Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2009 21:20 - Светските милионери – на мушката на службите!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 7314 Коментари: 0 Гласове:
0



  image 2006 г. Сватбата на Николай Банев с дългогодишната му изгора Евгения - най-скъпата до онзи момент в България. Булчинската рокля е обсипана с перли и диаманти и струва 50 000 евро. Ветко Арабаджиев, Георги Гергов, Николай Банев – разследвани. По морето пращат в комисията по корупция и братя Диневи. Първо се заговори, че от България са изчезнали Николай Банев и жена му Евдокия. После в Пловдив зашушукаха, че при тях са се спасили и приятелите им Ветко и Маринела Арабаджиеви. Из Несебър под сурдинка мълвят, че братя Диневи май няма да се връщат в родината. Георги Гергов пък не бил забелязван на светски мероприятия напоследък.
Всички слухове търсят причината във факта, че различни служби и комисии разследват имането на родните светски милионери. А те доскоро не криеха богатството си. Мереха си колите, яхтите, самолетите, жените, децата, любовниците, подаръците, купоните, връзките....


................................
Доган наричал Ветко (Вълчо) Арабаджиев министър на забавленията

Пловдивският милионер Ветко Арабаджиев наистина все още е зад граница, но хората му твърдят, че е просто на по-дълга от обичайното почивка. Той разпуска със съпругата си Маринела на екзотичен остров някъде из Карибския басейн, а наследниците им Алекс и автомобилният ас Владимир Арабажиев се върнаха оттам и вече са си в Пловдив. Владо обикаля активно хитовите клубове и не дава вид на човек, който се дерзае от притеснения.
Слуховете, че Арабаджиеви са се покрили тръгнаха неотдавна, след като преди близо месец баровците сякаш се телепортираха. Няма ги лимузините, тълпите гардове и обичайните светски суетни. Говори се, че Ветко и Маринела са заминали в никому неизвестна посока за рождения ден на асеновградчанина, който тази година наруши традицията да вдига ЧРД купон за чудо и приказ. Той чествал повода си в тесен семеен кръг в чужбина. За мнозина е странно съвпадението, че двамата си взеха дълга отпуска малко след като парламентарната комисия по корупция се зае да се рови в бизнеса им след сигнал от сдружение “Гражданско общество-Варна”. Твърди се, че хотелиерският бос е проверяван заради съмнения за измами с ДДС още преди две години от антимафиоти и икономически ченгета, а резултатите от проверката са скатани в нечие бюро.

Колко точно са милионите на туристическия бос Ветко Арабаджиев?
Данните в различните източници драстично се разминават. В началото на май м.г. сп.”Слава” оцени състоянието му на 600 млн. лв. и го сложи пети в класацията на най-богатите българи. След собствениците на ТИМ, Васил Божков, Христо Ковачки и притежателите на Първа инвестиционна банка. Тогава в медиите се появиха твърдения, че класацията на списанието е афиф, защото някои са си платили, за да попаднат в нея.
Факт е, че Арабаджиев обича да е в светлината на прожекторите.
Според сайта “Милионерите”, който твърди, че прави оценките си по борсови данни и финансовите отчети на непубличните компании, към края на м.г. Ветко има само 198 млн. лв.
Фирми на борсата той няма, собствеността принадлежи изцяло на семейството, така че оценките са винаги приблизителни.
Фамилия Арабаджиеви е собственик на първата българска верига луксозни хотели “Виктория груп”. Според статистици тя държи 15 000 легла в цялата страна. 6500 души е капацитетът на ваканционното селище Елените, то ще се разшири с още 1500 във вили и 4 хотела. В Слънчев бряг групата Виктория притежава и управлява 4 огромни хотела – три от тях миналото лято бяха обединени под бранда “Чайка ризорт”. Техен е петзвездният хотел “Пампорово” в едноименния курорт в Родопите, а също и бизнесхотелът “Марица” в Пловдив. В момента групата строи нова сграда зад софийския “Амбасадор”, който трябва да се превърне в суперлуксозния хотел на София. Арабаджиеви са собственици и на захарния комбинат в Пловдив, както и на Еко фрут 1.
На 52-я рожден ден на Ветко миналата година в столичното заведение Black Lable гостите получиха за десерт парче шоколадова торта с миниатюрен захарен самолет в чест на поредното му начинание - авиокомпания за ВИП чартърни полети. Авиопаркът е от два самолета "Чесна" и два лиърджета.

