Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2009 17:16 - Нови разкрития за нередности в данъчните служби
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 1 Гласове:
0



Нови разкрития за нередности в данъчните служби

Mediapool съобщи, че сигналите за нередности в Националната агенция по приходите (НАП) и констатираните схеми за източване на ДДС са се разраствали лавинообразно в последните месеци на разследването.

В седем териториални дирекции на НАП е установено "разпъването на чадър" над определени фирми, ощетявали държавната хазна с милиони левове.

Някои от фирмите са свързани директно с БСП, НДСВ и ДПС, а други – с много близък човек до подалата преди ден оставка шефка на НАП Мария Мургина. Това научи Mediapool в петък от отлично осведомени източници.

Натиск върху българските власти за разплитане на гигантските измами се оказва от Брюксел, където са постъпили сигнали от страна на бивши данъчни служители в Пловдив, както и от опозиционни депутати. Изпратената информация е била подкрепена с документи.

В Брюксел е получен списък с имената на около 100 души, за които се твърди, че са ощетили бюджета с около 1 милиард чрез източване на ДДС. Твърди се, че далаверата е осъществявана чрез фиктивен износ за бившите съветски републики и Румъния.

Друга схема за източване на пари от ДДС е чрез фиктивни транзакции – дадена стока се купува на ниска цена, а след това се продава на многократно завишена.

Според неофициална информация в изпратения до Брюксел списък фигурират имената на бизнесмените Христо Ковачки, Георги Гергов, Ветко Арабаджиев, Николай Банев и шефът на "Меком"- Силистра Стефан Райчев, които от далавери с ДДС ощетили държавата общо с около 600 милиона лева.

Според непотвърдена официално информация НАП е запорирала сметките на търновската фирма "Битова електроника", чийто управител е Огнян Костадинов, съпруг на депутата от НДСВ Марияна Костадинова.

Разследването досега е установило, че системата за управление на приходите в НАП е пълен крах. За нея са похарчени над 30 милиона долара, но тя е напълно несъвместима с българските условия и законодателство.

Софтуерът е на южноафриканския клон на френската фирма "Бул" и освен в България, с него се е работило в Ботсвана, Зимбабве и Саудитска Арабия. Освен, че са похарчени маса пари за софтуера, служители на НАП многократно са командировани в Ботсвана за обмяна на опит и обучения.

Разследването е стигнало до факти и доказателства, че Мария Мургина е "разпъвала чадър" над определени фирми, които са избягвали плащането на данъци, и е притискала други физически и юридически лица да плащат данък, който по закон не дължат.

Според неофициална информация разследването е събрало достатъчно данни за източването на ДДС от фирми, свързани с едрия бизнесмен и член на Националния съвет на БСП Георги Гергов. Срещу него сигнал в прокуратурата преди време изпрати независимият депутат Яне Янев.

 http://www.epochtimes-bg.com/2009-01/2009-02-14_01.html



Тагове:   нови,   нередности,


Гласувай:
0



1. анонимен - Този мегаскандал
15.02.2009 11:51
е достатъчен като причина в една нолмална страна, правителството да си подаде оставката.Отделно арести и съд за намесените високопоставени длъжностни лица, ощетили,разбирай откраднали, милиарди от държавата.Ние обаче толкова много свикнахме на подобни скандали,че вече като че ли не ни правят впечатление.Живеем от скандал до скандал.А правителството,улеснено от комфорта,който му създават обслужващите го медии,не само,че няма да си подаде оставката, но се готви да управлява още един мандат.Жална България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580595
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031