликт Медведев срещу Путин получи в този законопроект поредното си потвърждение, пише руското издание Свободна преса.

Законопроектът беше внесен от президента в руската Дума в петък. Той предвижда съкращаване на числеността на управляващата партия Единна Русия и отнема монопола на ръководтвото и в частност на лидера, за какъвто тържествено беше избран Владимир Путин, след като предаде президентския пост на Дмитрий Медведев и стана премиер.

В закона конкретно се предлага да се забрани на партийния лидер да заема няколко длъжности едновременно.

Директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин предлага на руските медии да не „сгъстяват краските около този закон". Дмитрий Медведев просто изпълнявал последователно това, което обещал в своето първо послание като президент пред Федералното събрание на Русия.

Мухин припомня, че депутатите имат достатъчно сили да не допуснат или поне да коригират решението на президента. Така станало с пакета му от антикорупционни мерки, в които парламентът нанесъл над 30 поправки, независимо от предварително заявената воля да приемат документа безусловно.

Политологът е убеден, че и с този закон на Медведев парламентарното мнозинство от Единна Русия ще постъпи по партийна целесъобразност, още повече, че вече му направиха жест.

image

Припомняме, че Думата одобри единодушно и без уговоpки внесения от президента закон, с който той си увеличи мандата от 4 на 6 години. Корекции този път обаче ще има и те, според Мухин, ще бъдат нанесени в новия проект на Медведев в посока засилване на партийното законодателство: „Единна Русия не прие толкова много правила за разширяване ролята на партийната дейност, че сега така лесно да се откаже от тях".

Новият закон не трябвало да се разглежда като конфликт между президента Медведев и партийния му лидер Путин.
„Това не е личен конфрикт, просто Единна Русия отстоява собствените си корпоративни интереси. И в значителна степен депутатите ще действат на свой страх и риск", казва Алексей Мухин.

И ротацията в националните партийни ръководтва, предвидена в законопроекта, също няма да засегне нито висшия апарат на партията, нито лидера й, смята политологът.

Освен това той е убеден, че дори забраната лидерът на партията да е и премиер на държавата, е предварително съгласувана между Медведев и Путин. И целта й не е управляващата, а останалите партии в Русия.

image

Законът „Медведев срещу Путин"

Новите норми, които иска да бъдат въведени в Закона за политическите партии, Медведев оповести в послание до председателя на Федералното събрание на Русия преди две седмици.

Там обяснява, че поетапно ще се намали задължителната за регистрация численост на партиите - от сегашните 50 000 първо да се намали бройката на 45 000, а после до 40 000. (Това обаче засяга само действащите партии, за да не бъдат обвинени властите в препятстване на правото на сдружаване на гражданите).

Зам.-шефът на президентската администрация съобщава, че целта е минималният брой за регестрация на партия ще се снижи до 30-35 000.
Въвежда ротация на партийното ръководство. По това условие едно и също лице не може да заема определена ръководна длъжност в партийния апарат в рамките на определен срок. Какъв да е срокът на ротация ще решават членовете на съответната партия.

Законопроектът облекчава регистрацията на нови партии, а министерството на правосъдието ще инспектира документите на вече действащите формации.

За двете седмици от оповестяването до внасянето на законопроекта някои от текстовете са били смекчени. Като този за ротацията, в който Медведев предлагаше ръководна длъжност в партия да не се заема повече от два последователни мандата. В окончателната редакция този срок не съществува


http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=26212:2009-02-08-10-03-37&catid=44:2008-09-17-19-42-52&Itemid=101



Тагове:   медведев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626580
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930