Ветко е роден в Асеновград на 9 януари 1956 г. Имената му по паспорт са Вълчо Кузмов Арабаджиев. Защо е станал Ветко, клюкарите мълчат. Тук там се появяват информации, че се дразнел, когато го титулуват Вълчо. На 10 години остава без баща. Завършва УНСС. Демокрацията го сварва на работа в пловдивския месокомбинат като финансист. Веднага се впуска в частния бизнес. Наема магазин, след това дискотека. Следва регистрацията на фирмата „В и К комерс", която се занимава с пакетирането на захар. През 1996-а Арабаджиев става ортак на Илия Павлов. Двамата приватизират пловдивския захарен завод „Кристал 91". Гладкото съдружие обаче е нарушено - босът на „Мултигруп" е притиснат от правителството на Иван Костов, а Арабаджиев получава завода. Клюката твърди, че тогава той се боял за живота си. Автомобилът му бил обстрелван, затова пратил децата в Асеновград и отлетял със съпругата си за Сингапур. Там живели няколко месеца, докато нещата в България се уредят.
Ветко и съпругата му Маринела имат 4 деца.
23-годишният Владимир контролира захарния завод и е българската надежда за “Формула 1”. Засега жъне успехи във „Формула 3000". Годишната издръжка на тима му надхвърля 2 милиона евро. Спонсор е хотелският пул „Виктория груп". Неотдавна Владимир получи „Мерцедес Макларън" за 400 000 евро от баща си. 22-годишната Златомира Арабаджиева пък кара пилотски курсове, за да управлява семейната „Чесна" и се учи да управлява хотелите на фамилията. Мечтае за собствен бутиков хотел, който щял да бъде по-добър от „Дюн" на Мая Илиева. 18-годишната Александра също е избрала скъп спорт - езда. Там тя се мери с Атина Онасис. Алекс разполага с четири коня от елитни поколения, чиято обща стойност доближава 1 милион евро. Най-малкият наследник на Вълчо и Маринела е 10-годишният Вълчо, наричан Чочо. Засега той е ученик в Швейцария.
Цялото семейство обича луксовете. Арабаджиеви имат впечатляващ автопарк – поръчкови мерцедеси, бентлита, роалс ройси и пр.
Маринела Арабаджиева има собствена модна агенция, твърди се, че имала и изключително богат гардероб.
Арабаджиеви лично контролират всичко в своя бизнес, даже живеят в хотелите си. Забавляват се на Малдивите, Карибите, в Сардиния и други суперскъпи места.

Макар и купонджия, Ветко бил сприхав. Често се изпокарвал с близки приятели и съдружници. Преди година-две бе влязъл направо във война с другия пловдивски олигарх - Георги Гергов, с когото дълго време бяха неразделни и дори си кумуваха по сватбите. Неотдавна обаче двамата туристически босове заровиха томахавките.
В последно време Арабаджиев е неразделен с друг ексцентричен бизнесмен - Николай Банев. Двамата си мерят ролсройсите, яхтите и самолетите и си разменят неприлично скъпи подаръци. Ветко обаче удари в земята Банев, когато по-миналото лято организира бляскавата сватба на Стефка Костадинова в туристическия си комплекс. Така венчавката на Банев с Евгения, на която пя Джо Кокър, вече не бе най-най-най в българската история. Арабаджиев умее да организира забавления и за политици. Неслучайно Ахмед Доган го наричал министъра на забавленията. Ветко често дава яхтата си на лидера на ДПС и на други герои от политическия живот. Хотелите му пък широко отварят врати за министри. Казват -безплатно.
Вероятно заради това едно разследване на ГДБОП и Икономическата полиция срещу Вълчо Арабаджиев зациклило. Става въпрос за 70-страничен доклад, адресиран до Румен Петков и премиера Сергей Станишев. В него се съобщавало, че туристическият бос е отклонил 150 милиона лева от неплатен ДДС. Твърди се обаче, че папката пак била извадена на бял свят.

......................................
“Отивам да врътна една баница, че ще идва Гошо да редим правителството!?”

Вили Гергова, съпругата на олигарха Георги Гергов, пие кафе с приятелки. Телефонът й звъни, тя вдига, слуша, затваря и бързо става: “Отивам да врътна една баница, че ще идва Гошо да редим правителството.” Гошо е президентът Георги Първанов, а историята се разказва в Пловдивския хайлайф като действителна.
Георги Гергов, по прякор Свинаря (демокрацията го заварва управител на свинекомплекс в с. Маноле), е истински олигарх – тоест богаташ, чието състояние пряко зависи от властта. Неотдавна той и лично се намеси в нея – стана шеф в пловдивската структура на БСП, спрягат го за водач на листата в изборите налято. Даже се говори, че заради него Първанов предлагал квотата от 31 всенародни любимци – по един от всеки избирателен район, които да влязат с мажоритарен вот.

Роден е в с. Джурилово на 12 декември 1956 г.


Завършил е Ветеринарномедицинския техникум в Стара Загора и агроинженерство в Пловдив. Женен е за Вили повече от 30 години. Имат двама сина – Тодор и Цветомир, които участват в семейния бизнес.
Според сайта “Милионерите” през септември м.г. състоянието му се е изчислявало на 175 000 000 лв. По-стари източници пък го оценяват на 300 млн.
Той притежава ЦУМ, Пловдивския панаир, курортния комплекс “Слънчев ден” – бивша резиденция на ЦК на БКП, хотел “Санкт Петербург” в Пловдив, “Пътища” АД - Пловдив, Евроком България, фуражни заводи и животновъдни комплекси. Очаква се тези дни да купи пловдивския футболен клуб “Локомотив”.
След като Георги Гергов с помощта на местните власти и държавата стана фактически собственик на Стария Пловдив и на панаира, пловдивчани започнаха да наричат града си Герговград. А сега службите и данъчните разследват как точно е станала далаверата.
Историята за първия милион на Георги Гергов е обвита в мистерия. През 1975 г. той започва работа като ветеринарен техник в Комбината за хибридно свиневъдство в с. Маноле. През 1986 г. вече е негов директор. В селото не обичат олигарха, нито родителите му - Тодор и Цвета. „Нямаха гащи на г*за си, а сега големци станаха! Я вижте каква хубава бяла къща е вдигнал Гочето на баща си. Навремето го начетоха с 300 000 лева ама тогавашният министър Танев го спаси", разправят местните.
Гергов напуска държавното предприятие през 1991 г. и за кратко е съветник в Министерството на земеделието. През 1993 г. започва да търгува със зърно, а през 1995 г. купува от ликвидаторите свинекомплекса в с. Маноле, както и фуражните заводи в Стара Загора, Бургас, пловдивското село Труд и в самия Пловдив.
По време на правителството на Иван Костов навлиза в туризма. Прави го чрез две приватизационни сделки. През март 1999 г. приватизира хотел „Ленинград", прекръстен по-късно на „Санкт Петербург". Георги Гергов плаща 1,58 милиона долара за 58% от хотела, като прилага класическа схема Работническо-мениджърско дружество.
Днес „Санкт Петербург" печели по около З милиона евро на година. В четиризвездния лъскав хотел има 105 луксозни студиа, 84 стаи и 21 ВИП апартамента. Разправят, че единият е целогодишно запазен за Слави Трифонов.
В края на 1999 г. Гергов придобива чрез приватизация и 55% от курорта “Слънчев ден” срещу 8 милиона лева. Финансирането на сделката става чрез заем от „Росексимбанк", която по това време е собственост на Емил Кюлев. Покойният банкер е близък приятел на свинаря. Гергов и съпругата му бяха кумове на сватбата на Емил Кюлев с Весела през 1999 г. Тогава за пръв път бе разрешена сватба в храма “Св. Александър Невски” в София.(Той е патриаршеска катедрала и според църковните канони там може да се венчава само царят на България.)

Слухът, че Георги Гергов е оцелял след атентат, се носи от поне две години и половина в Пловдив. Тогава се заговори, че някой е стрелял по автомобила му. Гергов отрече мълвата, но оттогава взе мерки за своята сигурност и се движи с дискретна охрана и брониран автомобил.
Въпреки че фамилията се движи с луксозни лимузини и джипове с еднакви номера, истинската страст на Гергов са конете, той се хвали, че притежава най-скъпите жребци у нас. Въпреки че на последния публичен търг за расови коне не получи кой знае какви суми за предложените добичета. Любители на изкуството твърдят, че бизнесменът е спонсорирал паметника на Хан Крум в Пловдив не само от родолюбиви чувства, а за да бъде увековечен за поколенията любимият му жребец.

................................
Братя Диневи пребориха Митьо Очите, община Несебър вече е тяхна

По морето упорито се говори, че братя Диневи скоро ще попаднат на мушката на парламентарната комисия по корупция. Имало подаден сигнал, чакали се действия.
На братята Динко и Йордан Диневи сайтът “Милионерите” приписва по 215 000 000 лв. в края на миналата година. Тоест общо бизнесът им би трябвало да се изчислява на 430 млн.
Братята са родени в Свети Влас, преди техният възход наричаха селото обслужващата зона на Слънчев бряг. Динко се е появил на бял свят на 22 август1965 г., женен е , с 4 деца. Йордан е роден на 25юни1968 г., също женен, но само с две деца.

Фирмите им са “Диневи груп”, “Диневи и сие”, “Венид Биич”, “Венид Еър”, “Влас Ойл”, “Венид ООД”, “Лагуна Турс”, “Венид Яхт”, “Венид Агро”, “Венид Пампорово”, “Марина Диневи” и много други.
История на забогатяването им пиарът на братя Диневи представя в стил американската мечта. През 1988-а взели заем, плюли си на ръцете и построили хотел. После го продали и с парите построили два...
Сега те имат куп хотели, цели курортни и жилищни комплекси у нас и в Румъния, яхтено пристанище и много скъпи яхти, които продават на родните баровци. Имат и огромен гараж с луксозни коли с номера 3333, скъпи колекционерски автомобили, хеликоптери, самолети. И, благодарение на пластичната хирургия, казват, почти еднакво изглеждащи руси ослепителни жени. Напролет и наесен се качват на яхтата си и тръгват да обикалят Средиземноморието.
През 1995-а те първи правят луксозен курортен комплекс от затворен тип в родното си място. Продължават на Слънчев бряг, Пампорово, Бургас, София. Според един залп от пиар публикации в пресата преди три години бизнесмените вече с лекота строели средно по седем ваканционни селища годишно с около 1000 апартамента. Ежегодните им инвестиции пък достигали 120 милиона лева.
Мълвата реди, че братята успели да се преборят със СИК и ВИС . Тяхна била заслугата несебърският бос Митьо Очите да стигне до затвора. Как точно се е случило това обаче, клюката мълчи. Преди няколко години служители на Диневи и хора на Митьо Очите се стреляха в центъра на Бургас, но стрелбата бе представена като битов скандал без връзка с бизнеса.

След като си построиха луксозното яхтено пристанище “Марина–Диневи”, всяко лято братята дават грандиозен купон там. На него те, съпругите им Зорница и Соня и майка им (дългогодишна кметица на Св. Влас) разхождат скъпи тоалети. На партитата им се събират по 2 000 души - манекенки, политици, голи модели, гърмят фойерверки и фолк.
Портът има капацитет 300 яхти, 50 от които в кралския клас - над 25 метра. Всяко яхтмясто е оборудвано с ток, вода, цифрова телевизия, телефон, факс, безжичен интернет, както и мобилно зареждане с гориво. Да оглежда яхтите в пристанището няколко пъти през последните три години бе забелязван Ахмед Доган. Гостувал на луксозни съдове, но и се оглеждал да купи, твърдят местните сплетници.

На същото пристанище миналата година през май братята показаха и новата си луксозна яхтата “Ferretti 830”.
Стените й са изрисувани от Витория Вангелис, спалното бельо струва 50 000 евро, а един халат - 3500 евро. Има джакузи на палубата.Това е втората яхта в света след тази на собственика на фирмата Норберто Ферети, която има изрисувани вътрешни стени, хвалят се братята Диневи. Яхтата, наречена “Патриот -5” била специална поръчка за двамата братя.

Всъщност братята имат още няколко “Патриота” с различни номера. "Патриот Х" например е досущ като тази на бившия президент на САЩ Джордж Буш. Катамаранът "Патриот III" пък е проектиран за плаване през океана и за околосветски пътешествия. Само през лятото на 2005 г. двамата братя проплавали с нея над 3500 морски мили. Твърди се, че са купили и яхтата на Георги Илиев "Маями".
Диневи влязоха и във властта. На последните местни избори вдъхновената от тях гражданска листа спечели най-много гласове и те сформираха мнозинство в Общинския съвет на Несебър. Тогава и Митьо Очите окончателно изгуби влиянието си.

..................................
Кризата удари ексцентричния Николай Банев, хазартът го скара с третата му съпруга


На 27 февруари извънредно събрание на троянското “Елма АД” ще гласува освобождаването на Николай Банев като шеф на борда. Акциите в дружеството представляват около една пета от състоянието на ексцентричния богаташ, оценявано на 95 млн. лв., според сайта “Милионерите”.
Кризата обаче срина “Елма” на борсата, заводът за електромотори в Троян масово уволнява работници .
Двамата със съпругата му бяха изчезнали след Нова година, но се появили отново. Милионите им обаче се проверяват от ДАНС и данъчните.
Банев е собственик на АКБ ”Форес”, а чрез него на още стотина фирми като “Полимери”, “Русалка” , топлофикация “Ямбол”, хотели по Черноморието, голф клуб “Иракли”.
Замесен е в безкрайно количество скандали –обвиняват го в умишлени банкрути, застрояването на защитената област Иракли, съсипването на ФК "Берое.
Николай Банев и ръководството на неговия холдинг са подсъдими в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Банев са заведени и десетки граждански искове от граждани на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми.
Бил е президент на ПФК "Пирин" Благоевград (1997/98 г.), за кратко спонсор на “Септември” (София), след което става собственик на “Берое”.
През 2006 и 2007 години отношенията му с привържениците на “Берое” се обтягат. Той нарича феновете примати и маймуни, когато скандират против него. След няколкото подобни изказвания и неизпълнени обещания за нови инвестиции в отбора, през август 2007 година Банев обявява, че напуска и продава клуба.

Дали заради това или заради родното му място го наричат Любимец 13. Роден е на 16 август 1959 в Любимец, Хасковско. Баща му Йордан бил офицер, обикалял гарнизоните. Взели се с майка му Мария, докато била още ученичка в 11 клас.
Завършил е филология. Работил много години в Комсомола, според собствените му признания започнал от най-ниското стъпало и стигнал до Централния комитет. Като го изгонили оттам, имал само 2 лева и 40 стотинки в джоба си. “Първата вечер спах в една квартира до вагон-ресторанта под наем, в която нямаше дори дюшек. Взех няколко вестника и спах върху тях”, откровеничи миналата година в интервю.

Николай Банев се е женил три пъти. Първата му съпруга се казва Боряна. От нея има дъщеря Мария, която следва последна година “Евроинтеграция” в Брюксел. Втората му съпруга бе поетесата Дочка Банева, починала от рак през 2005 г., от която има син. Ники е в пансион в Швейцария със строга дисциплина и униформи.
Още докато Дочка е жива, Банев се залюбва с Евгения Генчева, изпълнителен директор на фирмата му “Русалка Холидейс”. Посетителите на курорта още тогава смятат Евгения за негова съпруга. През 2006 г. те най-сетне се вземат. Тяхната сватба към онзи момент е най-скъпата в България. Бракосъчета ги лично кметът на София Бойко Борисов. Пяха им легендите Джо Кокър и Лили Иванова. Гости на тържеството бяха премиерската приятелка Елена Йончева и Татовата внучка Жени Живкова. Роклята на Евгения бе от Париж, с перли и диаманти за 50 000 евро. Две години по-късно булката на Валентин Златев би рекорда със сватбена дрешка за 150 000 евро.
Кумове им бяха Весела и Димитър Барбукови. Те подариха на младоженците 10-метрова яхта, Баневи им върнаха жеста с червено "Ферари".
От Евгения има дъщеричка на две години и половина. В едно интервю м.г. казва: ”Честно казано Евгения в началото ме изненада с една прагматичност. Тя е 11 години по-млада от мен и е представител на по-прагматичното поколение. В началото даже си мислех, че зад тази прагматичност не се крие достатъчно духовност, което се оказа мит, блъф. И всъщност в голяма степен част от прагматиката и от успехите в бизнеса, лично моите, се дължат и на нея.”
Напоследък обаче двамата доста се карали, твърдят клюкарски издания. Причината била хазартната страст на Банев, която му струвала десетки хилядарки на вечер.
“Лично не съм кой знае колко богат, ако съпоставяме дворци, яхти, самолети и така нататък”, казва той в едно интервю. Обаче по поведението му личи, че обича да съпоставя точно такива неща. Движи се с мерцедес майбах. Има още доста коли. Говори с удоволствие за съвместната си с Ветко Арабаджиев авиокомпания “Бизнес еър”. Следващите няколко години всяка година ще купуваме по два самолета, обяснява в интервю.

Жанета Минчева

https://www.bulpress.net/article/9762

 



Тагове:   Мушката,   милионери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611938
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930